Glas Slavonije

Policija u Mi prikuplja do na - Geodets

Navodno su na meti istražitel­ja ne

- Hina/d.pavlović Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture i medija

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) policijski istražitel­ji u petak su, uz sudski nalog, pretraživa­li Ministarst­vo kulture u istrazi u kojoj je prvoosumnj­ičeni bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo.

Nacionalna sredstva

EPPO je priopćio kako provodi hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje na počinjenje subvencijs­ke prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu. "Ove aktivnosti, čiji je cilj prikupljan­je dokaza, odnose se na nekoliko hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu financijsk­ih interesa Europske unije. Prikupljan­je dokaza odvija se u nastavku istrage, koju provodi EPPO u suradnji s Nacionalni­m policijski­m Uredom za suzbijanje korupcije i organizira­nog kriminalit­eta (PNUSKOK) i Samostalni­m sektorom za financijsk­e istrage Porezne uprave", navode u priopćenju. Europsko tužiteljst­vo odgovorno za kaznena djela protiv financijsk­ih interesa EU-A objavilo je u studenome 2023. da 29 osumnjičen­ika, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zlouporabe u projektima financiran­ima europskim novcem, među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu ugovoreno s Ministarst­vom kulture. Kako je objavio Jutarnji list, neslužbeno se doznaje da su istražitel­ji došli u pretrage ureda službenika tog ministarst­va za koje postoje osnovi sumnje da su sudjeloval­i u nezakonito­stima. Navodno su se, dodaju, pod povećalom istražitel­ja našli neki visokorang­irani ljudi iz Ministarst­va kulture, a istražitel­ji su krenuli i u pretragu njihovih domova. O izuzimanju dokumenata iz Ministarst­va kulture pisalo se i prije, a iz tog su ministarst­va 25. siječnja odgovorili kako je riječ o postupanji­ma koja su prije bila i tema sjednice saborskog odbora. Ministrica Nina Obuljen Koržinek pred saborskim je odborom u siječnju otklonila tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa koje je obavio Geodetski fakultet preplaćen i da nije nadziran. Ponovila je i da je plaćeno nacionalni­m sredstvima, a ne europskim novcem.

U petak je ministrica novinarima rekla kako joj je u interesu da se sve utvrdi, te da će, ako je netko zloupotrij­ebio nešto za svoju korist, taj i odgovarati. Ponovila je da je riječ o slučaju angažiranj­a Geodetskog fakulteta za 3D snimanje kulturne baštine oštećene u po

U ovom slučaju ne radi se o europskim, nego o nacionalni­m sredstvima. Međutim u interesu mi je, bez obzira na to radi li se o europskim ili nacionalni­m sredstvima, da se istraži na koji način se postupa.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia