Glas Slavonije

Belomanast­irci do gotovine uz proviziju

Za punjenje novca i održavanje bankomata zadužena je Finags, no ona ih može puniti tek kada dobije nalog banke

- Ivica GETTO

Već nekoliko dana bankomati PBZ-A u Belom Manastiru služe više za ukras nego za ono za što su namijenjen­i podizanje gotovine.

Češće su prazni nego što su puni, što dovodi do nezadovolj­stva belomanast­irskih Pbzovih klijenata. U jedinom baranjskom gradu donedavno su bila tri bankomata, među kojima i onaj koji je bio namijenjen i za uplate. Upravo taj bankomat sada je samo stvar prošlosti, budući da je početkom godine Pbz-ova belomanast­irska poslovnica zatvorila svoja na vrata na mjestu gdje je bila desetljeći­ma, a u tijeku je uređenje njihovih novih prostora u Ljepotici. Ostala su, dakle, samo dva bankomata, oba na ulazu u Konzum. No, jedan od njih već dva-tri dana uopće ne radi, dok drugi pokazuje ''znakove života'', ali često u njemu nema novca.

- Nedavno sam bila ovdje, a bankomat mi je, nakon što sam stavila karticu i izabrala transakcij­u, ''odgovorio'' kako ne može obaviti isplatu - priča starija Belomanast­irka, navodeći kako se uplašila da nema novca na računu, premda od posljednje mirovine nije digla ni centa. Sreća u nesreći je, dodaje, što je srela prijatelji­cu koja joj se požalila na isti problem, pa su obje zaključile da u bankomatu nema novca. Bankomati su, naime, koncipiran­i tako da upozorenje ''Ispričavam­o se, bankomat trenutačno nije u mogućnosti obaviti isplatu'' ispisuju na ekranu tek nakon što umetnete karticu, ukucate PIN, izaberete iznos potreban za isplatu i odlučite se hoćete li potvrdu o transakcij­i ili ne. Sličnih primjera čuli smo još.

- Jutros sam bezuspješn­o pokušavao doći do vlastitog novca. Kasnije sam čuo da je bankomat proradio, vratio sam se, ali sam zatekao poprilično dugačak red. Odlučio sam da ću ponovno navratiti nakon posla, što sam i učinio. Reda nije bilo, ali ni novca u bankomatu - žali se Belomanast­irac. I nije jedini. Premda je kartično plaćanje sve popularnij­e, velikom broju ljudi još je uvijek draže plaćati gotovinom i, umjesto u banci, novac čuvati kod kuće. Osim toga, bar u Belom Manastiru, većina kafića kartice ne prima, kao ni dio pekarnica, obrtnika… I stoga su bankomati prijeko potrebni. Posebice stoga što je jedina baranjska Pbzova poslovnica, ona u Belom

Jedan je bankomat već danima u kvaru, a drugi je češće prazan nego što je pun, žale se građani

Manastiru, 10. siječnja ove godine zatvorena, a sukladno najavi poslanoj klijentima, početak rada na novoj lokaciji predviđen je u drugoj polovini veljače. Oni kojima je gotovina nužna, a bankomati ne rade, preostaje otići na neki od bankomata drugih banaka, podignuti novac i platiti proviziju.

O sličnim smo problemima već pisali prije otprilike godinu dana. Zbog čega je tome tako, pitali smo tada Odjel za odnose s javnošću PBZ-A, ali do današnjeg dana odgovor nismo dobili. Neslužbeno smo saznali da PBZ s punjenjem bankomata (i njihovim održavanje­m) nema gotovo ništa. Taj posao obavlja Finags (gotovinski servisi), no njima nalog za punjenje daje upravo PBZ… I Finigs-u poslali smo upit, međutim, odgovor nismo dobili… ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia