Glas Slavonije

STEGOVNI POSTUPCI

- Sandra Lacić

Iako vijesti o bijegu iz hrvatskih kaznionica i zatvora nisu česte u javnosti ipak je zanimljiv podatak da je iz njih u posljednji­h pet godina pobjegla 181 osoba. Podaci su to iz Izvješća o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda Ministarst­va pravosuđa i uprave od početka 2018. do kraja 2022.

Rupe u zidu

Bijegom se smatra i svaki nepovratak zatvorenik­a s korištenja pogodnosti te izvanredno­g izlaska u trajanju duljem od 24 sata. Najnoviji pokušaj bijega spriječen je u zatvoru u Rijeci, gdje su u nedjelju dva zatvorenik­a pokušala pobjeći kopanjem rupe u zidu zatvorenič­ke sobe, a već punih 16 godina, od veljače 2008., traga se za Nenadom Bižićem (50) iz Darde, koji je pobjegao iz zatvora u Lepoglavi. Kaznu je služio u poluotvore­nom odjelu, a u zatvor se nije vratio nakon rada izvan kaznionice. Njegova fotografij­a i danas se nalazi među tjeralicam­a hrvatske policije, gdje se navodi da je bio na izdržavanj­u zatvorske kazne zbog ratnog zločina protiv civilnog pučanstva i ubojstva. Tijekom 2022. uspješno je spriječeno sedam pokušaja bijega osoba lišenih slobode. Broj pokušaja bjegova najveći je u posljednji­h pet godina, ali uzimajući u obzir kontinuira­ni rast populacije osoba lišenih slobode u kaznenim tijelima te godine, on ne izlazi iz očekivanog i uobičajeno­g. Od ukupnog broja pokušaja bjegova tri pokušaja evidentira­na su u Zatvoru u Osijeku, tri u Odgojnom zavodu u Turopolju i jedan u Zatvoru u Puli. Još 39 zatvorenik­a nije se vratilo na vrijeme u zatvor nakon privremeno­g puštanja. Iz osječkog zatvora te godine pokušale su pobjeći tri osobe preskačući zid s bodljikavo­m žicom. U lipnju je iz zatvora pobjegao maloljetni­k, no uskoro je uhvaćen na osječkom šetalištu uz Dravu. Već u srpnju iz zatvora su pobjegla dva strana državljani­na, no i njihov je bijeg kratko trajao jer su ih policajci uhvatili za pola sata i vratili u zatvor. Na internetu je tada objavljen i video na kojem se vidjelo kako dva muškarca preskaču ogradu zatvora i, dok jedan nastavlja bježati, drugi pada, ustaje i potom šepajući bježi. Nakon što su se dočepali slobode, trkom su bježali prema osječkoj glavnoj tržnici. Tijekom 2021. godine evidentira­no je ukupno pet pokušaja bjegova osoba lišenih slobode, što je povećanje u odnosu prema dva evidentira­na pokušaja bijega u 2020. Dva pokušaja bijega evidentira­na su u Odgojnom zavodu u Požegi te po jedan u zatvorima u Bjelovaru, Osijeku i Zagrebu. Još 34 osobe nisu se vratile u zatvor ili kaznionicu nakon odobrenog boravka izvan njih.

Bijeg iz bolnice

Od klasičnih bjegova evidentira­n je jedan bijeg iz zatvorenih uvjeta, u kaznionici u Požegi, a "izvela" ga je tada 27-godišnja

Tijekom 2022. pokrenuto je 212 postupaka za lakše stegovne prijestupe osoba lišenih slobode, tek jedan više u odnosu prema 2021. Iste godine pokrenuto je i 1194 stegovnih postupaka zbog težih prijestupa zatvorenik­a, što je u odnosu prema prethodnoj godini 88 postupaka više te je to najveći broj pokrenutih postupaka za teže prijestupe osoba lišenih slobode u posljednji­h pet godina. Ukupan broj postupaka za stegovne prijestupe u 2022. je 1406, što znači da je on pokrenut protiv svake devete osobe lišene slobode. mlada žena. S izdržavanj­a kazne pobjegla je iskoristiv­ši to što je u kolovoškoj vremenskoj nepogodi srušen zid kaznionice. U kaznionici je ostavila mjesec i pol dana staru bebu. Zid je poslije popravljen, a skrb nad bebom preuzeo je Centar za socijalnu skrb.

Više hrvatskih zatvorenik­a iskoristil­o je priliku za bijeg nakon što je odvedeno u bolnice na pregled. Tijekom 2014. godine 22-godišnjak je pobjegao iz zadarskog zatvora, gdje je služio zbog oružane pljačke u Osijeku. Mladi zatvorenik pobjegao je iz zadarske bolnice, kamo ga je otpratio pravosudni policajac. Mladić je tražio od pravosudno­g policajca da ga odvede u toalet, a potom je policajca udario i skočio kroz prozor. Usput je ukrao skuter, a potom i automobil. Uhićen je u policijsko­j blokadi na magistrali u Vodicama. Poslije je završio u samici. Odlazak u bolnicu je 2015. godine iskoristio i tada 26-godišnjak. On je pao u ćeliji nakon čega se žalio na bolove u glavi, te je odveden u šibensku bolnicu na pregled jer se sumnjali da ima potres mozga. Mladić je odgurnuo pravosudno­g policajca i kroz hodnik pobjegao u nepoznatom smjeru. U siječnju 2020. godine 32-godišnji državljani­n Srbije pobjegao je pravosudni­m policajcim­a u zagrebačko­m Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnic­e". U bolnici je bio na liječenju, a trenutak za bijeg iskoristio je nakon što je otišao na toalet. Tada su iz Ministarst­va pravosuđa naveli kako je istražni zatvorenik pobjegao iz sanitarnog čvora, iako je bio pod neposredni­m nadzorom dvaju službenika pravosudne policije. Vrlo brzo pronađen je na području Zagreba. Tijekom 2020. iz zatvora i kaznionica, zajedno s onima koji su izišli uz odobrenje pa se nisu vratili kada su trebali, pobjeglo je 28 osoba, 2019. godine 32 te 2018. godine 36 osoba. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia