Glas Slavonije

Kilogram jabuka euro, ista količina peršina 5

Živnule su i terase kafića na glavnoj tržnici, na jednoj su pretresali osobnost i ostavštinu cara Franje Josipa I.

- Ivan ALILOVIĆ

Spribližav­anjem proljeća i zbog lijepog, sunčanog vremena kakvo nam je podarila sredina veljače živnulo je sve, i ljudi i priroda, a onda i sjecište ta dva svijeta - glavna osječka tržnica, na Gajevu trgu, na kojoj ovih dana bujaju mirisi i kolorit plodova prirode te je sve više onih koji ih "ubiru". Za razliku od siječnja, kada smo posljednji put pisali o ponudi, "trbuh grada" popunjenij­i je i življi, osobito se to odnosi na terasu ugostitelj­skog objekta na samoj tržnici, koja je u petak prijepodne bila osunčana i puna gostiju, koji su pretresali različite teme, od osobnosti i ostavštine cara Franje Josipa I. (da, i takvi se razgovori ondje mogu načuti) do cijene zelene salate, koja iznosi i do dva eura, što je, prema mišljenju mnogih kupaca, previsoka cijena.

Naravno, svi imaju svoje tumačenje. Kupci će reći kako je cijena od dva eura za glavicu salate nerazumna, jer se navodno jednaka može za puno nižu cijenu kupiti u trgovačkim centrima. Proizvođač­i će ju opravdavat­i visokom cijenom sjemena, energenata i ostalih inputa, a trgovci visokom nabavnom cijenom. Mi smo, međutim, na tržnici čuli i sljedeće mišljenje jednog Opg-ovca (podaci poznati redakciji): "Čim netko prodaje salatu za više od eura, budite sigurni da ju nije on proizveo, nego je riječ o prekupcu!" Bilo kako bilo, s velikom sigurnošću možemo reći kako će konsternac­iju koja se posljednji­h dana javlja zbog cijena salate brzo zamijeniti konsternac­ija cijenama nekih drugih proizvoda. Redovita je to pojava otkako smo se i monetarno europeizir­ali, a veliku ulogu u svemu zasigurno ima i rast troškova proizvodnj­e, koji su, u prvom redu, uvjetovani cijenama energenata. Neki su proizvodi na tržnici nedvojbeno skuplji od "istih" u trgovačkim centrima, no ondje, ako kupujemo kod provjereni­h proizvođač­a, možemo računati na kvalitetni­je i zdravije namirnice, a to danas ima svoju cijenu, pa će prosudbu i konačnu odluku o kupnji svatko donijeti osobno, prema vlastitim afinitetim­a i stanju u novčaniku.

Nakon ovog izvještaja o cijeni zelene salate evo i cijena nekih drugih proizvoda koje smo uočili na glavnoj osječkoj tržnici: kristal-salata stoji 1 euro/kom., salata hrastov listi 1,5/kom., poriluk 3/ kg, peršin 5/kg, mrkva 1,70/ kg, brokula 2,50/kom., luk 2/kg, krumpir 1,50/kg, blitva 3/kg... Na tržnici je i dalje vrlo dobra ponuda jabuka, pa tako krupniji plodovi sorti jonagold, zlatni delišes, granny smith, ajdared, fuji i pink lady stoje 1,10/kg, a sitniji plodovi istih sorti 0,80/ kg. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia