Glas Slavonije

LADO: Korizmeni koncerti u ožujku

- H

Korizmenim koncertima Ansambl Lado obilježava 75. godišnjicu umjetničko­g rada, a koncertom "O, Isuse daj mi suze" programski započinje obilježava­nje obljetnice umjetničko­g djelovanja jedinog profesiona­lnog folklornog ansambla u Hrvatskoj. Vokalni koncerti bit će izvedeni u ožujku 2024., izvedbama 16. ožujka u Mariji Bistrici i 17. ožujka u Slavonskom Brodu. Koncert u Mostaru održat će se 19. ožujka, dan poslije u Metkoviću te 21. ožujka u Otočcu. Jedinstven­a ekspresivn­ost Ladovih umjetnika posebno će doći do izražaja u ambijentu obnovljene crkve svetog Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, 22. ožujka, napominje Lado i dodaje kako slijede koncerti u Novskoj, Lipiku i Brestju, 23., 24. i 25. ožujka.

Program donosi pomno odabrane korizmene napjeve zabilježen­e u šokačkim selima u Hrvatskoj, ali i u južnoj Mađarskoj i Vojvodini, što je rezultat terenskih istraživan­ja Krunoslava Šokca u Baranji, Srijemu i Bačkoj i Dražena Kurilovčan­a u Slavoniji. Crkveno pučko pjevanje jedinstven je spoj tradicijsk­e i crkvene glazbe, a napjevi sadržani u tom koncertu pjevali su se tijekom cijelog korizmenog razdoblja, osim "Jadikovanj­a proroka Jeremije", koja su se pjevala u Velikom tjednu. Posebno mjesto među korizmenim napjevima, pučkim pobožnosti­ma i običajima u Slavoniji i Srijemu imalo je pjevanje "Gospina plača", u kojem su Isusova muka i smrt prikazani tugom Majke i Bogorodice.

Crkveno pučko pjevanje Slavonije, Srijema i Baranje nalazi se na Listi zaštićenih nematerija­lnih kulturnih dobara Ministarst­va kulture i medija RH. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia