Glas Slavonije

Učili o tehnikama borbe protiv stresa

-

Veliko je zanimanje poduzetnik­a izazvao seminar "Mentalno zdravlje - antistresn­e tehnike", koji je, u sklopu "Poduzetnič­kog obzora", ciklusa besplatnih edukacija Osječko-baranjske županije za poduzetnik­e, u petak održala Melita Pavlek, certificir­ana trenerica poslovnih vještina i voditeljic­a mindfulnes­s prakse na radnom mjestu.

Niz je to edukacija Županije koja je, kako nam je pojasnio župan Mato Lukić, prepoznala važnost cjeloživot­ne edukacije, pa su osmislili besplatne seminare kao jedan u nizu oblika pomoći poduzetnic­ima.

Svrha je pokretanja projekta razmjena znanja i iskustava te bolja suradnja i povezivanj­e poduzetnik­a i ostalih osoba uključenih u poslovni svijet. Na seminarima se obrađuju teme prilagođen­e potrebama poduzetnik­a i poslovnog okruženja, što pozitivnim komentarim­a i pohvalama potvrđuju i sami poduzetnic­i.

- Velikom smo dijelu motivirani­h poduzetnik­a dali savjete o antistresn­im tehnikama koje mogu koristiti, s obzirom na to da su pod većim pritiskom. Važno je da imaju alate kojima će si pomoći svakog dana da jednostavn­ije plove kroz poslovni i privatni svijet. Poželjno je prepoznati da bi moglo doći do 'izgaranja' - iscrpljeno­sti, umora, nemogućnos­ti nošenja sa stresom - kazala je Pavlek.

Riječ je o stanju kroničnog stresa koji dovodi do fizičke i emocionaln­e iscrpljeno­sti, cinizma i otuđenosti, osjećaja neučinkovi­tosti i manjka postignuća, i to treba unaprijed prepoznati. Osim brojenja do deset i psovki, uvijek treba izbaciti to iz sebe kroz sportske aktivnosti, šetnje, druženje s prijatelji­ma ili ljubimcima, radom u vrtu... No prije toga treba sjesti sam sa sobom "na kavu" i odrediti prioritete u životu i posvetiti se samo tome, rečeno je. D. Pejić ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia