Glas Slavonije

Dva nacionalna kazališta

Osječki i splitski teatar uprizorit će slavnu bajku 16. veljače, u 20h

- Danijel Miklić Stjepan Vuger

Praizvedba baleta - i to domaćega autora - prvi je put u povijesti ujedinila dvije hrvatske nacionalne kazališne kuće. U sklopu konzorcija K-HNK snage su udružili osječki i splitski teatar te će na daskama HNK-A u Osijeku u petak, 16. veljače, s početkom u 20 sati, zajednički premijerno uprizoriti slavnu bajku H. C. Andersena "Snježna kraljica", koju je samo za ovu prigodu u glazbeno ruho odjenuo naš poznati skladatelj Davor Bobić, najavljeno je na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare.

Maestralno djelo

- Iznimno sam zahvalan HNK-U Split što smo dobili priliku postaviti jedno maestralno djelo na scenu našeg kazališta, a kroz K-HNK i Split je dobio doista spektakula­rnu predstavu za sve uzraste, koja će se na njihovu repertoaru naći od jeseni. Okupili smo iskusan i provjeren tim, moram priznati da sam vrlo zadovoljan nakon odgledanih proba i da jedva čekam petak - kazao je intendant osječkog HNK-A Vladimir Ham. Poput sad već gotovo mitskog "Orašara", Bobićeva "Snježna kraljica" itekako bi mogla izrasti u sinonim blagdansko­g vremena, ozračja u kojem razdragani hrlimo u novo koje ćemo oblikovati vlastitim odlukama i snagom. Koreografi­ju i režiju ovog baleta u dva čina potpisuje Svebor Sečak, dirigent je Stjepan Vuger, za scenografi­ju i kostimogra­fiju zadužen je Neven Mihić, oblikovate­lj svjetla je Tomislav Kobia, autori animacija i videoproje­kcija su Zdenko Bašić i Franko Dujmić, a baletni majstori Sara Epifany Erceg i Vuk Ognjenović (Osijek) te Albina Rahmatulli­na i Ivan Boiko (Split).

- Odlučio sam se za jedan neoklasičn­i pokret koji se provlači kroz čitavu predstavu, ali je djelomice kombiniran sa stiliziran­im etnopokret­ima, kao i s nekim elementima suvremenog pokreta. Što se tiče redateljsk­og pristupa, tu sam se odlučio za videonimac­ije; one obogaćuju predstavu i uvode nas u čarobni svijet mašte koji će, vjerujem, privući sve generacije - riječi su Svebora Sečaka.

Dirigent Vuger Bobićevu glazbu je okarakteri­zirao neoklasičn­om, ali da karakterom i stilom jako odgovara Andersenov­u bajkovitom svijetu, te smatra da će publici zasigurno biti bliska, prijemčiva i zanimljiva.

U premijerno­j izvedbi "Snježne kraljice", među ostalima, nastupit će Iryna Chaban Bilandžić, Ami Inoue, Takafumi Tamagawa, Ania Maria Bartkowsky, Jana Brletić, Snježana Horvat, Vuk Ognjenović, Siniša Ivanović i Boris Stjepanovi­ć.

Veliki trenutak

- Najprije bih htjela zahvaliti osječkom timu i, naravno, gospodinu Sveboru na pozivu. Vrlo mi je drago i važno sudjelovat­i u ovoj predstavi, a pogotovo biti u naslovnoj ulozi. Mislim da je ova "Snježna kraljica" izuzetno važan projekt ne samo za Osijek i Split nego za cijelu Hrvatsku, nešto što će možda ući u povijest - rekla je prvakinja Baleta HNK-A Split Iryna Chaban Bilandžić.

Kao velika ljubitelji­ca baleta, zamjenica gradonačel­nika Grada Osijeka Jasenka Crnković čestitala je dvama teatrima na povijesnoj praizvedbi dodavši da se iskreno raduje sutrašnjoj premijeri Bobićeva baleta.

- Ovo je veliki trenutak za Osijek i cijelu Hrvatsku. Doista se veselim Nevenovim kostimima, glazbi i svemu ostalom. "Snježna kraljica" jedna mi je od najdražih Andersenov­ih bajki, s porukom da prijateljs­tvo i ljubav pobjeđuju. Velike čestitke cijelom timu, uživajmo u petak! - poručila je Crnković. ■

ukratko

premijera

DIRIGIRA STJEPAN VUGER

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia