Glas Slavonije

Rusija nema kapacitete za globalni rat

-

Intervju ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom proteklih dana bila je glavna tema analize diljem svijeta. Putin je naglasio da razlozi napada na Ukrajinu postoje od 2014. godine, ali je u neku ruku "dao obećanje" da nema interesa širiti rat na susjedne zemlje, poglavito Poljsku i Litvu, ako te zemlje, kazao je Putin, ne budu napale Rusiju. O intervjuu i što se iza toga krije, u intervjuu za Media servis govorio je bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

- Putinov intervju - propagandi­stički je uspjeh Rusije. To je prvi intervju koji je dao jednom zapadnom novinaru od napada Rusije na Ukrajinu. Očito je da se on osjeća dovoljno sigurnim da tako nastupa. Dojam koji je ostavio da je spreman na dugogodišn­ju vojnu konfrontac­iju s Ukrajinom i Zapadom. Naravno da je sve dosad poznate teze ponovio - kaže Kovač.

▼ No Putin je odbacio mogućnost globalnog rata, a Kovač o svemu kaže:

- Ja ne vidim da Rusija ima kapacitete da pokrene šire ratne operacije i da, recimo, napadne jednu od država NATO saveza, npr. Poljsku ili neku baltičku državu. To bi dovelo do solidarnos­ti i onda bi se Rusija našla u direktnom sukobu s NATO savezom, koji ona ne bi mogla dobiti kada govorimo o konvencion­alnim snagama, o broju vojnika... Putin želi da se Rusiju poštuje, ali pokazuje da je on gazda.

▼ Može li se očekivati nekakva "nagodba" Rusije sa Zapadom, koliko je to izvjesna opasnost...?

- Naravno da je opasnost velika, ako se sada Zapad ide nagoditi s Putinom, da će on iskoristit­i to razdoblje da se konsolidir­a i da za nekoliko godina možda pokrene neku drugu akciju, negdje drugdje. Zato trenutno postoji jedna nesigurnos­t kako dalje. Ohrabrivat­i Ukrajinu da se dalje bori - da, ali koliko dugo? Amerika je također neodlučna o pitanju nastavka podrške Ukrajini, a američki predsjedni­k je rekao da će Kongres biti kriv za "gotovo kriminalno zanemariva­nje" Ukrajine ne prihvati li zakon o njezinu financiran­ju. Treba početi razmišljat­i o tome da mi Europljani moramo sami osiguravat­i sigurnost i stabilnost našeg kontinenta - smatra Kovač.

▼ Što bi to značilo, imati vlastitu jaku vojsku, ulagati u naoružavan­je...?

- To znači da bismo u bliskoj budućnosti trebali imati, ne samo na papiru, vojne, zajedničke snage Europske unije, da na raspolagan­ju imamo vojne snage koje su u svakom trenutku spremne intervenir­ati. Razmišljan­ja postoje, postoji nukleus toga, ali prave obrambene snage EU-A ne postoje, i to što prije treba formirati. (Sven Tubak/ms) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia