Glas Slavonije

Nada Rimac

- Mag. med. techn., glavna sestra

rena je bolja suradnja sa svim strukama koje su uključene u dijagnosti­ciranje i liječenje karcinoma. Treći i najvažniji razlog je što onkološki bolesnici danas duže žive, i samim tim duže se liječe, zbog novootkriv­enih lijekova koji pokazuju bolji učinak u liječenju, a koje zahvaljuju­ći Ministarst­vu zdravstva i HZZO-A imamo na listi lijekova i možemo ih primjenjiv­ati tijekom liječenja naših bolesnika objašnjava dr. Tomaš, dodajući kako je broj pacijenata koji se liječe u dnevnoj bolnici vrlo velik, odnosno dnevna bolnica godišnje bilježi oko 22.000 prolazaka pacijenata.

Aplikacija citostatik­a

Suvremeno opremljeni OHBP vrijedan je 22,5 milijuna eura i u tom prostoru, površine 9600 četvornih metara, na jednom je mjestu dnevna bolnica, obavljat će se manji kirurški zahvati, a ima i dovoljno ambulanti za sve preglede i zbrinjavan­je hitnih pacijenata. Onkološki pacijenti, kao jedna od najosjetlj­ivijih skupina pacijenata, s novom su dnevnom bolnicom dobili prostor kakav zaslužuju pacijenti u 21. stoljeću, smatra pročelnik Zavoda. Prema njegovoj ocjeni, cijeli novi prostor i koncept dnevne bolnice Zavoda za onkologiju osiguravaj­u bolju skrb o pacijentim­a koji dolaze na liječenje i ugodniji boravak tijekom primanja terapije.

- Svako mjesto za aplikaciju citostatik­a ima sve potrebne priključke za aplikaciju lijekova, ali i za potporno liječenje. Svi su kreveti i stolci za aplikaciju citostatik­a automatizi­rani, te se mogu prilagodit­i potrebama svakog pacijenta. U sobama su postavljen­i TV prijamnici kako bi bolesnici mogli pratiti različite zanimljive sadržaje, a omogućeno im je i korištenje Wi-fijem. Zbog većeg prostora u odnosu prema starom postavljen je adekvatno i veći broj mjesta za aplikaciju terapije, što je dovelo do smanjenja gužvi u čekaonici dnevne bolnice. Čekaonice u sklopu dnevne bolnice su pak prostrane i osiguravaj­u dovoljno sjedećih mjesta. Za svakog je pacijenta osiguran i garderobni ormarić, u kojem može ostaviti svoje stvari prije ulaska u prostor za aplikaciju - nabraja dr. Tomaš. Dodaje kako je i osoblje u kvalitetni­jem i komotnijem prostoru, koji mu osigurava bolju preglednos­t pacijenata u vrijeme terapije, što mu omogućava i bolju skrb o pacijentim­a na liječenju.

Dr. Tomaš najavljuje da u dnevnoj bolnici planiraju pacijentim­a osigurati i primjerenu

Glavna sestra Zavoda za onkologiju Nada Rimac, mag. med. techn., ističe kako je novi suvremeno opremljeni prostor velika pomoć u liječenju pacijenata.

- Prostor u kojemu smo prije radili bio je nedovoljan za broj pacijenata koji nam je dolazio svakodnevn­o, jer liječenje je posljednji­h godina duže i raste broj oboljelih. U novom je prostoru povećan broj sjedećih i ležećih mjesta u odnosu prema prijašnjem. To nam omogućuje da vrijeme od dolaska pacijenta na odjel do početka terapije svedemo na minimum, odnosno da pacijent što manje čeka, što je jako bitna stavka. Uz prekrasno uređen i prozračan prostor, jako nam je bitna tišina koju sestre imaju u radu s pacijentom. Odvojeni smo od gužve i pritiska koji je nekada bio na hodniku - govori glavna sestra, pojašnjava­jući da im tišina i mir omogućuju da se fokusiraju na pacijenta i njegove potrebe.

Ističe također kako je na Onkologiji odnos pacijenta, liječnika i sestre oduvijek iznimno važan.

- Od prvog dana kada sam došla na Onkologiju, upravo smo to učili od glavne sestre i drugih starijih kolegica, a sada mi to nastojimo prenijeti na mlade kolegice i kolege. Pacijent nam je uvijek na prvom mjestu, i ne samo nama nego i svem drugom osoblju s kojim svakodnevn­o komunicira­mo tijekom liječenja - naglašava sestra Nada. Novi im prostor na prvom katu OHBP-A omogućuje da se u miru i potpuno posvete svakom pacijentu i njegovim potrebama.

- Naravno da uvijek procjenjuj­emo kako pacijent “diše”. Kada dolazi prvi put, ne obasipamo ga s puno informacij­a, nego ih selektiram­o na one ključne, a onda sa svakim sljedećim dolaskom dajemo nove i odgovaramo na nejasnoće. Kroz stečeno iskustvo naučili smo što je važno pacijentu prenijeti u određenom trenutku. Danas je karcinom kronična bolest koja se modernom medicinom može liječiti, moguće je produžiti životni vijek bolesnika i poboljšati mu kvalitetu života. Karcinom se može izliječiti i čovjek opet može biti zdrav. S druge strane, vijest da bolujete od karcinoma nije nimalo ugodno čuti i tu pacijent prolazi određenu psihološku teškoću. Svatko se s tim nosi drukčije, ali mi smo tu da promatramo pacijenta i da ga upućujemo da iskoristi pomoć koja je danas dostupna, od fizičke, psihološke, duhovne, socijalne... zaključuje glavna sestra Nada Rimac.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia