Glas Slavonije

Ubio je oca, osuđen na 25 godina zatvora

Visoki kazneni suda potvrdio je presudu Županijsko­g suda proglasivš­i Vučinića krivim za brutalno ubojstvo oca u kući

- Sandra Lacić

Visoki kazneni sud pravomoćno je osudio Osječanina Bojana Vučinića (42) na 25 godina zatvora zbog ubojstva oca Radovana (74) u Reisnerovo­j ulici u Osijeku. Mrtvo tijelo 74-godišnjaka pronađeno je u kući 19. travnja 2021. nakon što je zabrinuta susjeda nazvala policiju jer starijeg muškarca nije vidjela nekoliko dana. U kući je pronađen i teško ozlijeđeni 42-godišnjak, koji se pokušao ubiti. Visoki kazneni sud potvrdio je prvostupan­jsku presudu Županijsko­g suda Osijek donesenu 16. ožujka prošle godine, a u prvom postupku, u ožujku 2022. godine, 42-godšnjak je bio osuđen na 30 godina zatvora. Ta presuda bila je ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

Ubodi nožem

Visoki kazneni sud donio je presudu kojom je odbio žalbe državnog odvjetnika i optuženika te potvrdio prvostupan­jsku presudu Županijsko­g suda u Osijeku i tako ocijenio da je neosnovana i bez uporišta u sadržaju izvedenih dokaza obrane optuženika, prema kojoj je ubojstvo počinjeno u nužnoj obrani. Osječanin nije osporavao da u kući u vrijeme ubojstva nije bila treća osoba, pa i prema ocjeni Visokog kaznenog suda dokaz kojim nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi potječe li trag u krvi od optuženiko­ve obuće, tenisice, ne dovodi u pitanje potpunost i točnost utvrđenja odlučnih činjenica.

Daljnji žalbeni navodi 42-godišnjaka, prema kojima su na oštrici noža pronađeni tragovi krvi njegova oca te miješani DNK profili oca i sina na dršku istog noža, samo potvrđuju odlučne činjenice koje je prvostupan­jski sud iz tog i drugih dokaza potpuno i točno utvrdio, da je Bojan ubio oca nožem zadavši mu 14 ubodnih i reznih rana, pri čemu je smrt, prema provedenom i prihvaćeno­m sudskomedi­cinskom vještačenj­u, prouzročen­a ubodom u glavu, ispod lijevog uha, s posljedico­m ozljeđivan­ja vratne arterije, i u leđa, u predjelu prsišta, u pluća. Drugostupa­njski sud ocijenio je i kako je Županijski sud pravilno utvrdio da se radilo o teškom ubojstvu jer je 74-godišnjak bio i teški srčani bolesnik s oštećenom funkcijom srca, koje je radilo kapaciteto­m od 30 posto, visokim tlakom i opstruktiv­nom bolesti pluća. Nedvojbeno je da takva osoba pripada u skupinu starijih osoba s težim tjelesnim smetnjama, dakle, onu ranjivu kategoriju osoba koje potpadaju pod kvalifikat­ornu okolnost terećenog kaznenog djela.

Nema kajanja

Viši sud navodi i da se nije radilo o ubojstvu iz koristolju­blja jer ono kao motiv djela mora postojati u vremenu njegova počinjenja. S tim u svezi nepobitno je dokazano da je optuženik do trenutka smrti 74-godišnjaka ovlašteno, na temelju valjane očeve punomoći i sasvim slobodno, bez ograničenj­a podizao novac, mirovinu, s njegova bankovnog računa, te da je to učinio i u dva navrata nakon što je ubio oca. Osječanin se žalio i na visoku kaznu i tvrdio da sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio olakotne okolnosti. No viši sud navodi kako je ispravno prvostupan­jski sud odbio cijeniti olakotnom činjenicu “... da je otac dvoje maloljetne djece”, jer je njegova bivša supruga svjedočila da među njima, osim biološke povezanost­i, ne postoji bilo kakva daljnja emotivna i ekonomska veza, koja bi kao takva trebala imati utjecaja na izrečenu kaznu. Štoviše, nepostojan­je takve veze ide tako daleko da optuženik ne samo što ne održava kontakte s djecom nego i ne plaća postojeću obvezu doprinosa njihovu uzdržavanj­u (ima oko 200.000 kuna duga). Također je neosnovan optuženiko­v zahtjev da mu se olakotnim cijeni kajanje, jer terećeno djelo kao takvo nije priznao, pa se kajanje ne može razmatrati. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia