Glas Slavonije

E, vozači og čekanja

Orili prolaz i putničkim vozilima

-

Bajakovo - Batrovci je usporen zbog detaljnog pregleda teretnih vozila radi suzbijanja ilegalnih migracija, što je EU-U - prioritet. Naime, nemali broj ilegalnih migranata posljednji­h godina do bogatog zapada Europe pokušava stići skriven u teretnom prostoru kamiona, bez znanja vozača.

Zagušena sela

Prilikom ulaska migranti nožem režu carinsko uže, a potom ga neprimjetn­o spajaju. Problemi za vozače sa srbijanske strane granice počinju kada dođu na hrvatsku granicu i kada se otkrije da su migranti u kamionu. Vozača tada, iako u većini slučajeva on ne zna da su migranti ušli u kamion, čeka visoka novčana kazna. Zbog toga ih mnogo u Hrvatsku ulazi bez carinskih oznaka, jer tako izbjegavaj­u plaćanje kazne na teritoriju Europske unije ako se u tovarnom prostoru pronađu migranti. To rezultira dodatnom kontrolom robe, pa je procedura usporena. U brojkama to izgleda ovako: pregled jednog kamiona, uz sve potrebne papire od carine i špedicije (otpremnice, mjesto istovara), traje između šest minuta i pola sata. I to onda pomnožimo s najmanje 900, koliko dnevno prosječno prođe kamiona na graničnom prijelazu Bajakovo - Batrovci.

Zbog ovakve situacije trpe stanovnici Tovarnika, ali i Ilače te drugih sela na potezu između Vinkovaca i Tovarnika. Policija je tako danonoćno na cesti u Tovarniku, zaustavlja kamione na ulazu u Tovarnik iz smjera Ilače, a potom ih u turnusima propušta do granice kako ne bi stvarali gužvu u selu. Kolona kamiona znala je biti duga i po šest kilometara, od izlaza iz Ilače do ulaza u Tovarnik. Cesta između Vinkovaca i Tovarnika opterećena je kamionima jer se nekada preusmjera­vaju s autoceste radi rasterećen­ja gužve na Bajakovu. Višesatno čekanje na granici nije dobro za vozače, a nervoza i nespavanje znaju uzeti danak, što se moglo vidjeti prije nekoliko dana, kada se na ravnom dijelu ceste kamion zabio u kuću u Mirkovcima i - uletio u sobu gdje je spavala djevojčica, koja je, srećom, kao i vozač, lakše ozlijeđena. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia