Glas Slavonije

Strpljenje ima granic kamiona bijesni su zb

U noći na četvrtak ljutiti su vozači u znak prosvjeda kod Šida zatv

- Milan BUGARIĆ

Od sredine siječnja na graničnim prijelazim­a između Hrvatske i Srbije svakodnevn­o se stvaraju kilometars­ke kolone kamiona, na prelazak granice čekalo se najmanje pet, nerijetko i više od deset sati. Gužve su se stvarale na dva prijelaza, Bajakovu, na autocesti A3, i u obližnjem Tovarniku. Treći prijelaz za kamione, Ilok - Bačka Palanka od 5. siječnja nije u funkciji jer je riječna barža udarila u nosivi stup mosta preko Dunava i oštetila ga. Vozila teža od 7,5 tona ne smiju preko njega.

Kriv je EU?

Gužve su, s obje strane granice, već danima nepregledn­e, a vozači kamiona na rubu su živaca. Nije im ugodno satima stajati na granici, a onda ih čeka put i po nekoliko tisuća kilometara do krajnjeg odredišta. Sve to zna rezultirat­i i buntom, što se i zbilo u noći na četvrtak na graničnom prijelazu Tovarnik - Šid, sa srbijanske strane granice, kada su vozači kamiona zauzeli oba kolnička traka, pa je promet bio zaustavlje­n za sva vozila. Tomu je svjedočio i Zdenko Pušić, fotoreport­er Glasa Slavonije.

“Prilikom ulaska u Srbiju vidjeli smo da je kolona kamiona bila od granice sve do Šida, duga oko pet kilometara, a tu situaciju zatekli smo i nekoliko sati poslije, na povratku iz zračne luke u Beogradu. Problem se pojavio nekoliko stotina metara od granice jer su kamioni stajali i u lijevom prometnom traku. Okrenuli smo, kao i drugi vozači, svoj automobil i vratili se u Šid, te smo krenuli prema graničnom prijelazu Bajakovo - Batrovci, na autocesti. I tu smo zatekli nepregledn­u kolonu kamiona, no do granice smo mogli lijevim prometnim trakom autoceste. Srbijansku granicu brzo smo prošli, a hrvatski policajac u čudu nas je gledao kada smo mu to rekli jer su drugi vozači automobila koji su ulazili u Hrvatsku čekali i do tri sata", kaže Pušić.

Srbijanski su mediji izvijestil­i o svojevrsno­m buntu vozača kamiona sa srbijanske strane granice, kod Šida, koji su zaustavili teretnjake i u lijevom prometnom traku, ogorčeni zbog višesatnog čekanja na granici, koje smatraju nepotrebni­m. Zastoj putničkog prometa trajao je oko pola sata, nakon čega je policija uspjela nagovoriti vozače da pomaknu svoje kamione na desnu stranu kolnika, ponovno u nepregledn­u kolonu. Odgovor o uzrocima višetjedni­h gužvi na graničnim prijelazim­a potražili smo i na srbijansko­j strani granice, od tamošnje carine, iz koje nam poručuju kako je loptica odgovornos­ti prebačena na - Europsku uniju, a situacija slična i na hrvatskoj i na mađarskoj strani granice sa Srbijom. Prema srbijansko­j carinskoj upravi, rad pogranični­h tijela susjednih država, koje su dio Europske unije, na prijelazim­a Tovarnik - Šid i

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia