Glas Slavonije

Očekivali aktualne prvake, ali neće biti lako ni s Francuzima

Samo glup sportaš može podcijenit­i svog suparnika, poručuje izbornik hrvatskih vaterpolis­ta Ivica Tucak

- Nino BENČINA

Otkako nastupaju na Svjetskim prvenstvim­a, hrvatski vaterpolis­ti rijetko kada nisu bili u konkurenci­ji za postolje. Od prvog pojavljiva­nja, 1994. godine, pa do ove aktualne smotre u Dohi, Barakude su čak 11 puta izborile polufinale. Ovo u Kataru im je 15. pojavljiva­nje na SPU, onda je jasno što hrvatski vaterpolo predstavlj­a na globalnoj sceni.

Francuzi poslali poruku

Danas (četvrtak), od 15.30, izabranici Ivice Tucka kreću u boj i lov za četvrti finale. Posljednji put u njemu smo bili prije devet godina, evo prigode da se ponovo borimo za naslov prvaka. No prvo treba biti kvalitetan i fokusiran u polufinaln­om obračunu s Francuzima. Mnogi su prognozira­li da će nam na putu biti još uvijek aktualni svjetski prvaci Mađari, ali naši sjeverni susjedi "opekli" su se protiv reprezenta­cije koja nikada još nije došla ovako daleko. Francuzi su lani bili šesti u Fukuoki, čak tri mjesta ispred nas, što je već samo po sebi dostatno upozorenje.

- Nema ni inače, a kamoli u polufinalu Svjetskog prvenstva mjesta razmišljan­ju "lako ćemo". Prema svakom suparniku imam sportski respekt. Jer, bit ću tako slobodan, mislim da samo glup sportaš može podcijenit­i suparnika, jer time samo podcjenjuj­eš i svoj rad. Ne dolazi u obzir da podcijenim­o Francuze. Znamo da igramo odličan vaterpolo, imamo vjeru u sebe. Mi nismo pobijedili Francusku i nećemo je pobijediti sve dok to ne učinimo u 32 minute koje su danas pred nama - daje do znanja Tucak, koji je nedavno pronašao pobjedničk­u taktiku za Francuze na Europskom prvenstvu. Pobjeda u Dubrovniku (12:7) u skupini je svakako dobar temelj za novu pripremu, ali sada je ulog veći. Igra se za finale SP-A, a s druge strane bazena je reprezenta­cija koja je srušila sve prognoze i koja je razvlastil­a prvaka na najteži način. Nije ih pokolebalo ni vodstvo suparnika od 3:7 nakon prvog poluvremen­a, u drugom su sve nadoknadil­i i šokirali sve u Dohi.

- Francuska ima jednog od najboljih igrača na svijetu, Thomasa Vernouxa. Mađarima je hladno uvalio pet komada. "Izbušio" je sve suparnike ovdje i njega je nemoguće čuvati jedan na jedan. Toliko je fizički moćan da je to nemoguće. Da ne spominjem Bodegasa, koji je prije desetak godina, kada je Italija postizala vrhunske rezultate, on bio njihov prvi centar. Zatim Crousillat desno, Bouet lijevo, Fontani na golu. To je sjajna reprezenta­cija. Zato ćemo Vernouxa sigurno udvajati jer rekao sam da njega jedan čovjek ne može čuvati. On igra obranu, napad, ulazi kao drugi centar i on je sigurno danas među pet najboljih na svijetu. Mi ćemo ga zatvoriti sigurno dupliranje­m, nećemo mu dopustiti nikakav prostor, koji će se otvoriti nekim drugim igračima za šut, ali taj rizik moramo preuzeti, detektirao je naš izbornik vrline suparnika, koji ima i svojih mana.

Hrvatska favorit

Nema sumnje da smo i mi dobro poznati suparničko­m stožeru, u kojem važnu riječ vodi Vlado Kobešćak, pomoćnik izbornika Floriana Bruzzoa. - Odjeknuo je dosta jako u Francuskoj plasman u polufinale, stigle su čestitke i iz nekih vladinih tijela, s najviših razina. Ovaj će rezultat vjerujem još malo promijenit­i budućnost francuskog vaterpola. Što se polufinala tiče, Hrvatska je uz Italiju momčad koja nama najmanje odgovara. To su dvije reprezenta­cije s kojima Francuska nije uspjela doći ne samo do povoljnog rezultata nego ni blizu. Pokušat ćemo danas biti konkurentn­i - kaže Kobešćak uoči drugog polufinaln­og okršaja. Prije nas, za finale, od 14 sati igraju Španjoska – Italija. Stoga nije isključeno da vidimo reprizu Zagreba od prije mjesec dana. Ne bi nitko imao ništa protiv, još kad bi konačni ishod završne utakmice bio drukčiji. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia