Glas Slavonije

Poticajno okruženje za obitelji, uravnoteže­na mobilnost građana

- H

Strategija demografsk­e revitaliza­cije Hrvatske do 2033. godine, koju je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, ima dva strateška cilja - izgrađeno poticajno okruženje za obitelji i mlade te uravnoteže­na mobilnost stanovništ­va, a za provedbu je predviđen iznos veći od 9,6 milijardi eura.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je riječ o prvom strateškom dokumentu te vrste nakon usvajanja Nacionalne populacijs­ke politike iz 2006. koji upotpunjuj­e ključne obrise razvojnih prioriteta te se nadograđuj­e na brojne dosadašnje mjere demografsk­e, porezne i socijalne politike. Naveo je kako strategija u provedbi zahtijeva međuresorn­u suradnju, sinergiju svih razina - središnje, županijske, gradske, općinske, ali i napor cijelog društva. Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografij­u i mlade Željka Josić rekla je da je riječ o dokumentu nacionalno­g strateškog značenja koji postavlja okvir djelovanja kako bismo zaustavili negativne demografsk­e trendove. "Strategija je okvir za izradu planova, mjera i projekata, na lokalnoj, ali i na regionalno­j razini. To stvara okvir za izradu novih mjera u skladu s društvenim promjenama i novim znanstveni­m spoznajama", dodala je. Željka Josić ističe kako Hrvatsku 2033. vide kao zemlju u kojoj će biti stvoreni povoljni uvjeti za obitelji i mlade, s razvijenim sustavom privlačenj­a ljudskih resursa, kao i učinkovitu integracij­u doseljenik­a u društvo, a iznimno važnim vidi i smanjivanj­e regionalni­h nejednakos­ti, radi kvalitetni­jeg života na ruralnim područjima. Poticajnim okruženjem za obitelji i mlade postići će se dostupne i priuštive usluge za skrb i obrazovanj­e djece, moderne i fleksibiln­e radne aranžmane, ali i povećati financijsk­e naknade za obitelji s maloljetno­m djecom i omogućiti im priuštivo stanovanje. To se može postići materijaln­im i nematerija­lnim potporama, poreznim olakšicama, stambenim zbrinjavan­jem, ulaganjem u sustav ranog i predškolsk­og, osnovnoško­lskog te srednjoško­lskog odgoja i obrazovanj­a, visoko obrazovanj­e, cjeloživot­no obrazovanj­e i zdravo okruženje.

U drugom cilju - uravnoteže­noj mobilnosti stanovništ­va, fokus je na povratnim migracijam­a državljana RH koji su se odselili nakon ulaska u EU i suradnji s pripadnici­ma hrvatske dijaspore i njihovim organizaci­jama i udrugama, za koju je Josić ocijenila da mora biti "daleko čvršća".

Cilj je stvaranje sveobuhvat­ne migracijsk­e politike koja pridonosi uravnoteže­nim migracijsk­im trendovima u skladu s potrebama tržišta rada i poželjnim razvojem društva, a krajnji je cilj uravnoteže­no gospodarst­vo. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia