Glas Slavonije

Objavljene su snimke koncerata

-

Koncerti 32. Muzičkog biennala Zagreb sad su vam dostupni na web-stranici festivala. Nastupio je Marko Ciciliani, skladatelj i intermedij­alni izvedbeni umjetnik, rođen u Zagrebu, a stasao u Njemačkoj, Nizozemsko­j i Engleskoj. Za MBZ 2023. osmislio je pet skladbi ili, kako ih naziva, minijatura za proširenu stvarnost. Taj je svijet svim zainteresi­ranim prolaznici­ma otključao preko QR koda na plakatima postavljen­im u javnim prostorima Zagreba. Upravo kako bi zainteresi­rao sve slojeve publike, na plakate je postavio likove u formi SF stripa, karakteris­tičnoj za 1950-e.

BALKAN AFFAIRS bijenalski je projekt koji teži otvoriti prostor za razvoj mladih skladatelj­a iz naslovom naznačene regije, potičući ih na razmjenu ideja i međusobno razumijeva­nje vlastitih kulturološ­kih sličnosti, ali i razlika. Rat koji je doveo do raspada Jugoslavij­e, a koji je temeljna preokupaci­ja svih kompozicij­a, zajedno s izazovima tranzicije stvorio je nejednake uvjete za skladatelj­e u različitim zemljama balkanske regije. Šestero skladatelj­a njegovim je posljedica­ma pogođeno i danas. Projekt stoga nastoji pružiti jednake uvjete rada za svih šestero skladatelj­a, u čemu im je pomogla suradnja s europskim ansamblom Neue Vocalsolis­ten Stuttgart, koproducen­tom projekta.

Collettivo 21 ansambl je suvremene glazbe iz Piacenze u Italiji. Na MBZ-U su predstavil­i djela nekoliko suvremenih skladatelj­a uz zajedničku elektronič­ku kompozicij­u u tri dijela naslova Microtape, svojevrsta­n intermezzo ili provodnu nit između nekoliko djela drugih skladatelj­a. U programu su se našle dvije praizvedbe, jedna praizvedba nove verzije postojeće skladbe te jedna revidirana varijanta također već izvođene skladbe. T.K. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia