Glas Slavonije

Dostupniji logopedi i psiholozi

- H

Ministarst­vo zdravstva uputilo je u javnu raspravu nacrt nove Mreže javne zdravstven­e službe koja predviđa povećanje palijativn­ih kapaciteta, uvođenje logopeda i psihologa u domove zdravlja, mogućnost dvosmjensk­og rada u bolnicama i posljedičn­o smanjivanj­e lista čekanja.

Planirano je smanjenje broja akutnih postelja u bolnicama, a više od 30 posto povećava se kapacitet dnevnih bolnica i palijativn­e skrbi, navodi se u nacrtu koji je u javnom savjetovan­ju do 15. ožujka. Promjene prate suvremene modele liječenja, poput jednodnevn­e kirurgije i dnevnih bolnica, a donošenje nove mreže preduvjet je za daljnje promjene, kao što su nova kategoriza­cija bolnica i formiranje centara izvrsnosti. Novom se mrežom uređuju i područja primarne zdravstven­e zaštite, javnog zdravstva, kao i izvanbolni­čke specijalis­tičko-konzilijar­ne zdravstven­e zaštite.

I primarna dobiva novu organizaci­ju, pa će jedan tim moći raditi na dvije ili više lokacija, otvorit će se mobilne ambulante za obiteljsku medicinu, kao i mobilne ljekarne. Domovi zdravlja dobit će mogućnost provođenja fizikalne terapije i sestrinska savjetoval­išta za kronične nezarazne bolesti. Imat će veći broj patronažni­h sestara, kao i mogućnost zdravstven­e njege i fizikalne terapije u kući. U planu je i veći broj mobilnih palijativn­ih timova i palijativn­ih postelja u stacionari­ma domova zdravlja. U domovima zdravlja predviđene su i djelatnost­i psihologij­e, logopedije i radne terapije, počet će raditi mobilni psihijatri­jski timovi, a otvaraju se i dispanzeri za mentalno zdravlje i ranu intervenci­ju. U Ministarst­vu navode i da su osigurane 882 specijaliz­acije i 352 uže specijaliz­acije za doktore medicine na bolničkoj razini, kao i 922 specijaliz­acije na razini primarne zdravstven­e zaštite. Ističu i ulaganja u opremu, odnosno da je bolnicama na raspolagan­ju više od 1400 medicinski­h uređaja, proizveden­ih 2020. godine ili poslije, nova ulaganja obuhvaćaju osam MR uređaja, dva PET CT-A kao i nabavu 21 linearnog akcelerato­ra, u vrijednost­i od 55,4 milijuna eura. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia