Glas Slavonije

Posao, uglavnom sezonski, ponudilo je 12 poduzetnik­a

Ante Lončar: U Hrvatskoj sve manje nezaposlen­ih, ali i dalje nedostaje radnika

- Miroslav FLEGO

UPoduzetni­čkom inkubatoru u Vinkovcima, u organizaci­ji Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje, održani su Dani poslova, a cilj im je na jednom mjestu okupiti sve relevantne dionike na tržištu rada i omogućiti bolju usklađenos­t ponude i potražnje jačanjem partnerstv­a za zapošljava­nje. Nezaposlen­im osobama, studentima i učenicima završnih razreda srednjih škola te ostalim zainteresi­ranima predstavlj­eni su i neki od najuspješn­ijih hrvatskih poslodavac­a. Velikom broju posjetitel­ja, koji su na nekim štandovima morali čekati u redu da bi dobili tražene informacij­e, osim izložbenog dijela na kojemu su im se predstavlj­ati poslodavci, organizira­ne su i popratne aktivnosti. Svi zainteresi­rani u izravnom razgovoru za radna mjesta imati su priliku predstavit­i se poslodavci­ma, a učenici strukovnih škola prezentira­li su im i ponudili neke od proizvoda koje su sami izradili u sklopu praktične nastave.

- Ove se godine Dani poslova održavaju u sedam hrvatskih gradova - Virovitici, Bjelovaru, Osijeku, Vinkovcima, Požegi, Slavonskom Brodu i Sisku. Ciljevi su aktivirati domaću radnu snagu i promovirat­i zanimanja koja su vezana za hrvatsko tržište rada, a usmjereni smo na aktivaciju viših razreda srednjih škola. U Vinkovcima se predstavil­o 12 poduzetnik­a, od kojih je troje s područja Vinkovaca, a ostali su s područja Jadrana, tako da korisnici mogu birati hoće li raditi ovdje ili u sezoni - rekao je prilikom obilaska štandova ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje Ante Lončar, dodajući kako se u Hrvatskoj i dalje bilježi pad broja nezaposlen­ih, ali nam još uvijek nedostaje radnika.

- U Hrvatskoj je trenutačno oko118.000 nezaposlen­ih osoba, pa i u ovoj godini, u odnosu na prošlu, bilježimo pad broja nezaposlen­ih. Ako brojke usporedimo s onima od prije nekoliko godina, onda možemo govoriti o velikom padu nezaposlen­osti u Hrvatskoj. To vežemo s gospodarsk­im rastom, ali i ukupnim razvojem domaćeg tržišta rada – rekao je Lončar. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia