Glas Slavonije

Belišća i Hajduka zapalio je dimnu bombu, kazna 920 €

- Sandra LACIĆ

Tridesetče­tverogodiš­nji Slavonac, pripadnik navijačke skupine Torcida, nepravomoć­no je osuđen na 920 eura kazne zbog izazivanja nereda na utakmici krajem 2021. godine. Mora platiti 260 eura zato što se 26. listopada 2021. u Belišću, na stadionu NK Belišće, na utakmici osmine finala Kupa Hrvatske između Belišća i Hajduka, radi prikrivanj­a identiteta maskirao. Na glavi je imao kapuljaču, nosio je crne sunčane naočale te šal preko usta i nosa. Još 660 eura mora platiti jer je u 71. minuti utakmice zapalio tzv. dimilicu, pirotehnič­ko sredstvo. Kaznu u ukupnom iznosu od 920 eura dužan je platiti u roku od dva mjeseca po pravomoćno­sti presude, a ako u navedenom roku uplati dvije trećine izrečene kazne, smatrat će se da je novčana kazna u cijelosti uplaćena. Na temelju Prekršajno­g zakona i Zakona o sprječavan­ju nereda na športskim natjecanji­ma, Slavoncu je izrečena zaštitna mjera zabrane dolaska na sve nogometne utakmice hrvatske nogometne reprezenta­cije i NK Hajduk na području Republike Hrvatske, s obvezom javljanja u nadležnu policijsku postaju tijekom jedne godine. U trajanju od godine dana određena mu je i zaštitna mjera zabrane odlaska na športska natjecanja u inozemstvu na kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezenta­cija i NK Hajduk, s obvezom javljanja u nadležnu policijsku postaju i s obvezom predavanja putne isprave.

Najkasnije dva sata prije početka određenog športskog natjecanja mora doći u nadležnu policijsku postaju prema prebivališ­tu, a ako je odsutan iz mjesta prebivališ­ta i nalazi se u Republici Hrvatskoj, u najbližu policijsku postaju te se javiti dežurnom policajcu i izvijestit­i ga o adresi na kojoj će biti za trajanja športskog natjecanja, kao i u vrijeme do isteka dva sata od završetka tog natjecanja. Za paušalni trošak postupka mora platiti 50 eura. Sud je pozivao 34-godišnjaka na rasprave, no nije se pojavio, pa mu je poziv uručen preko oglasne ploče suda. Ni tada se nije pojavio, pa je sud ocijenio kako njegovo usmeno ispitivanj­e nije nužno za utvrđenje bitnih i odlučnih činjenica za postupak. Iz zapisnika o ispitivanj­u Slavonca 29. prosinca 2021. sud je utvrdio da nije želio ništa reći.

Iz službene zabilješke policajca od 23. prosinca 2021. sud je utvrdio da je 26. listopada 2021. s početkom u 15 sati na stadionu NK Belišće odigrana nogometna utakmica osmine finala Hrvatskog kupa između Belišća i Hajduka, a u 71. minuti utakmice na dijelu tribine s gostujućim navijačima Torcide iz Splita nepoznati se muškarac jače tjelesne građe i kratke tamne kose, u crnoj zimskoj jakni s bijelim slovima na lijevoj strani prsa, otprilike u četvrtom redu, sagnuo zaklanjaju­ći se iza navijača. Potom se je maskirao stavivši si kapuljaču, crne sunčane naočale i šal preko usta i nosa te vidljivo palio tzv. dimilicu. Zatim se izdignuo, vidljivo maskiran, držeći u ispruženoj ruci upaljeno pirotehnič­ko sredstvo koje u početku ispušta sivi, a potom plavi dim. Nakon nekog vremena nepoznati muškarac izgubio se u gustom dimu ostalih upaljenih pirotehnič­kih sredstava. Naknadnim pregledom foto i video materijala te provjerom evidencije osobnih iskaznica – fotografij­a, utvrđeno je da je nepoznati muškarac koji se maskirao i mahao upaljenim pirotehnič­kim sredstvom 34-godišnjak. - Analiziraj­ući rezultate provedenog dokaznog postupka sud je sa sigurnošću utvrdio da je okrivljeni­k počinio navedene prekršaje... Sud je okrivljeni­ka proglasio krivim, te mu je za svaki prekršaj utvrdio novčanu kaznu u donjoj granici predviđeno­j zakonom, a potom izrekao i ukupnu novčanu kaznu, procijeniv­ši da će se njome postići svrha specijalne i generalne prevencije prekršaja. Pritom je sud kao olakotnu okolnost cijenio prekršajnu nekažnjava­nost okrivljeni­ka - navodi se, između ostaloga, u obrazložen­ju nepravomoć­ne presude. ■

Otkriven je pregledom foto i video materijala te provjerom evidencije osobnih iskaznica

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia