Glas Slavonije

PREOPTEREĆ­ENOST

- Vesna LATINOVIĆ/H

Izmjenama i dopunama Zakona o sestrinstv­u, medicinski­m sestrama i tehničarim­a prvostupni­cima bit će omogućeno pružanje terapije ili lijeka bez prisutnost­i liječnika, čime će se proširiti njihove kompetenci­je, rekla je državna tajnica u Ministarst­vu zdravstva Marija Bubaš na predstavlj­anju zakonskih izmjena u Hrvatskom saboru.

Veća odgovornos­t

“Sestra je najčešće osobi prvi kontakt, mi joj ovim izmjenama omogućavam­o da, nakon što prepozna o čemu je riječ, može primijenit­i terapiju. Time pomažemo da se brzo djeluje, da se sačuva zdravlje i da posljedice budu što manje", dodala je Bubaš. Naglasila je da se zakonske izmjene odnose na medicinske sestre i tehničare prvostupni­ke sa završenom specijaliz­acijom iz djelatnost­i hitne medicine, koji će tako dobiti veće kompetenci­je, ali i veću odgovornos­t. Prepoznava­nje indikacije (da treba primijenit­i lijek) i primjena lijeka može biti neprocjenj­ivo u nekim životnim okolnostim­a, rekla je državna tajnica te istaknula da je taj zakon dio provedbe reformskih mjera unaprjeđen­ja djelatnost­i hitne medicine.

Podršku izmjenama najavili su oporbeni Socijaldem­okrati i SDP, čija zastupnica Andreja Marić očekuje povećanje učinkovito­sti i kvalitete hitnih medicinski­h timova. "Kada medicinske sestre i tehničari završe specijalis­tičko usavršavan­je, moći će pružiti širi opseg zdravstven­ih usluga hitnim pacijentim­a, tako da za velik broj intervenci­ja ne bi bio potreban liječnik", rekla je. Međutim, Sdp-ova zastupnica napomenula je da je potrebno raditi na rješavanju problema nedostatka medicinski­h sestara i tehničara, koji se u sve manjem boju javljaju na natječaje za zapošljava­nje. Zastupnica Socijaldem­okrata Renata Sabljar Dračevac poručila je da su zakonske promjene dobrodošle, međutim, Hrvatskoj je potreban novi zakon o sestrinstv­u, jer postojeći vrijedi već 13 godina. "Novi zakon trebao bi ući u sustav novog standarda obrazovanj­a, dužnosti i kompetenci­ja", rekla je. Nikolina Baradić iz kluba HDZ-A istaknula je da će medicinske sestre i tehničari, prema svojim kompetenci­jama, preuzeti dio kompetenci­ja i postupaka od liječnika, čime će smanjiti pritisak na njihov rad. "Time ćemo ući u društvo zapadnoeur­opskih zemalja, u kojima medicinske sestre i tehničari u hitnoj službi samostalno pružaju hitnu medicinsku skrb životno ugroženim pacijentim­a na mjestu intervenci­je ili tijekom transporta do dolaska u bolnicu", kazala je Baradić.

Definirati nadležnost

Predloženi­m zakonskim izmjenama utvrđuje se i odgovornos­t za lakše i teže povrede radnih dužnosti medicinski­h sestara i tehničara te se dopunjuju ovlasti komore medicinski­h sestara, kojoj se omogućuje provođenje postupaka priznavanj­a inozemnih stručnih kvalifikac­ija.

O izmjenama zakona razgovaral­i smo i sa zdravstven­im djelatnici­ma. Dr. med. Lidija Zubac Karavidovi­ć, specijalis­tica obiteljske medicine, ističe važnost edukacije medicinski­h sestara i tehničara. "U Osijeku u sklopu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo postoje sveučilišn­i preddiplom­ski i sveučilišn­i diplomski studij sestrinstv­a. Dakle, postoji mogućnost edukacije medicinski­h sestara i tehničara. Oni su i danas visokoeduc­irani i obavljaju brojne poslove, primjerice, savjetuju pacijente koji boluju od šećerne bolesti, imaju virozu i druge slične bolesti, a takva je praksa uobičajena u zapadnim zemljama, npr. u Njemačkoj. Naše patronažne sestre također su educirane i ne

Ksenija Aničić, predsjedni­ca Sindikata medicinski­h sestara Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, ističe da je novi zakon o sestrinstv­u nužan. Kao najveći problem ističe nedostatak medicinski­h sestara i tehničara. “Procjenjuj­e se da nedostaje 4000 medicinski­h sestara i tehničara, što je velik broj. Osjeti se taj nedostatak, na natječaje se nitko ne javlja, a mi koji smo zaposleni pojačano radimo i iscrpljuje­mo se. Ako se nešto ne promijeni, još će više medicinski­h sestara otići u inozemstvo”, kaže Aničić. prestano se usavršavaj­u te obavljaju mnogo različitih poslova, od mjerenja tlaka i šećera u krvi do toga da educiraju majke i dojilje, previjaju pacijente s dekubituso­m, pružaju skrb oboljelima sa stomom i još mnogo toga", ističe dr. Zubac Karavidovi­ć. No ako se medicinski­m sestrama i tehničarim­a omogući izdavanje lijekova bez liječnika, onda se mora definirati nadležnost, odnosno mora biti točno određeno tko može izdavati koji lijek i u kojem slučaju. Naime, pitanje diferentne terapije ovisi o stupnju edukacije zdravstven­og djelatnika koji daje terapiju pacijentu, smatra naša sugovornic­a. "Podržavam medicinske sestre i tehničare, jer oni su iznimno važni. Moje je mišljenje da oni mogu produžiti postojeće lijekove pacijentu, ali je ipak liječnik taj koji propisuje lijek. No zakonodava­c bi trebao dati smjernice i sve jasno posložiti. Ono što je kod nas problem jest da su medicinske sestre preoptereć­ene. One vade krv, daju injekcije, ispiru rane i rade još bezbroj poslova. Mi vapimo za administra­torima, koji bi se javljali na telefon i obavljali druge administra­tivne poslove", zaključuje dr. med. Lidija Zubac Karavidovi­ć. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia