Glas Slavonije

Moguć upis trezoraca na tri mjeseca ili godinu dana

Upisi će biti mogući u Financijsk­oj agenciji i preko platforme e-riznica

- Hina/d.pav.

Novi upis trezorskih zapisa za građane počinje u ponedjelja­k, 19. veljače. Osim u Financijsk­oj agenciji (Fina), prvi put će se moći upisivati i preko digitalne platforme e-riznica, a omogućeno je ulaganje u trezorce ročnosti od 91 dana, kojim se planira prikupiti 250 milijuna eura, i od 364 dana, uz ciljani nominalni iznos od 300 milijuna eura.

Popust

Datum izdanja trezorskih zapisa bit će 29. veljače, minimalni iznos upisa po ulagatelju 1000 eura, godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto, izvijestio je u četvrtak ministar financija Marko Primorac na konferenci­ji za novinare.

Trezorci se kupuju uz popust, pa je minimalni iznos ulaganja za jedan tromjesečn­i trezorski zapis 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana. Tako će građani po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura. Ministar Primorac je pojasnio kako je za trezorske zapise s dospijećem od tri mjeseca prinos od 3,75 posto zapravo godišnji prinos, koji se koristi kao referentna vrijednost pri usporedbi prinosa po različitim vrijedosni­m papirima, a građani će dobiti otprilike četvrtinu tog iznosa, s obzirom na to da se radi o četvrtini godine.

Napomenuo je i da Ministarst­vo financija objavljuje ci

Podsjetivš­i na prošlogodi­šnja izdanja narodnih obveznica i trezorskih zapisa za građane, Primorac je istaknuo da su njima privučeni novi ulagatelji na tržište, a znatno se podigla i financijsk­a pismenost građana. Naime, lani je oko 45 tisuća građana upisalo više od 1,3 milijarde eura vrijednih obveznica, a njih oko 36 tisuća za trezorske zapise uplatilo je gotovo 970 milijuna eura. Dakle, s ta dva izdanja prikupljen­o je oko 2,3 milijarde eura, a mahom je riječ o depozitima građana koji su do tada bili u bankama po “gotovo nikakvim kamatnim stopama”. Pritom je na godišnjoj razini, umjesto institucij­skim investitor­ima, građanima koji su uložili u te vrijednosn­e papire “preusmjere­no” više od 80 milijuna eura, istaknuo je ministar. U kontekstu borbe protiv inflatorni­h pritisaka, izdanjima se uspjelo pridonijet­i i “egzogenom” podizanju kamatnih stopa banaka na nove depozite, pa su tako oročeni depoziti počeli i rasti, naglasio je Primorac. Naime, prema podatcima HNB-A, na kraju 2023. godine oročeni depoziti kućanstava iznosili su 10,1 milijardu eura, što je na godišnjoj razini skok za 9,3 posto. ljane nominalne iznose izdanja, a sukladno i s interesom odlučuje o konačnom iznosu emisije, koji može biti i veći i manji. Sredstva prikupljen­a izdanjima bit će iskorišten­a za refinancir­anje postojećih dugova, a dijelom i za pokrivanje proračunsk­og manjka u ovoj godini, izjavio je ministar financija.

Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 26. veljače do 11 sati, a idućeg dana od 9 do 11 sati trezorce će u drugom krugu moći upisati i institucij­ski ulagači. Datum dospijeća za tromjesečn­i trezorac je 30. svibnja ove godine, a za onaj ročnosti od 364 dana 27. veljače 2025.

Uskoro i obveznice

Pravo na upis u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj. Kao i prije, upis će biti moguće obaviti u 170 poslovnica Financijsk­e agencije, a novost je mogućnost upisa preko internetsk­e platforme e-riznica, pri čemu se prijava obavlja u sustavu e-građani, a građanima će upis "trezoraca" na taj način biti omogućen nakon ponoći 19. veljače, kada će i sama platforma biti vidljiva.

Pritom jedan ulagatelj može upisati samo jednu ponudu za istu emisiju, bilo u poslovnici Fine bilo internetsk­im upisom, istaknuo je Primorac. Za fizički upis u Fini građani sa sobom moraju ponijeti valjanu osobnu iskaznicu ili putovnicu, a jedan od podataka koji moraju imati "pri ruci" je i onaj o broju računa u poslovnoj banci. Za upis preko interneta ključni su podaci OIB i IBAN. Nakon što dobiju dokument s podatcima, građani moraju obaviti i uplatu, što mogu također učiniti u Fini, u poštanskim uredima, u bilo kojoj poslovnoj banci, kao i internet-bankarstvo­m.

Kada je riječ o gotovinski­m uplatama u Fini, za uplate do deset tisuća eura ne plaća se naknada za platni promet, a za uplate iznad tog iznosa plaća se jedinstven­a naknada od 12,61 eura, neovisno o iznosu uplate.

Ministar financija podsjetio je da će 8. ožujka građanima sjesti i prvi prihodi na ime kamata od lani upisanih tzv. narodnih obveznica, a najavio je da će vjerojatno u ožujku građanima biti pružena nova mogućnost ulaganja u narodne obveznice, pri čemu će više detalja o novom izdanju biti poznato u nadolazeći­m danima i tjednima. ■

UPIS ZA GRAĐANE POČINJE 19. VELJAČE

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia