Glas Slavonije

Na Giannijevu kolutu

Gianni Rea zadužen je za 2797 ključeva i svaku bravu Vatikanski­h muzeja zna napamet

- H

Vani je još uvijek mračno kada Gianni Crea otvara velebna vrata Vatikanski­h muzeja, s teškim kolutom za ključeve u svojim rukama, i ubrzo korača pustim hodnicima kako bi otvorio vrata najposjeće­nijih galerija na svijetu. "Imam točno 2797 ključeva. Svaki ima između dvije i pet kopija, tako da imamo više od 10.000 ključeva", priča 51-godišnji Rimljanin, koji svaku bravu zna napamet.

Za nekoliko sati tisuće turista pohrlit će u 1400 soba Vatikanski­h muzeja. Ali prije zore tišinu mračnih odaja s remek-djelima Raphaela, Leonarda da Vincija ili Caravagga prekida tek zveckanje metalnog koluta za ključeve. "Svaka niša, svaki kutak djelić je povijesti", kaže Crea, odjeven u odijelo i kravatu, dok svjetiljko­m obasjava umjetnička djela. Kako bi se sedam kilometara duga ruta obišla svako jutro i svaku večer, angažiran je tim od deset čuvara ključeva - tzv. clavigera, koje nadgleda glavni ključar, upravo Gianni Crea. "Muzeji su podijeljen­i u četiri zone, tako da svaki 'clavigero' otvara 60 do 75 vrata, ukupno više od 270 vrata dnevno", objašnjava Crea.

Među brojnim ključevima pričvršćen­ima za debeli čelični kolut neki primjerci se posebice ističu. Najstariji, iz 1771., otvara Muzej Pija Clementina, i dug je oko 15 centimetar­a. Drugi imaju žute naljepnice i koriste se za konklave kako bi se zaključala vrata koja vode u sobe u kojima se kardinali sastaju pri izboru pape. No najdragocj­eniji je onaj bez broja. On otvara vrata slavne Sikstinske kapele, čiji je svod ukrašen Michelange­lovim freskama. Prema strogom protkolu, taj se ključ svake večeri stavlja u zapečaćenu omotnicu koja se drži u sefu.

Posljednji­h godina Giannijeve jutarnje ture više nisu tako samotne: s VIP ulaznicom manje skupine, do 20 osoba, mogu mu se pridružiti i uživati u muzejima u miru, bez previše ljudi. "Rekao sam si: nitko mi nikada neće doći u pet ujutro. Ali je ideja ispala briljantna", veselo kaže Crea.

■*

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia