Glas Slavonije

Doc. dr. sc. Ilijan Tomaš

- Pročelnik Onkologije

Znatan se broj onkoloških bolesnika posljednji­h nekoliko godina sve češće odlučuje liječiti u Osijeku umjesto u Zagrebu. Prepoznali su stručnost i kvalitetu te trud medicinsko­g osoblja. Uspostavom multidisci­plinarnih timova ostvarena je bolja suradnja sa svim strukama koje su uključene u dijagnosti­ciranje i liječenje karcinoma. knjižnicu, u kojoj će, za boravka u bolnici, moći posuditi dobru knjigu ili drugo zanimljivo štivo za čitanje i na taj si način ispuniti vrijeme.

No ono što je pacijentim­a oboljelima od karcinoma zacijelo važnije i od lijepih, prozračnih i suvremeno opremljeni­h prostora su ljudi u čijim je rukama njihova sudbina. Ne samo što su, kako nam je to dr. Tomaš već kazao, pacijenti prepoznali stručnost, kvalitetu i trud medicinsko­g osoblja u skrbi za onkološke pacijente u Osijeku, zbog čega ih se sve više odlučuje i liječiti upravo u osječkom KBC-U, a ne u Zagrebu, nego te svoje opservacij­e i prenose na forumima i društvenim mrežama.

Stručnost i ljudskost

Citirat ćemo samo jednu od niza takvih reakcija pacijenata. “Saznati za dijagnozu 'karcinom' nije lako, ali kada krene liječenje u pravom smjeru, stekneš dojam da si u pravim rukama, javlja se optimizam i nestaje strah. Za svog onkologa doktora Ilijana Tomaša kao i osoblje Onkologije KBC Osijek imam samo riječi hvale, u najtežim trenutcima pružili su mi podrsku. Jedno veliko BRAVO za onkoloski odjel zajedno s pročelniko­m dr. Ilijanom Tomašem."

Pozitivne ocjene nisu specifikum virtualne stvarnosti, svjedoči im osoblje Zavoda za onkologiju, u čiju se stručnost i ljudskost pacijenti svakodnevn­o uzdaju.

Osječanka Danijela Marinović pacijentic­a je Zavoda za onkologiju već neko vrijeme, a za doktore i sestre, ali i sve drugo osoblje, ima samo riječi hvale. - Od prvog su trenutka ljubazni prema svima, a mi pacijenti moramo u njih imati povjerenja jer su oni ti koji znaju što i kako treba. Važno je da nas oni uvedu u cijeli taj proces liječenja, koji traje dugo. Prvo, kada saznaš tu tragičnu vijest, to te snažno p(r)otrese, onda čekaš nalaze, operaciju i sve je to proces u kojemu je najgore to čekanje. A oni su ti od kojih mi očekujemo i dobijemo svu potrebnu pomoć - kaže Danijela. O novom prostoru, naglašava, ne treba trošiti puno riječi jer izgleda poput svemirskog broda.

- Možda se čini teško reći da je neki bolnički odjel, posebno onkološki, lijep, jer sigurno nitko ne bi poželio liječiti se od karcinoma bilo gdje, ali ovo je stvarno vrhunski uređen i opremljen odjel, kakav Osijek, KBC, pacijenti, ali i zdravstven­o osoblje zaslužuju. Ugodno je, svi su nam na usluzi, vrlo ljubazni i, što je najvažnije, sve je podređeno pacijentu. Doista djeluje umirujuće - zaključuje prepuna optimizma Osječanka Danijela, kojoj smo, naravno, zaželjeli brzo ozdravljen­je i da što prije završi liječenje.

I Zorka Rimac, mag. med. techn., naglašava razvijanje prisnog, obiteljsko­g odnosa s bolesnicim­a, jer oni se vraćaju u različitim intervalim­a - tjedno, svaka dva, tri ili četiri tjedna, ovisno o protokolu liječenja. - Kod nekih pacijenata, dok prolaze to prvo liječenje, postoji strah, ali svi sljedeći dolasci budu drukčiji. Sami bolesnici kažu kako im dolazak na Onkologiju nije više toliko stresan, nije više takav bauk kao u trenutku kada čuju dijagnozu i da će primati kemoterapi­ju, ići na zračenje... Taj topao, gotovo obiteljski kontakt s pacijentom, koji postavlja pitanja i na njih dobije odgovore, rastereti čovjeka jer zna da uvijek ima nekoga tko će biti uz njega - poručuje sestra Zorka Rimac. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia