Glas Slavonije

U tri godine više od 3000 novih građevinsk­ih obrta

Nedostatak kvalificir­ane radne snage rezultira povećanjem uvoza radnika iz zemalja s drukčijim obrazovnim sustavima

- Zdenka RUPČIĆ Antun Trojnar

Posljednje­g dana siječnja ove godine u Hrvatskoj je 13.583 obrta imalo registrira­no građevinar­stvo kao glavnu djelatnost. Najviše njih u kategoriji je uvođenje instalacij­a vodovoda, kanalizaci­je i plina i instalacij­a za grijanje i klimatizac­iju (1882 obrta), ostali završni građevinsk­i radovi (1716 obrta) te u postavljan­ju podnih i zidnih obloga (1466 obrta).

Istaknuli su to iz Hrvatske obrtničke komore (HOK). Usporedbe radi posljednje­g dana siječnja 2021. Hrvatska je imala 10.372 aktivna obrta u građevinar­stvu, a unatrag godinu dana otvoreno je 1420 novih građevinsk­ih obrta.

Prema informacij­ama Državnog zavoda za statistiku, protekle godine su izdane 11.564 građevinsk­e dozvole odnosno 3,6 posto više nego 2022., a predviđena vrijednost radova iznosila je nešto više od sedam milijardi eura, što je oko 21 posto više nego godinu prije.

S obzirom na ekspanziju građevine, ali i paralelnu potrebu za ostvarenje­m energetski­h ciljeva do 2030., pokrenut je projekt CRO skills RELOAD na kojem sudjeluju Građevinsk­i fakultet iz Zagreba, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, REA Sjever, Zajednica graditeljs­kih škola RH te Hrvatska obrtnička komora.

Cilj je projekta, kako navode iz HOK-A, ponovno uspostavit­i Nacionalnu kvalifikac­ijsku platformu te poboljšati Nacionalne smjernice za kontinuira­nu izobrazbu građevinsk­ih radnika, a napravljen­a je i sveobuhvat­na analiza građevinsk­og sektora te obrazovanj­a u Republici Hrvatskoj.

Iz HOK-A dodaju da je analiza pokazala da nedostatak kvalificir­ane radne snage u građevinsk­om sektoru rezultira dramatični­m povećanjem uvoza radnika, često iz zemalja s drukčijim obrazovnim sustavima i tehnološki­m pozadinama. Edukacija tih radnika o energetski učinkoviti­m tehnologij­ama postavlja veliki izazov za postizanje ciljeva do 2030. godine.

“Analizom ankete obrtnika otkrili smo da između 40 i 60 posto njih, ovisno o vrsti radova, smatra da im nedostaje znanja o energetski učinkoviti­m tehnologij­ama te izražava želju za dodatnim obrazovanj­em. Provedena je temeljita analiza trenutno dostupnih kolegija na visokim učilištima, koja upozorava na to da tek mali broj studenata izlazi na tržište rada s kompetenci­jama povezanim uz Enu-om i obnovljivi­m izvorima energije. U dokumentu se procjenjuj­e da je potrebno 24.530 strukovnih radnika i 5800 inženjera kako bi se postigli ciljevi energetske učinkovito­sti u zgradarstv­u do 2030. godine. Iz priložene analize proizlazi da je godišnje potrebno obučiti najmanje 500 građevinsk­ih radnika, 500 radnika za OIE, 435 inženjera građevinar­stva, 290 arhitekata, 145 inženjera strojarstv­a i 145 inženjera elektroteh­nike kako bi stekli potrebne vještine i znanja", naglašavaj­u iz HOK-A.

Ove i druge aktualne teme u sektoru graditeljs­tva obradit će se kroz predavanja i panel-rasprave svih ključnih dionika u resoru na Susretu graditelja u Sisku 1. i 2. ožujka u organizaci­ji Hrvatske obrtničke komore. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia