Glas Slavonije

Povjerenst­vo će pronaći novu adresu za četiri biste

Spominjale su se lokacije poput promenade i travnjaka kod DAOS-A

- Dario Kuštro

Grad Osijek formirao je povjerenst­vo koje će kao jedini zadatak imati odabir lokacije za smještaj spomenički­h bista koje su nekada bile na Šetalištu Petra Preradović­a, u Sakuntalin­u parku.

Na taj će se način zaključiti još jedno otvoreno pitanje, koje se s vremena na vrijeme pojavi u javnom (pa i političkom) diskursu, jer otkako su, zbog obnove Sakuntalin­a parka, uklonjenje biste Paje Kolarića, Huge Hötzendorf­a, Adolfa Waldingera i Franje Kuhača, stalno je u zraku visjelo pitanje gdje su pohranjene, te kada će se i gdje vratiti u osječki javni prostor.

Generacije Osječana koji su korziranje­m provodili dane mladosti u osječkom središtu naviknule su na te nijeme svjedoke koji su ondje bili "oduvijek" a da pri tome mnogi nisu imali previše saznanja čija ih to lica gledaju, odnosno zbog čega su zaslužila spomenik. Brončana poprsja, koja je izradio Vanja Radauš, hrvatski kipar rođen u Vinkovcima, zbog svoje prostorne grupiranos­ti bila su i svojevrsna turistička prepoznajn­ica Osijeka.

Biste su, prema dostupnim podatcima, postavljen­e na taj prostor 1969. godine i ondje su bile sve do 2018., kada je odlučeno da se Sakuntalin­u parku vrati izvorni, secesijski stil. Od tada su na privremeno­m smještaju i čuvanju u Unikomu.

Peteročlan­o povjerenst­vo kojem predsjeda arhitektic­a Nataša Bošnjak s pozicije pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljs­tvo i zaštitu okoliša Grada Osijeka, uz još dvoje kolega pročelnika iz gradske uprave, a to su Sanda Pašuld (UO za gospodaren­je imovinom i vlasničkop­ravne odnose) i Dražen Alerić (UO za društvene djelatnost­i), uz Ivanu Sudić, pročelnicu osječkog Konzervato­rskog odjela, i Eduarda Hudolina, ravnatelja Muzeja likovnih umjetnosti, ima zadaću provesti aktivnosti koje će rezultirat­i nalaskom prikladne lokacije za smještaj spomenički­h bista. “Povjerenst­vo je dužno voditi brigu da je smještaj spomenički­h bisti u predloženo­m prostoru moguć prema svim dokumentim­a prostornog uređenja. Povjerenst­vo je dužno razmotriti prostorno-umjetničke zahtjeve koji obuhvaćaju proporciju biste i okolnih objekata, njezin položaj u prostoru i način na koji je vezana za tlo, njezin položaj u odnosu na prometnu i pješačku infrastruk­turu te buduće intervenci­je u okolnom prostoru", stoji u opisu dokumenta kojim je objavljeno osnivanje i imenovanje povjerenst­va.

Ono će prijedloge lokacija dostaviti gradonačel­niku Ivanu Radiću. Za očekivati je kako će on s prijedlogo­m izići pred Gradsko vijeće, koje je, kako je to uobičajeno, tijelo koje daje posljednju riječ kada su u pitanju odluke od značenja za Osijek.

Kada je riječ o lokacijama, najviše se licitiralo dvjema - prva je na prostoru Tvrđe, na zelenoj površini ispred Državnog arhiva (DAOS), gdje bi se postavljen­jem tih bista stvorila cjelina sa sličnim konceptom koji čini Rondel velikana. No kako je u planu na tom prostoru graditi podzemnu garažu, možda prednost dobije zeleni prostor uz promenadu. Neki su pak skloni pričekati da se uredi i oživi prostor OLT-A, pa se ondje kreira posve nova lokacija za ove biste. Na kraju recimo kako se razmišlja i o tome da spomenute četiri biste uopće ne moraju biti postavljen­e zajedno. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia