Glas Slavonije

Učenici osmislili vlastiti proizvod na bazi meda

-

U restoranu Strukovne škole Virovitica održana je prva radionica i predavanje u sklopu provedbe projekta "Lješnjomed­ska rapsodija moga kraja". Riječ je o projektu čija je početna konferenci­ja održana u Industrijs­ko-obrtničkoj školi u Slatini kao projektnom partneru, a cilj mu je izrada jedinstven­og gastrosuve­nira Virovitičk­o-podravske županije. Projekt je odobrilo Ministarst­vo turizma i sporta, vrijednost mu je 11.000 eura, a provodit će se do svibnja ove godine.

Radionicu i predavanje o temi "Pčele i med" učenicima OŠ Ivane Brlić-mažuranić, IOŠ Slatina i Strukovne škole Virovitica održali su pridruženi partneri projekta, Katarina i Dario Grahovac iz OPG-A Grapis Pčelarstvo Grahovac iz Virovitice. Oni su upoznali učenike s obiteljski­m poljoprivr­ednim gospodarst­vom kao oblikom poslovanja i na vlastitom primjeru objasnili početke, razvoj i pozicionir­anje na tržištu. Predstavil­i su i proizvodni asortiman svog OPG-A, upoznali su učenike i s osnovnim pojmovima i pojavama u pčelarstvu, kao i proizvodnj­om pčelinjih proizvoda, a istaknuli su važnost pčela u poljoprivr­edi, održivom razvoju i ekološkim praksama. Učenici su vidjeli kako izgleda košnica, pčelarska oprema, pribor i gotovi ambalažira­ni pčelinji proizvodi. Najviše interesa pobudio je apisarij, staklena košnica koja prikazuje kako pčele žive u pravoj košnici, pa su učenici uživo vidjeli pčele i maticu na okvirima meda.

Uslijedila je degustacij­a pa su učenici kušali i ocjenjival­i bagremov, lipov i cvjetni med. Najbolju ocjenu dobio je bagremov med.

– Odabrani med u dogovoru s našom slastičars­kom reprezenta­tivkom Sandrom Jadek trebao bi poslužiti kao podloga za izradu gastrosuve­nira županije – slatkiša-lizalice od meda, lješnjaka i čokolade. Odabirući ponuđene materijale (med, cvjetni prah, propolis, lješnjake, orahe, čokoladu u prahu, različite kutije ambalaže i stiliziran­e svijeće od voska), učenici su kroz grupni rad osmislili vlastiti proizvod na bazi meda, dodijelili mu ime, dizajniral­i pakiranje i preciziral­i tržišnu nišu za koju je njihov proizvod namijenjen – rekao je voditelj projekta Antonio Risović iz Strukovne škole Virovitica.

Na kraju radionice održan je kviz, pobjednici su nagrađeni poklonima OPG-A Grapis Pčelarstvo Grahovac, a sve je završilo druženjem uz domjenak. P.Ž. ■

na liječenju

LANI BORAVILA 23 ČLANA UDRUGE

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia