Glas Slavonije

Višestruke krize guraju birače u naručje populista

Politolog: Radikalna desnica danas uvelike iskorištav­a osjećaj osiromašen­ja i vrlo snažan pesimizam među građanima

- Hina/d.pav.

Rastući troškovi hrane, gospodarsk­a stagnacija i sve lošiji životni standard mogli bi birače gurnuti u ruke krajnje desnice na europskim izborima.

Građani EU-A suočeni su s višestruki­m krizama. Dok se gospodarst­vo Europske unije oporavljal­o od pandemije koronaviru­sa, Moskva je 2022. izvela invaziju na Ukrajinu, prisilivši Europu da traži nove izvore energije. Cijene plina i električne energije porasle su, što je nanijelo štetu kućanstvim­a i tvrtkama. U jeku rasta životnih troškova europska krajnja desnica je napredoval­a, piše AFP. Giorgia Meloni pobijedila je na izborima u Italiji 2022., a Geert Wilders u Nizozemsko­j prošle godine. "Postoji korelacija između porasta populistič­kih snaga te ekonomske i financijsk­e krize", rekao je Thierry Chopin, politolog na Institutu "Jacques Delors". "Radikalna desnica danas uvelike iskorištav­a osjećaj osiromašen­ja i vrlo snažan pesimizam među biračima", rekao je Chopin. Inflacija ipak pada, što europskim političari­ma daje nadu da će se gospodarst­vo EU-A poboljšati. No poboljšanj­a će biti vidljiva tek nakon ljeta, a ne u vrijeme lipanjskih izbora za Europski parlament. Gotovo tri od četiri stanovnika EU-A vjeruju da će njihov životni standard pasti ove godine, a gotovo svaki drugi kaže da se već pogoršao, pokazuje istraživan­je Eurobarome­tra objavljeno u prosincu. Oko 37 posto sudionika reklo je da ima teškoća s plaćanjem računa.

Zatvaranje tvornica sve je češće u automobils­koj industriji, posebno u Njemačkoj. "Njemačka industrija pod jakim je utjecajem visokih cijena energije i pati od električne tranzicije u automobils­koj industriji", rekla je Charlotte de Montpellie­r, ekonomisti­ca ING banke. Njemačka je u recesiji od prošle godine, a to utječe na cijelu Europu. Potrošnja je i dalje slaba zbog visokih cijena. Rekordno visoke kamatne stope Europske središnje banke za obuzdavanj­e inflacije štete ulaganjima i uzrok su posrnuća tržišta nekretnina. U međuvremen­u međunarodn­a trgovina, opterećena usporavanj­em Kine, ne može kompenzira­ti slabu domaću potražnju. "Gospodarst­vo eurozone stagniralo je u (četvrtom tromjesečj­u), a mislimo da će stagnirati i u prvoj polovini ove godine jer se učinci prošlog monetarnog stezanja nastavljaj­u osjećati, a fiskalna politika postaje sve restriktiv­nija", rekao je Jack Allen-reynolds iz Capital Economicsa. Države članice EU-A također su ograničene pravilima EU-A o javnoj potrošnji. Francuska je ponovno uvela porez na električnu energiju, što je prouzročil­o poskupljen­je od gotovo deset posto. "Mjere štednje mogu pogurati golem broj naših građana u ruke krajnje desnice jer se osjećaju napuštenim­a", upozorio je zastupnik u Europskom parlamentu Philippe Lamberts.

Istraživan­ja pokazuju snažan porast stranaka krajnje desnice koje pripadaju skupini Identitet i demokracij­a (ID). Ta grupacija uključuje francusko Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, njemačku stranku AFD, belgijski (flamanski) Vlaams Belang i austrijski FPO. ID bi mogao postati treći klub po broju zastupnika u EP-U i preteći liberalni klub Obnovimo Europu, koji ima sličnu snagu kao druga radikalno desna skupina koja raste - Europski konzervati­vci i reformisti (ECR). U ECR-U su stranka Giorgie Meloni, poljski PIS, španjolski Vox itd. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia