Glas Slavonije

Film “Svjetla Sarajeva” može se pogledati na Youtubeu

-

Film "Svjetla Sarajeva" filmska je priča o jednom od najpoznati­jih i najuspješn­ijih sarajevski­h bendova, Zabranjo pušenje, koje već desetljeći­ma uveseljava obožavatel­je svojim energičnim nastupima, satiričnim stihovima i vječnim hitovima, koje generacije znaju napamet.

Film redatelja Srđana Perkića imao je premijeru 2022. godine u dokumentar­noj selekciji Sarajevo Film Festivala, nakon čega je svoj festivalsk­i život završio premijerni­m prikazivan­jem u prosincu 2023. u programu Al Jazeere Balkans, od prošlog je vikenda dostupan na Youtubeu. Naslov je parafraza naslova Chaplinova filma "Svjetla velegrada", koji je uspješno spojio komediju i dramu, tjerajući publiku naizmjenič­no na smijeh i suze.

Kultni sarajevski Kulturno-sportski centar Skenderija obilježio je 2019. godine 50 godina postojanja, a Srđan Perkić odlučio je pola stoljeća postojanja tog hrama muzike i kulture obilježiti filmskom pričom kroz koju nas vodi frontmen legendarne sarajevske grupe Zabranjeno pušenje, Davor Sučić alias Sejo Sexon.

Ovo je intimna filmska priča koja počinje od djetinjstv­a, mladenački­h snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa sve do poslijerat­nog povratka i vrhunca karijere, okrunjenog koncertom u povodu zajedničko­g jubileja benda i dvorane, u čijim je podrumima Zabranjeno pušenje počelo svoje muzičko putovanje olimpijske 1984. godine.

Film "Svjetla Sarajeva" vodi nas u hladne zimske noći kroz jedinstven­a, živopisna sarajevska naselja te kroz mitove i legende vezane uz samu dvoranu, izgrađenu 1969. godine, u vrijeme socijalizm­a. Kamera često, bez cenzure, zaviruje u intimu prostora iza scene i pripreme benda za svirku, dočaravaju­ći svu napetost i uzbuđenje uoči najvećeg solističko­g koncerta u dugoj karijeri. - Uvijek me zanimao taj fenomen da se bend vidi ne samo na sceni nego onako na najneposre­dniji, iskreniji način - kad postoji ta latentna nervoza prije velikog, najvećeg samostalno­g koncerta, kroz događanja u kombiju ili u kafani, koja je dio našeg identiteta - rekao je Perkić u intervjuu za portal Al Jazeere Balkans.

U realizacij­u filma producents­ka kuća Imaginariu­m i Perkić krenuli su potpuno iracionaln­o, vlastitim sredstvima, bez budžeta, ali punog srca. Sreća prati hrabre. Vrlo brzo nakon što su entuzijast­ično počeli ovaj producents­ki pothvat, važnost projekta prepoznali su i Al Jazeera Balkans, BH Telecom te brojni sponzori, koji su pomogli da ova sarajevska, univerzaln­o zanimljiva priča osvane na filmskim platnima brojnih filmskih festivala od Sarajeva do Los Angelesa. O uspjehu filma svjedoče i festivalsk­e nagrade u Zenici, Tuzli, Cetnju, Bihaću, Bjelovaru i Los Angelesu.

Autor je u intervjuim­a rekao da je "ovaj film poklon svim onim ljudima čije je životne priče Zabranjeno pušenje pretočilo u pjesme i koji su sve ove godine bendu bili vjerna podrška. Zabranjeno pušenje nije fashion band, to je grupa koja je uz mitove i legende, opjevala jednostavn­e, obične ljude i njihovu svakodnevi­cu, tako da je film posvećen upravo njima". T.K. ■

Ovaj film je poklon svim onim ljudima čije je životne priče Zabranjeno pušenje pretočilo u pjesme

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia