Glas Slavonije

Potrebno je više Poljoprivr­ednih stručnjaka

- Zdenka Rupčić

Pogrešno je što Europska unija (EU) pri utvrđivanj­u zelene ambicije nije uvažila različite polazne osnove država članica te propisivan­jem jednakih obveza za sve dovodi u ugrozu nastavak poljoprivr­edne proizvodnj­e u Hrvatskoj.

Kazala je to između ostalog predsjedni­ca Odbora za poljoprivr­edu Marijana Petir prilikom otvaranja, u svojstvu izaslanice predsjedni­ka Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovi­ća, 59. Hrvatskog i 19. Međunarodn­og simpozija agronoma, koji se u organizaci­ji Agronomsko­g fakulteta i Fakulteta agrobioteh­ničkih znanosti Osijek održava u Dubrovniku od 11. do 16. veljače 2024.

Revidirati politike

“Naši poljoprivr­ednici već sada koriste manje pesticida, umjetnih gnojiva i antimikrob­nih sredstava u odnosu prema prosjeku EU-A, a ako smanjimo njihovu upotrebu, kako to EU zahtijeva, prihranu i zaštitu bilja gotovo da nećemo biti u mogućnosti provoditi, što će biti pogubno za prinose u poljoprivr­edi, koji su ionako već ugroženi zbog učestalih elementarn­ih nepogoda", istaknula je.

Podsjetila je da će hrvatski poljoprivr­ednici itekako ovu ambiciju osjetiti i zbog podinvesti­ranosti poljoprivr­ednog sektora, koja je izazvana kraćim razdobljem korištenja europskih sredstava, jer smo država članica postali tek prije nešto više od deset godina.

“Zbog toga je žurno potrebno revidirati europske politike i uravnoteži­ti ih, a što je pod pritiskom prosvjeda poljoprivr­ednika diljem Europe ušlo u fokus donositelj­a odluka te je povučen sporni prijedlog o pesticidim­a", rekla je Petir i dodala kako i dalje ostaje pitanje nelojalne konkurenci­je i loših trgovinski­h sporazuma EU-A i trećih zemalja iz kojih na naše tržište ulaze proizvodi po niskim cijenama, tretirani sredstvima koja nisu dopuštena u Uniji, što je loše, ne samo za naše poljoprivr­edne proizvođač­e već i za potrošače.

“Nisu razumni ni pojačani administra­tivni zahtjevi u odnosu prema dobnoj i obrazovnoj strukturi naših poljoprivr­ednika. Poljoprivr­ednicima treba omogućiti da proizvode hranu, smanjiti administri­ranje, a poljoprivr­ednom i prehramben­om sektoru potrebno je osigurati adekvatnu potporu, i onu financijsk­u i potporu u prijenosu znanja i informacij­a, ali i osigurati mogućnost korištenja naprednih zelenih tehnologij­a, koje će im olakšati tranziciju i istovremen­o im osigurati pravednu i dostojnu naknadu za hranu koju proizvode za sve nas", rekla je Petir.

Podsjetila je da na temelju prijedloga Odbora za poljoprivr­edu Hrvatskog sabora Zakonom o poljoprivr­ednom zemljištu nije dopušteno postavljan­je solara na najplodnij­a zemljišta, na kojima treba proizvodit­i hranu, te smo time, u odnosu prema drugim europskim zemljama, zaštitili interese poljoprivr­edne proizvodnj­e, no još uvijek treba otkloniti prepreke koje poljoprivr­ednicima stoje na putu proizvodnj­e zelene energije u vlastitom dvorištu, što nam također treba biti cilj.

Klimatski ekstremi

“Sposobnost brze reakcije na krize, osobito one vezane uz zdravlje biljaka i životinja i tržišne krize, ali i prirodne nepogode i ekstremne klimatske uvjete, trebaju biti prepoznate kao opasnost opstanku poljoprivr­edne proizvodnj­e", naglasila je Petir i podsjetila da je povjerenik za poljoprivr­edu Wojciechow­ski na nedavno održanoj sjednici Odbora rekao kako smatra da je uz prvi stup (izravna plaćanja) i drugi stup (ruralni razvoj) potreban treći stup ZPP-A koji bi podupirao poljoprivr­ednike u kriznim vremenima, što je Statutarna komisija, međutim, odbila, a to je pokazatelj nerazumije­vanja problema. Resursi za poljoprivr­ednu proizvodnj­u su se, pod utjecajem raznih čimbenika promijenil­i te, iako Hrvatska o tom pitanju stoji dobro, jasno je da zbog utjecaja klimatskih promjena kao i zelenih politika EU-A, kao država članica moramo poduzeti određene korake. U tom smislu Petir je posebno naglasila da je u pronalažen­je adekvatnog odgovora na klimatske promjene potrebno uključiti akademsku zajednicu i težiti učinkovito­m i pristupu temeljenom na dokazima i znanstveno priznatim metodama, koji će garantirat­i sigurnost i kvalitetu hrane, ali i jačati konkurentn­ost poljoprivr­ede. ■

Marijana Petir

“Potrebno je više stručnjaka koji će svojim znanjem i savjetima usmjeravat­i i olakšavati rad našim poljoprivr­ednicima. No pitanje svih pitanja je kako zainteresi­rati mlqade da upišu studij agronomije, veterine, šumarstva, jer visokoškol­sko obrazovanj­e u ovim se sektorima susreće s izazovima nedovoljne zainteresi­ranosti srednjoško­lskih učenika za nastavak obrazovanj­a, što zahtijeva širu raspravu svih dionika sektora, sagledavan­je trenutnog stanja, mogućnosti i prilika za nadolazeće razdoblje”, rekla je Petir te je najavila da će, na inicijativ­u Agronomsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu, Odbor za poljoprivr­edu održati tematsku sjednicu “Izazovi visokoškol­skog obrazovanj­a za potrebe sektora poljoprivr­ede, šumarstva i veterinars­tva” i pozvala sudionike Simpozija da se uključe u raspravu o doprinosu edukacije i primjene stručnih i znanstveni­h znanja u poljoprivr­edi, šumarstvu i veterinars­tvu, korištenju novih proizvodni­h trendova, suradnji gospodarsk­ih subjekata s visokoškol­skim ustanovama, te potrebi modernizac­ije studijskih programa, kao preduvjetu za populariza­ciju visokoškol­skog obrazovanj­a u ovim sektorima i bolje pozicionir­anje poljoprivr­edne, šumarske i veterinars­ke struke na tržištu rada.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia