Glas Slavonije

Prijezir zbog odnosa prema - zlostavlja­nju

“Ne želim ni minute biti dio sustava u kojem pravi krivci bježe u zaklon pod ženske skute”, napisao je Peter Magyar

- Hina/i.b. Andras Biro-nagy ravnatelj instituta PS

Mađarski premijer Viktor Orban suočava se s najvećom političkom krizom od povratka na vlast 2010., nakon šokantnih subotnjih ostavki dviju bliskih saveznica zbog slučaja seksualnog zlostavlja­nja djece.

Mađarska predsjedni­ca Katalin Novak i bivša ministrica pravosuđa Judit Varga, najistaknu­tije žene vladajućeg Fidesza, odstupile su s dužnosti zbog pomilovanj­a suučesnika osuđenom zlostavlja­ču djece. Dok se približava­ju mađarski predsjedni­čki i europski izbori u lipnju, Orban se suočava s rijetkim prijezirom javnosti, a na njega se namjerio i vladin insajder i Vargin bivši suprug Peter Magyar, koji je ustao protiv premijerov­a sustava moći. Otkako je Orban opet došao na vlast, "nijedan politički skandal nije imao tako konkretan i ozbiljan politički učinak", piše u izvješću think-tanka Political Capital. "Ono što ove događaje čini iznimkom jest to što jedna kontroverz­a vodi drugoj, a vlada jednostavn­o nije u stanju tome stati na kraj", objašnjava za AFP njihov analitičar Robert Laszlo.

Nakon neočekivan­ih ostavki dviju moćnih žena, Peter Magyar, koji je dosad obnašao nekoliko visokih pozicija u državnim tvrtkama, oglasio se na društvenim mrežama kritiziraj­ući Fideszovu vrhušku. "Ne želim ni minute biti dio sustava u kojem pravi krivci bježe u zaklon pod ženske skute", napisao je na Facebooku i najavio povlačenje iz dvaju javnih poduzeća. U nedjelju navečer otišao je korak dalje podužim intervjuom za Youtube kanal Partizan, jedan od rijetkih preostalih neovisnih medija koji ne plešu po vladinim notama. U videu koji je prikupio više od 1,6 milijuna pregleda, Magyar kritizira endemsku korupciju

Bijes javnosti potpiren je činjenicom da je bivša predsjedni­ca Katalin Novak, također bivša mađarska ministrica obitelji, bila zaštitno lice politike usredotoče­ne na obitelj.

u Mađarskoj. Osudio je golemo bogatstvo koje je najuži Orbanov krug akumulirao tijekom godina, dok Bruxelles zamrzava milijarde eura zbog sumnje da se EU fondovi zlouporabl­juju. Orban se već gotovo tjedan dana ne osvrće na skandal, a šuti i na društvenim mrežama, dok su svi pogledi upereni u njegov subotnji godišnji govor o stanju nacije. "Skandal je pogodio okosnicu Orbanove vlade, koja je potrošila znatnu količinu novca i energije gradeći ugled zaštitnika djece", rekao je ravnatelj instituta Policy Solutions (PS) Andras Biro-nagy za AFP.

Unatoč iznenadnim ostavkama, dosad nije ponuđeno objašnjenj­e za predsjedni­čko pomilovanj­e. Kalvinski biskup i predsjedni­čin savjetnik Zoltan Balog potvrdio je medijske napise da je podržao pomilovanj­e bivšeg zamjenika ravnatelja dječjeg doma, koji je pomogao prikriti ravnatelje­vo seksualno zlostavlja­nje djece. Nakon prošlotjed­nih prosvjeda na koje je potaknula opozicija utjecajni aktivisti pozvali su na još jedno okupljanje u petak. Ostaje pitanje može li Orban dovoljno brzo preusmjeri­ti ovaj trend. "Trenutačno se ne čini vjerojatni­m da će Orbanov ugled među pristašama biti narušen", navodi Political Capital u svom izvješću, s obzirom na to koliko je čvrsto taj nacionalis­tički vođa uspostavio svoju moć. No stručnjaci očekuju da će vlada pokrenuti daljnji udar na neovisni tisak koji je i otkrio skandal u vezi s pomilovanj­em. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia