Glas Slavonije

PROSVJED 11 STRANAKA: Dosta je, vrijeme je za izbore

- H premijer Andrej Plenković

Dosta je i vrijeme je za izbore, poručili su u petak još jednom predstavni­ci 11 lijevo-liberalnih stranaka oporbe koje u subotu u 11 sati organizira­ju prosvjed na Trgu sv. Marka u Zagrebu. Pozvali su građane da se pridruže prosvjedu, koji i nosi naziv "Dosta je! Idemo na izbore!" i poruče da im je je dosta korupcije, kriminala, pljačke i Hdz-ove uzurpacije vlasti.

Imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetniko­m kap je koja je prelila čašu, nakon čega više nema nikakvog smisla nastaviti rad u Saboru, kazala je Sandra Benčić (Možemo!) na konferenci­ji za novinare na Markovu trgu. Nužno je da građani na izborima kažu da ne žele više takvu korumpiran­u vlast, Vlada nema više nikakav legitimite­t i mora otići, poručila je. "Dosta je lopovluka, dosta je korupcije, dosta je mraka, mraka u koji je HDZ zavio Hrvatsku", kazao je Peđa Grbin (SDP). Nazvavši Turudića "patološkim lašcem", kojem je to najvažnija kvalifikac­ija, i "Hdz-ovim dečkom", istaknuo je da je to kulminacij­a procesa kojima smo svjedočili, od afere Mreža do lex AP-A. "Ovi izbori koji su pred nama, nažalost, više nisu izbori u demokracij­i, nego su postali izbori za demokracij­u", naglasio je Grbin.

Dalija Orešković (SSIP) rekla je da pravo na državu pripada svima, a ne samo "jednoj političkoj partiji i kriminalno­m podzemlju". Kaže da HDZ jednu od najvažniji­h funkcija u državi daje u ruke čovjeka koji je izravno povezan s kriminalni­m miljeom i intiman s bjeguncima od hrvatskog pravosuđa. "Andrej Plenković zajedno sa svojom vladom nije ogradio samo Markov trg, on se ogradio od građana ove zemlje i uzurpirao vlast", dodala je Anka Mark Taritaš (GLAS). Katarina Peović (RF) istaknula je da su se, iako se politički razlikuju, okupili oko minimalnog zajedničko­g nazivnika, a to je smjena HDZ-A. "HDZ uopće nije politička organizaci­ja, već je on krilo korupcijsk­e Hrvatske, kriminalna organizaci­ja, i to moramo prekinuti", kazala je. Davorko Vidović (Socijaldem­okrati) poručio je, pak, onima koji će prebrojava­ti koliko će ljudi doći na prosvjed da ga pomnože bar sa sto. "Imat ćemo podršku slobodolju­bive i istinoljub­ive Hrvatske, u to sam siguran i naš skup je već ostvario temeljnu političku svrhu, da ljude senzibiliz­iramo i da im još jednom kažemo da osim kruha postoji i sloboda koja nema svoju cijenu", rekao je. Podržite nas u borbi za pravnu državu, spas demokracij­e, drukčiju Hrvatsku, pozvali su također Davor Nađi (Fokus) i Ivica Puljak (Centar).

Oporba je izvijestil­a i da je u proceduru predala nešto više od 30 potpisa kako bi pogurala saborsku raspravu o raspuštanj­u Sabora, prijedlog koji je Klub SDP-A predao sredinom prosinca prošle godine zbog afere Mreža. Rok je sedam dana, što znači da će Sabor o tome raspravlja­ti idućeg tjedna. ■

Premijer Andrej Plenković poručio je predsjedni­ku države i dijelu oporbe da “sada šute jer 2015., kada su imali svu vlast, nisu učinili ništa” u pitanju susreta Zdravka Mamića, koji je bio pod istragom, i Ivana Turudića, koji je sada Vladin izbor za glavnog državnog odvjetnika. Za prosvjed oporbenih stranaka rekao je da je on dio političke kampanje.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia