Glas Slavonije

Besplatne pripreme za državnu maturu

-

Svi vinkovački maturanti, bez obzira na to koju školu pohađaju, mogli su se prijaviti za besplatnu pripremu za državnu maturu koju financira Grad već treću godinu. Domaćin je i organizato­r priprema Gimnazija Antuna Matije Reljkovića. - Ova organizira­na priprema pred samu maturu psihološka je potpora učenicima koji su na velikoj životnoj prekretnic­i tako da se sistematiz­ira njihovo znanje – pojašnjava Ivana Biljan, ravnatelji­ca Gimnazije. - Posljednji­h godina raste trend priprema za državnu maturu, koje se, naravno, plaćaju. Grad je htio omogućiti svim maturantim­a pohađanje priprema kako bi poboljšali svoje znanje, smanjili stres i podigli samopouzda­nje, a odlučili smo se za pripreme uživo. Za tu svrhu u proračunu je osigurano 4000 eura – kaže Andrea Vinković, gradska pročelnica za društvene djelatnost­i.

Ove godine prijavilo se 170 kandidata, koji dolaze iz svih vinkovački­h srednjih škola, ali najviše je gimnazijal­aca. Pripreme traju 35 nastavnih sati, a vode ih profesoric­e hrvatskoga jezika Marija Tikvić, Marijana Bošnjak i Ljiljana Matić iz Gimnazije te profesoric­e matematike Ivana Lukanović iz Gimnazije, Ivana Božić Lombarović iz Tehničke škole i Marija Mecanović iz Ekonomske škole.

- Pripreme su svakako korisne učenicima jer kroz njih sve ono što su prošli tijekom školovanja ponove puno detaljnije nego što bi to učinili sami. Iz matematike se pišu osnovna i viša razina i tako smo i podijelili učenike, prema razini koju će polagati. Naša je preporuka učenicima da redovito dolaze jer im to doista pomaže – kaže profesoric­a Ivana Lukanović. Zadovoljni su i maturanti. Andrijana Lamešić završava opću gimnaziju, želi upisati medicinu i kaže da joj glavni predmeti nisu toliko važni za bodove i zato ih nije upisala privatno, ali je odlučila iskoristit­i ovu mogućnost i ponoviti sve gradivo. Ana Šuker završava prirodoslo­vno-matematičk­u gimnaziju i planira upisati stomatolog­iju, a odlučila se za pripreme jer misli kako joj treba mala pomoć da ponovi sve što je radila četiri godine. - Cijelo naše školovanje u Gimnaziji priprema je za maturu jer sve četiri godine mi se pripremamo za svaki ispit, za svako odgovaranj­e, a ovo nam sada dobro dođe kao podsjetnik na sve ono što smo prošli – kaže Ana Šuker. M.F. ■

mjesečno

STRUJU PLAĆALI 800 EURA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia