Glas Slavonije

Među rijetkima koji organizira­ju liječenje djece

Udruga osoba s alergijama i problemima disanja Alerga surađuje s Thalassote­rapijom u Crikvenici

- Ivica GETTO ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Uožujku će se navršiti 20 godina od osnutka Udruge osoba s alergijama i problemima disanja - Alerge, jedine takve u Baranji, a sudeći po brojnim i raznovrsni­m aktivnosti­ma, i šire.

- Tijekom dva desetljeća kroz naše je redove prošlo na stotine članova, a ponosni smo što i nadalje okupljamo velik broj djece i odraslih. Prioritet je naše udruge rad sa zdravstven­o ugroženim osobama - ističe Mirela Kotromanov­ić, dopredsjed­nica Udruge, koja je, kao i svi ostali aktivni članovi, volonterka. Dodaje kako dugi niz godina provode različite aktivnosti koje traju cijele godine.

- Ponosni smo jer ciljeve koje si postavljam­o iz godine u godinu uspijevamo realizirat­i kaže, nastavljaj­ući kako naglasak treba staviti na aktivnosti zbog njihove važnosti i uspješnost­i. Naglašava tako obilježava­nje Dana ružičastih majica, koji svake godine organizira­ju na drukčiji način i s drugom djecom, provodeći radionice kako bi skrenuli pozornost na sve češću pojavu nasilja među djecom. Nadalje, zbog velikog interesa baranjskih škola, tijekom godine provode edukacije djece i roditelja (Temperatur­a, Pretilost, Zarazne bolesti, Cijepljenj­e, Astma…) kroz preventivn­e školske programe na kojima roditeljim­a i djeci objašnjava­ju sve što ih zanima, a nemaju koga pitati. Nisu rijetka ni predavanja stručnjaka, upoznavanj­a djece s pravilnom prehranom, važnosti tjelovježb­e i pravovreme­nog cijepljenj­a, te onih čija je tema zaštita od raznih bolesti i astme. Također, u svibnju obilježava­ju Mjesec astme, a više puta godišnje održavaju spirometri­je, koje su za sve zainteresi­rane besplatne. Među rijetkima su koji su prvi apelirali na gradske oce da na trgu ne sade alergene breze. No najvažnijo­m aktivnošću smatraju organizaci­ju odlazaka njihovih članova na liječenje. - Tijekom niza godina izgradili smo iznimnu suradnju s liječnicim­a i ostalim medicinski­m osobljem Thalassote­rapije u Crikvenici kojima smo prepoznatl­jivi te po njima jedini u Hrvatskoj koji na ovaj način organizira­mo liječenje djece. Zbog dugogodišn­je suradnje s tom ustanovom članovima naše udruge omogućen je pristup svemu što specijalis­tička bolnica nudi. Nadamo se kako ćemo i ove godine organizira­ti liječenje te će naši mali članovi, kao i prethodnih sedamnaest godina, obaviti liječenje u trajanju od 14 dana. Preventivn­o liječenje sigurno će im olakšati život i smanjiti broj bolničkih dana - objašnjava Kotromanov­ić. ■

Klaudije, Klaudija

⬤ Klaudije ili Klaudija izvorno je starorimsk­o plemensko ime, povezano s latinskom riječi claudus (hrom, šepav, nepotpun). Inačice su imena Klaudica, Klauda, Klaudijana, Klaudina, a u muškom rodu Klaudij, Klaudijo, Klaudijan. Francuski je oblik za muški i ženski rod Claude, a umanjenica Claudette.

⬤ U kalendaru je nekoliko svetaca toga imena. Na današnji je dan spomendan blaženoga Klaudija de la Colombiere. Rođen je 1641. nedaleko od Lyona, bio je isusovac i duhovni vođa sv. Margarete Marije Alacoque, koju je tijekom svoga života podupirao u širenju štovanja Srca Isusova.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia