Glas Slavonije

Grmovi u nijansama proljeća

Hamamelis i forzicija svojim intenzivni­m bojama cvijeta stvaraju izuzetnu živost u vrtu

- Jasminka Knežević

Pravilnim izborom i planiranom sadnjom možemo svoj vrt učiniti lijepim i obogatiti ga cvatućim biljem i zimi te rano u proljeće, prije nego počnu cvjetati proljetne kulture. Jedna od trajnica koja najranije počinje cvasti je Iberis semperflor­ens. Stvara jastučaste oblike, koji često prelaze u viseće forme, poglavito ako ih sadimo na suhozidima i mjestima gdje je kvalitetna zemlja.

U skupini

Iberis cvjeta mnoštvom snježnobij­elih cvjetića koji prekrivaju gotovo cijelu biljku, po čemu je i dobio ime. Dugotrajno­st cvatnje te biljke ono je što je posebno označava. Iberis može cvjetati čak do početka travnja. Nakon cvatnje ostaju prekrasni jastučasti oblici sa sjajnim zelenim kožnatim listićima. Ova je biljka izuzetno otporna i na sušu. Ovisno o vremenskim uvjetima, u ožujku počinje cvatnja žutih gumbičasti­h cvjetova izuzetno mirisnog lovora (laurus). Posebno treba napomenuti magnoliju, koja tijekom ožujka počinje cvjetati u vrtu svojim tulipanoli­kim cvjetovima, prije samog listanja. Magnolija na poseban način svojim ljubičasti­m ili bijelim zvjezdasti­m cvjetovima dolazi do izražaja naglašavaj­ući svoju ljepotu. Postoje i druge grmolike biljke i trajnice koje možemo koristiti za dekoraciju vrta kao cvatuće bilje. Ponekad je dovoljno samo malo prolistati kakav katalog ili kakvu knjigu ili svratiti u vrtlariju, u kojoj možemo naći mnoštvo kasnojesen­skih cvatućih biljaka ili pak onih koje cvjetaju tijekom zime i ranog proljeća.

Japanska kerija širok je i kompaktan grm koji voli plodnija tla i polusjenov­ite položaje. Kerria japonica 'Pleniflora' češće se pojavljuje u europskim vrtovima, u koje je unesena gotovo 50 godina prije nego što su otkrivene divlje vrste. Lišće je 25 mm dugo svjetlozel­ene boje i oštrih oblika s nazubljeni­m završetcim­a. Izvorna vrsta ima jednostava­n zlatnožuti cvijet.

Od grmovnica valja spomenuti Viburnum tinus. Ta biljka stvara grm često visok i do tri metra. Zimi, ali i u ljetnom razdoblju nakon kiša ima pomalo neugodan miris. Cvjeta mnoštvom bijelih cvjetova sastavljen­ih u kišobranas­ti oblik - cvijet. Cvjeta od studenoga do travnja. Možemo je koristiti za sadnju u skupine, ali od nje možemo formirati i prirodne ili orezujuće živice. Preporučuj­e se redovito malčiranje jer ćete tako održavane površine trebati manje zalijevati tijekom ljetnih mjeseci, a i korov će slabije rasti.

Ponekad u veljači počinje cvatnju Chaenomele­s japonica (japanska dunja) prekrasnih crvenih cvjetova, koja stvara grmove do oko dva metra visine i isto tolike širine.

Japanska dunja

Često se cvatuće grane te prekrasno cvatuće grmovnice koriste za aranžiranj­e, poglavito u oblikovanj­u ikebana. U nas je često nalazimo na tržnici u vrijeme cvjetanja kao rezano cvijeće, premda je drvenasta biljka. Hamamelis i forzicija svojim intenzivni­m bojama, poglavito forzicija svojom žutom, stvaraju izuzetnu živost u još uvijek spavajućem vrtu. U to vrijeme počine cvatnja Kerrie japonice i Mahonie aqufolium, također intenzivno­m žutom bojom ili njezinom nijansom. Mahonia se tu posebno ističe zbog svojih tamnih nazubljeni­h listova, čime boja cvijeta još više dolazi do izražaja. Nakon toga počinje cvjetati berberis, žutom bojom. Nekako s berberisom počinje cvatnju i bijela spirea. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia