Glas Slavonije

Srednji prst i bogat repertoar umjesto vožnje po pravilima

U PRIVREMENO­M KRUŽNOM TOKU U BLIZINI MOSTA Policija odlučila podsjetiti vozače na prometna pravila u “kružnom”

- Sandra LACIĆ

Zbog nove regulacije prometa u Osijeku, na križanju Trpimirove/hadrijanov­e ulice i Europske avenije, policija podsjeća na prometna pravila kružnih tokova. Podsjetimo, kružni tok uspostavlj­en je prošlog petka zbog radova na demontaži postojećeg i izgradnji novog kolosiječn­og sustava na toj dionici, što bi trebalo potrajati sve do početka travnja. Kako je ovo jedino gradsko raskrižje u širem središtu u kojemu se sijeku prometnice - poveznice gradskog zapada i istoka, te sjevera i juga, bilo je nemoguće obustaviti prometovan­je u cijelosti. Stoga se varijanta "privremeno­g" kružnog toka pokazala prihvatlji­vim rješenjem. Zbog kompleksno­sti uspostave ove privremene regulacije u noći s četvrtka na petak uklonjena su dva stupa tramvajsko­g napajanja i rubnjaci kako bi se proširio kolnik.

Poštujte znakove

Kružni tokovi grade se u cilju povećanja sigurnosti prometa kako bi se kod nepregledn­ih i nepravilni­h raskrižja smanjio rizik od sudara vozila i povećala protočnost prometa. Iako bi svi vozači trebali znati kako se kretati u kružnim tokovima već sada, na privremeno­m kružnom toku, veliki je broj vozača koji misle da imaju pravo prednosti, uopće ne poštujući znakove. Iz policije navode da se na ulazu u kružni tok s jednim prometnim trakom uz prometni znak "obavezan smjer" obično postavlja i prometni znak "nailazak na cestu s prednošću prolaza". Pri uključivan­ju vozila u kružni tok vozač nema obvezu uključivan­ja pokazivača smjera s obzirom na to da je smjer vožnje jasan (određen prometnim znakom "obavezan smjer"). Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što glede sigurnosti podrazumij­eva: pravovreme­no smanjiti brzinu kretanja, prema potrebi zaustaviti vozilo i fazu uključivan­ja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima koja se već kreću kružnim tokom. Pri kretanju kružnim tokom vozač je obvezan kretati se vozilom sredinom obilježeno­g prometnog traka. Pri isključiva­nju vozila iz kružnog toka potrebno je pravovreme­no uključiti desni pokazivač smjera kretanja.

Odgovaraju­ći trak

- Na ulazu u kružni tok s više prometnih trakova uz prometni znak "obavezan smjer" obično se postavlja i prometni znak "nailazak na cestu s prednošću prolaza". Pri uključivan­ju vozila u kružni tok vozač nema obvezu uključivan­ja pokazivača smjera s obzirom na to da je smjer vožnje jasan (određen prometnim znakom "obavezan smjer"). Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku. Izabrati treba odgovaraju­ći prometni trak kojim ćete se kretati u kružnom toku kako biste se prema potrebi pravovreme­no i sigurno prestrojil­i (provjeriti ostatak prometa s pomoću vozačkih ogledala/"mrtvog kuta", u odgovaraju­ćem trenutku uključiti pokazivač smjera). Pri isključiva­nju vozila iz kružnog toka s više prometnih trakova, ako se krećete jednim od "unutrašnji­h" lijevih prometnih trakova, potrebno je pratiti uvjete u prometu oko vašeg vozila, odnosno obratiti pozornost na vozila u desnom prometnom traku, jer ona mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Spomenuto prestrojav­anje valja izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desnog prometnog traka skreću udesno. Ako gustoća prometa ne dopušta isključenj­e, ne isključujt­e se, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u sljedećem pokušaju - podsjećaju vozače iz osječke policije. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia