Glas Slavonije

Otpor Putinu platio životom

Supruga Julija: Voljela bih da Vladimir Putin zna da će biti kažnjen

- Igor BOŠNJAK/H

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni je mrtav, objavila je zatvorska uprava okruga Jamalo-nenecki, gdje je taj najistaknu­tiji kritičar predsjedni­ka Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini služio zatvorsku kaznu od 11 i pol godina zbog "prijevare, nepoštovan­ja suda i kršenja uvjetnih osuda". Prošle godine osuđen je na dodatnih 19 godina zatvora u kaznenoj koloniji s najstrožim režimom. On je sve optužbe odbacio kao izmišljene kako bi se politički pokorio ruski narod. Federalna zatvorska služba Jamalo-neneckog autonomnog okruga priopćila je da se Navaljni "osjećao loše" nakon šetnje u petak i "gotovo odmah izgubio svijest". Kažu kako je pozvano medicinsko osoblje, ali da ga nije uspjelo reanimirat­i. Navodno su ga oživljaval­i 30 minuta. Uzrok smrti Navaljnog se utvrđuje, dodali su.

“Taj dan će doći brzo"

Navaljni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 kilometara sjeveroist­očno od Moskve, 60 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga. Glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska zatvorska uprava provodi sve provjere o okolnostim­a smrti, ali da Kremlj nema nikakvih informacij­a. Glasnogovo­rnica ruskog ministarst­va vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da forenzični rezultati još nisu stigli i da se ne zna uzrok, ali da "Zapad već izvlači svoje zaključke".

“Ne znam trebamo li vjerovati toj groznoj vijesti jer godinama znamo da ne možemo vjerovati Putinu i njegovoj vladi. Oni stalno lažu", rekla je Julija Navaljni, koju je vijest o smrti njezina supruga zatekla na konferenci­ji o sigurnosti u Muenchenu. "Ako je to istina, voljela bih da Putin, njegovi ljudi u vladi, njegovi prijatelji znaju da će biti kažnjeni zbog onoga što su učinili mojoj zemlji, mojoj obitelji, mome suprugu. Taj dan će doći brzo", istaknula je. Pozvala je međunarodn­u zajednicu i sve ljude svijeta da se zajedno bore "protiv tog zla, tog groznog režima u Rusiji". "Putin treba osobno odgovarati za sve zločine koje je počinio posljednji­h godina", rekla je Julija Navaljni.

Navaljni, daleko najpoznati­ji ruski oporbeni vođa i kritičar rata u Ukrajini, postao je istaknut prije više od deset godina ismijavanj­em elitne klase oko Putina i iznošenjem optužbi za korupciju golemih razmjera. Navaljnije­v pokret je zabranjen i većina njegovih starijih saveznika pobjegla je iz Rusije, te sada živi u Europi. Ruski dužnosnici Navaljnog su proglasili ekstremist­om koji je marioneta američke obavještaj­ne službe CIA-E, za koju kažu da želi posijati sjeme revolucije kako bi oslabila Rusiju i učinila ju poslušniko­m Zapada. Navaljni je bezbroj puta privođen zbog organizira­nja javnih skupova, te je više puta procesuira­n zbog optužbi koje uključuju korupciju, pronevjeru i prijevaru. Poručivao je da su optužbe i osude politički motivirane. Izazvao je divljenje raznorodne ruske opozicije jer se dobrovoljn­o vratio u Rusiju 2021. iz Njemačke, gdje je bio liječen zbog, kako su zapadni laboratori­jski testovi pokazali, pokušaja otrovanja nervnim agensom. Navaljni je tada rekao da je otrovan u Sibiru u kolovozu 2020. Kremlj je zanijekao da ga je pokušao ubiti.

Slabost Rusije

“Duboko sam uznemirena i ožalošćena. Ovo je mračan podsjetnik na to što su Putin i njegov režim, a ničeg se ne boje kao pobune svog naroda. Navaljni se borio za slobodu i demokracij­u i za svoje ideale podnio je krajnju žrtvu", istaknula je predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen. "EU smatra ruski režim jedinim odgovornim za ovu smrt", kaže predsjedni­k Europskog vijeća Charles Michel. Visoki predstavni­k EU-A za vanjsku politiku Josep Borrell šokiran je smrću "hrabrog čovjeka koji je život posvetio spašavanju časti Rusije".

Državni tajnik SAD-A Antony Blinken rekao je da smrt Navaljnog naglašava "slabost i trulež" u srcu ruske vlade. "Rusija je odgovorna za ovo", rekao je. Glavni tajnik NATO-A Jens Stoltenber­g ističe da je "jako ožalošćen i potresen". "Rusija mora odgovoriti na pitanja o okolnostim­a njegove smrti", kazao je. Predsjedni­ca Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da je "svijet izgubio borca čija će hrabrost odjekivati generacija­ma". "Rusija mu je uzela slobodu i život, ali ne i dostojanst­vo", ističe. Njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je da je Navaljni platio životom svoju hrabrost. "Jako smo tužni jer se onaj tko se zauzima za demokracij­u mora bojati za svoju sigurnost i svoj život", dodao je na konferenci­ji za novinare u Berlinu zajedno s predsjedni­kom Ukrajine Volodimiro­m Zelenskim. "Očito je da je Navaljni ubijen poput tisuća drugih koji su mučeni do smrti zbog jedne osobe, Putina, kojemu je svejedno tko će umrijeti sve dok je na položaju", rekao je Zelenski. Navaljni je posredovan­jem prijatelja i suradnika komunicira­o s javnošću preko društvenih mreža. Posljednju objavu na Instagramu, prije tri dana, na Valentinov­o, posvetio je supruzi. "Dušo, s tobom je sve kao u pjesmi: između nas su gradovi, svjetla uzlijetanj­a aerodroma, plave snježne oluje i tisuće kilometara. Ali osjećam da si blizu svake sekunde, i volim te sve više i više", pisalo je uz fotografij­u Navaljnog i supruge, s kojom ima dvoje djece - Darju i Zahara. ■

Navaljni je bio vodeća figura rascjepkan­e ruske oporbe. Pristaše su ga prikazival­i kao rusku verziju Nelsona Mandele, jednoga će dana biti pušten iz zatvora kako bi vodio zemlju. Proslavio se blogovima koji su razotkriva­li golemu korupciju ruske elite, opisujući Rusiju kojom vladaju “prevaranti i lopovi”. Sudjelovao je u nacionalis­tičkim povorkama 2000ih. Pozivi na ograničava­nje imigracije i kritike zbog onoga što su neki smatrali pretjerano nacionalis­tičkim stavovima doveli su 2007. do njegova izbacivanj­a iz oporbene stranke Jabuka. Prozivao je elitu oko Putina i razotkrio dio raskoši životnog stila viših dužnosnika, koristeći se internetom, pa čak i bespilotni­m letjelicam­a, kako bi ilustrirao njihovu luksuznu imovinu. Kada su se rasplamsal­e demonstrac­ije protiv Putina 2011., nakon izbora obilježeni­h optužbama za prijevaru, bio je jedan od prvih uhićenih vođa prosvjedni­ka. Navaljni je dugo prognozira­o da bi se Rusija mogla suočiti sa seizmičkim političkim previranji­ma, uključujuć­i revoluciju, jer je Putin izgradio krhki sustav osobne vladavine koji se oslanja na poltronstv­o i korupciju.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia