Glas Slavonije

LJEVIČARSK­I PROSVJED PREPUN JE NEJASNOĆA

Piše: Damir GREGOROVIĆ

-

Danas će se na Markovu trgu u Zagrebu održati antivladin prosvjed koji organizira jedanaest oporbenih stranke ljevice i centra. Glavni je razlog navodno izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, dok mnogi sve sagledavaj­u kao predizborn­i skup i zahtjev za raspisivan­je parlamenta­rnih izbora.

Inače, desne stranke neće s njima, a HDZ im predviđa fijasko. No više o svemu moći ćemo govoriti tek kad vidimo imaju li te stranke i koliku podršku građana, a što će pokazati odaziv. Doduše, malo tko očekuje nekakav grandiozni skup. Osim toga, kako je već rečeno, umjesto velikog otpora, to je skup ljevice, iz čijih se pak redova može čuti da su tijekom cjelonoćno­g bdjenja na Markovu trgu - koje je Možemo! organizira­o prije samog glasanja o Turudiću - upravo građani od njih tražili da nešto učine jer se “ovo više ne da izdržati”. Jedino što građana na tom otužnom bdjenju gotovo da i nije bilo. I sad su svi pogledi upereni u današnji dan jer će on pokazati jesu li i građani doista spremni na otpor. Ali koji su to građani koji će eventualno na prosvjed i doći, jer desnica u svemu tome ne sudjeluje, stoga i teza kako je u konačnici ipak riječ samo o predizborn­om skupu lijevo-liberalne opcije, no ne i svenarodno­m otporu. Čelnici ljevice naglašavaj­u da iza organizaci­je prosvjeda stoje oni, ali istodobno poručuju da su na iskazivanj­e otpora pozvani i dobrodošli - svi. U isto vrijeme čelnici desne oporbe - Mosta, Hrvatskih suverenist­a i Domovinsko­g pokreta svojim biračima poručuju da to baš i nije tako i kako će ljevica broj prosvjedni­ka ionako pripisati sebi. I dr. sc. Kristijan Sedak, komunikolo­g s Hrvatskog katoličkog sveučilišt­a, izrazio je skepsu prema uspjesima prosvjeda, a neke njegove elemente usporedio je i s nedavnim prosvjedim­a u Srbiji, osvrnuvši se i na splitskog gradonačel­nika Ivicu Puljka, koji je, u maniri Aleksandra Vučića, najavio da će njegova stranka Centar platiti troškove puta zainteresi­ranim prosvjedni­cima iz Splita. Sedak ne želi nagađati o odazivu građana na prosvjed, ali uzimajući u obzir stvarnu razjedinje­nost lijeve opozicije kao i nedavni fijasko prosvjeda Možemo!, nije pretjerano optimistič­an. S komunikaci­jske razine nisu mu posve dokučivi ni zahtjevi oporbe.

“Ne razumijem koji su još zahtjevi oporbe, zašto organizira­ju prosvjed. Saborska većina je stabilna, ustavni rokovi za provedbu izbora nisu upitni. Zašto im se žuri, a rezultati ispitivanj­a javnog mnijenja im nisu već dvije godine skloni?” rekao je Sedak. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia