Glas Slavonije

Svalina - novi srijemski biskup

- H

Nove dužnosti za nove brigadne generale

Predsjedni­k Republike i vrhovni zapovjedni­k Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je odluke o promaknući­ma četiriju djelatnih brigadira u činove brigadnih generala i odluke o rasporedu na nove dužnosti u OSRH, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjedni­ka. U čin brigadnog generala oklopništv­a promaknut je brigadir Valentin Skroza, u čin brigadnog generala topništva promaknut je brigadir Ivica Kranjčević, a u čin brigadnog generala zrakoplovs­tva promaknuti su brigadir Davor Tretinjak i brigadir Marinko Galović. Novi brigadni general Valentin Skroza raspoređen je na dužnost zamjenika zapovjedni­ka Hrvatske kopnene vojske (HKOV), a brigadir Željko Ninić na dužnost zamjenika zapovjedni­ka Hrvatskog ratnog zrakoplovs­tva (HRZ), priopćeno je uz Ureda predsjedni­ka RH. Odluke o rasporedu na nove dužnosti stupile su na snagu u četvrtak, 15. veljače. ■

Apostolska nuncijatur­a u Republici Srbiji objavila je na Pepelnicu, u srijedu, 14. veljače, izvijesitl­i su IKA i nadbiskupi­jski Tiskovni ured u Đakovu, da je papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralno­g upravljanj­a Srijemskom biskupijom mons. Đure Gašparović­a, čime je novi dijecezans­ki biskup postao dosadašnji biskup koadjutor Fabijan Svalina.

“Izražavaju­ći duboku i iskrenu zahvalnost prvom biskupu ponovno osamostalj­ene drevne Srijemske biskupije, mons. Đuri Gašparović­u, u ime cijele biskupijsk­e zajednice želimo plodan nastavak biskupske službe u miru, te mnoge godine dobrog zdravlja i plodnog služenja Božjem narodu. Vječni pastir i Biskup naših duša (Pio IX., Pastor Aeternus) nagradio ga za sav trud i revnost u njegovoj pastirskoj službi tijekom ovih proteklih šesnaest godina", stoji u priopćenju Srijemske biskupije.

“Novom srijemskom biskupu, mons. Fabijanu Svalini, želimo svaki blagoslov i mudrost od Gospodina, vodstvo Duha Svetoga i majčinsku zaštitu Kraljice apostola, naše čudotvorne Gospe Tekijske, kao i zagovor sv. Dimitrija, đakona i mučenika, sv. Metoda, metropolit­a srijemskog, sv. Ireneja, biskupa srijemskog, te svih srijemskih mučenika! Blagoslovi­o ga Gospodin mnogim godinama plodne i mudre pastirske službe na dobro i spasenje svega naroda Božjeg koji mu je povjeren", navodi se u priopćenju.

Novom srijemskom biskupu čestitku je uputio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, prisjetivš­i se u njoj, uz ostalo, Svalinina imenovanja srijemskim biskupom koadjutoro­m 13. listopada 2021. i svečanog ređenja na svetkovinu Krista Kralja, 21. studenoga, iste godine u katedrali u Srijemskoj Mitrovici. Čestitku je Hranić uputio u zajedništv­u s pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem i nadbiskupo­m u miru Marinom Srakićem. S.župan ■

“Novom srijemskom biskupu, mons. Fabijanu Svalini, želimo svaki blagoslov i mudrost”

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia