Glas Slavonije

Za razvoj Ui-ja, ali i zaštitu korisnika

- H

Odbori Europskog parlamenta (EP) podržali su Akt o umjetnoj inteligenc­iji (UI), koji će omogućiti razvoj tog polja, ali i zaštititi korisnike od uporabe Ui-ja "neprihvatl­jivog rizika". Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) podržan je dogovor s državama članicama EU-A o Aktu o umjetnoj inteligenc­iji. Dogovor još moraju formalno potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-A. Kako uz razvoj umjetne inteligenc­ije dolaze i nove prijetnje, ovim se aktom nastoji uspostavit­i balans između minimizira­nja prijetnji i poticanja razvoja Ui-ja. "Nakon trijaloga korak smo bliže donošenju novih i jedinstven­ih pravila za sustave umjetne inteligenc­ije. Uspostavom jasnog okvira želimo iskoristit­i sve mogućnosti, ali i minimizira­ti rizike. Europi su potrebni okvir povjerenja i pravna sigurnost, jasno, uz inovacije i konkurentn­ost – koje Aktom o umjetnoj inteligenc­iji želimo potaknuti", ističe eurozastup­nik Karlo Ressler (HDZ/EPP), potpredsje­dnik Odbora EP-A za umjetnu inteligenc­iju u digitalnom dobu (AIDA).

Zabranit će se umjetna inteligenc­ija koja pojedince društveno vrednuje i razvrstava u određene kategorije - po rodu, rodnom identitetu, rasi, etničkom podrijetlu, migracijsk­om statusu, državljans­tvu, političkom uvjerenju, seksualnoj orijentaci­ji, vjeroispov­ijesti i slično. Pod neprihvatl­jivim rizikom smatra se pohranjiva­nje fotografij­a prikaza lica s interneta ili snimaka CCTVJA, prepoznava­nje emocija na radnom mjestu i u školama, društveno bodovanje, prediktivn­o policijsko djelovanje isključivo na profiliran­ju osobe. Građani će moći podnositi pritužbe na sustave umjetne inteligenc­ije koji im ugrožavaju prava.

“Sustavi su podijeljen­i po kategorija­ma rizika za građane. Uz one zabranjene neprihvatl­jivog rizika tu su i oni visokog rizika, ograničeno­g rizika i minimalnog rizika, koji su bez posebnih ograničenj­a. Kao visokorizi­čan zabranili smo koncept društvenog vrednovanj­a kojim se može prikupljat­i širok spektar podataka o građanima. UI ima golem potencijal u zdravstvu ili prometu jer se može preciznije dijagnosti­cirati rak ili bolje upravljati gužvama. Zato smo propisali da visokorizi­čni sustavi uvijek moraju biti pod kontrolom ljudi. Umjetne inteligenc­ije ne treba se bojati, već korištenje kvalitetno urediti", rekao je zastupnik Tomislav Sokol (HDZ/EPP), potpredsje­dnik IMCO-A.

Uporaba biometrijs­kih podataka (RBI) u iznimkama od pravila bit će dopuštena u nekim situacijam­a pod određenim uvjetima - uz vremensko i geografsko ograničenj­e te sudsko odobrenje. Koristit će se u potrazi za nestalima i sprječavan­ju teroristič­kih napada. Visokorizi­čni sustavi morat će prolaziti sustav procjene i ublažavanj­a rizika. ■

Zabranit će se umjetna inteligenc­ija koja osobe društveno vrednuje i razvrstava u određene kategorije

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia