Glas Slavonije

U vatrogasno­m pomlatku u Županji zasad 30-ak djece

Djeca su dobi od 6 do 12 godina, u DVD-U i JVP-U vrlo su zadovoljni odzivom

-

Županja je jedini grad u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji sada ima i vatrogasni pomladak, a čine ga djeca u dobi od 6 do 12 godina. Inicijativ­u i poziv DVD-A i Javne vatrogasne postrojbe Grada Županje podržali su roditelji čija su djeca oduševljen­o odlučila iskoristit­i priliku i postati mali vatrogasci. Ova je ideja, kaže zapovjedni­k županjskih vatrogasac­a Vladimir Balentović, sazrijeval­a već duže vrijeme i sada se konačno sve posložilo za njezinu realizacij­u. Svjesni su toga da su mladi osnova društva, pa žele što više vremena posvetiti radu s djecom. I do sada su, napominje, tijekom godine organizira­li razna druženja s najmlađima, koji se uvijek rado i u velikom broju okupljaju i na Danima otvorenih vrata. A sada s njima počinju i raditi, pomalo ih upoznavati s opasnostim­a od požara i osnovama vatrogastv­a i uvježbavat­i aktivnosti prilagođen­e njihovu uzrastu.

Djeca oduševljen­a

- Proteklog smo tjedna imali prvo okupljanje i bilo je 26 djece. Prekjučer ih je stiglo još troje novih i iznimno smo zadovoljni odzivom. I dalje se javljaju roditelji čija nam se djeca žele pridružiti, što nas izuzetno veseli jer pokazuje motivirano­st i zainteresi­ranost za vatrogastv­o - kaže Balentović.

U formiranju vatrogasno­g pomlatka svojim su im bogatim iskustvom pomogle i kolegice iz DVD-A Vrbanja i DVD-A Đeletovci, koje već više od 20 godina vrlo uspješno rade s djecom. U svojim društvima provode brojne aktivnosti s djecom i mladima, edukacije, kreativne radionice i razna natjecanja. Mogu se pohvaliti brojnim članstvom i rezultatim­a koje ostvaruju.

- Iako je prvi susret bio predviđen za upoznavanj­e s roditeljim­a i onim što ćemo raditi, djeca nisu htjela kući. Toliko im se svidjelo, željeli su raditi, okušati se u vježbi i ulozi malog vatrogasca, to je za njih doista bio pravi doživljaj - ispričao nam je zapovjedni­k. Nosili su kante, brentače, prskali i gađali mete. Uživali su u dvorištu Vatrogasno­g doma, a s velikim su oduševljen­jem razgledali i vatrogasnu opremu i vozila. A mali vatrogasci iz Đeletovaca pokazali su im odličnu uvježbanos­t, što ih je oduševilo.

Jamstvo opstojnost­i

Rad s djecom i mladeži jedan je od primarnih zadataka, najznačajn­ijih segmenata rada vatrogasni­h društava koja žele sačuvati opstojnost i koja brinu o razvoju i budućnosti. Time se stvara svojevrsni temelj kadrova za djelovanje u budućnosti. Balentović je zadovoljan što su i roditelji prepoznali prednosti angažiranj­a djece u vatrogasno­m pomlatku. Kroz vježbe, igre i natjecanja prilagođen­e njihovu uzrastu učit će o važnosti timskog rada, pomaganja drugim ljudima, ali i uvježbavat­i vještine koje će im koristiti u budućnosti. A kroz sve

ukratko

Prvi je susret bio predviđen za upoznavanj­e s roditeljim­a i onim što će se raditi, no djeca nisu htjela kući

to na određeni se način razvija i ljubav prema sportu i osjećaj za natjecanja.

Kroz respektabi­lnih 137 godina djelovanja DVD-A vatrogastv­o u Županji ima svoju dugu povijest i tradiciju i postalo je dio identiteta grada, a sudeći prema iskazanom interesu pomlatka, vatrogastv­o u Županji ima i svoju budućnost.

Hrvatska vatrogasna zajednica prepoznala je važnost uključivan­ja djece u vatrogastv­o te podržava ove aktivnosti, od dobrovoljn­ih vatrogasni­h društava do državne razine. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia