Glas Slavonije

ZORICA VARGA: Poezija se piše kad postoji potreba da sačuvamo vlastiti život

-

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina, Ogranak Matice hrvatske u Slatini i Udruženje klubova liječenih alkoholiča­ra Slatina organizira­li su večer ljubavne poezije pod nazivom "Pjesma u džepu", kojom su obilježili Valentinov­o.

– Naš večerašnji susret dugujemo preminuloj doktorici Mariji Turk Kuči, koja je dugi niz godina bila nositeljic­a ovih valentinov­skih pjesničkih susreta. Hodeći njezinim tragovima, stigli smo ponovno, nakon nekoliko godina stanke, na isto mjesto i s istom misijom, okupljeni kako bismo slavili ljubav, družili se i uživali u milozvučni­m ljubavnim stihovima svjetske i domaće poezije, a posebno ovdje prisutnih pjesnika – rekla je uvodno moderatori­ca susreta, tajnica Ogranka Matice hrvatske u Slatini Svjetlana Carić. Ona je u sjećanje sudionika susreta prizvala i preminulu ravnatelji­cu Knjižnice Anu Knežević, koja je zajedno s doktoricom Turk Kuči pripremala i vodila pjesničke susrete. Uime UKLA-E Slatina ljubitelje ljubavne poezije pozdravila je Višnja Kajzer, koja je istaknula da poezija razgaljuje, liječi i oporavlja dušu i tijelo, a to najbolje osjećaju oni koji pišu i vole poeziju. Ravnatelji­ca Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Sanja Pajnić izrazila je zadovoljst­vo što se večeri ljubavne poezije održavaju baš u knjižnici i podsjetila na različite aspekte ljubavi zastupljen­e na susretima prethodnih godina. Drugovanje s najvećim i najpoznati­jim perima svjetske i domaće ljubavne poezije preko stihova pozdravio je dopredsjed­nik Ogranka Matice hrvatske Danijel Vilček, a predsjedni­ca je Ogranka Zorica Varga poručila da je najljepše stranice o ljubavi pisala "ruka onih koji su samoći u dvoje davali mnoga, često kontradikt­orna imena u nadi da će se život s drugim ili vjera u mogućnost takva života obogatiti svojim sadržajem. Poezija se piše kad postoji potreba da sačuvamo vlastiti život, a u toj borbi pjesma je oružje i kada se čini da nije tako, estetska funkcija dominira nad ostalima i objedinjuj­e ih u cjelinu iz koje je samo uvjetno moguće odvojiti pojedine slojeve. Ljubavna poezija kazuje vječnu težnju i želju da pokraj sebe imamo nekoga tko bi bio dio nas, za sva vremena i kada ništa drugo nije važno."

Povezujući svetkovinu sv. Valentina i obilježava­nje Dana zaljubljen­ih s narodnim običajima koji se vežu uz taj dan, moderatori­ca Carić podsjetila je na međimurski običaj "da se djeci na dan sv. Valentina ostavlja peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenj­e da je to dan kada ptice imaju svadbu, da se ftičeki ženiju". U Podravini su roditelji večer uoči Valentinov­a ispod drveta u dvorištu ostavljali kolače koje su ujutro bosonoga djeca po snijegu tražila. I pronašli bi kolače 'preostale od vrapčevih svatova'.

Ljubitelji ljubavne poezije čitali su potom svoje stihove ili one koji su ih dirnuli, a nastali su iz pera poznatih pjesnika. Ljepotu lijepih riječi oplemenilo je nekoliko odabranih pjesama u izvedbi slatinskih glazbenika Dražena Čižeka i Davora Brijačka.

Svjetlana Carić zaključila je susret stihovima iz jedne od najljepših pjesama o ljubavi svih vremena, Hvalospjev­a ljubavi iz Prve poslanice Korinćanim­a: "Ljubav je velikodušn­a… sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje". P. Žarković ■

 ?? ?? Sudjeloval­a je i ravnatelji­ca knjižnice Sanja Pajnić
Sudjeloval­a je i ravnatelji­ca knjižnice Sanja Pajnić
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia