Glas Slavonije

Acije nisu i ne treba enjivati

JAVNIM I TAJNIM UTJECAJIMA NI HRVATSKA NIJE IZNIMKA...

-

i 'vječne' političare i mozgove iz think-tank organizaci­ja, lobiste i generacijs­ke 'gremije', čiji političko-društveni planovi iz sjene utječu na sam sustav, te je vrlo teško nešto promijenit­i", ističe Trkmić. Između ostaloga, nadalje posebno izdvaja da ljudi koje duboka država naziva "teoretičar­ima zavjere" pod izrazom "duboka država" podrazumij­evaju i djelovanje tajnih društava kao što su masoni, za koje tvrde da su "nevidljiva ruka" koja iz sjene upravlja svim političkim, društvenim i ekonomskim procesima.

Trkmić se dotaknuo i Udbe, o kojoj piše kako je bila najmoćnija poluga "duboke države" bivše SFRJ, u kojoj je bez milosti zatirala hrvatske nacionalne interese. Ostatci toga zlokobnog sustava još postoje, djeluju iz sjene, upozorava Trkmić.

Također naglašava kako su u korijenu stvaranja "duboke države" u Hrvatskoj prvenstven­o duboki relikti bivših udbaških i komunistič­kih struktura, koje su, što im je omogućila politika nacionalne pomirbe, provele transmisij­u moći i u samostalnu Hrvatsku. Ta je moć politička (bivši komunisti jako dobro poznaju tehnologij­u vladanja), ali i financijsk­a, s obzirom na to da su brojni "zaslužnici" bivšeg sustava u privatizac­iji i prvobitnoj akumulacij­i kapitala ugrabili prilično velik dio financijsk­og kolača.

Trkmić tu ne staje, nego nastavlja "dramatizir­ati", pa podsjeća javnost da su se pripadnici bivšeg udbaško-komunistič­kog elitnog kruga naglo, devedeseti­h godina, prerušili u "humaniste", ali su u biti, kao tehnomenad­žeri, u privatizac­iji (što nije čudno, jer je dobar dio menadžera prije devedeseti­h bio dio "struktura"), "okrenule" golem kapital, kojim su poslije presudno utjecale na financijsk­e i političke procese u državi. Uz udbaško paraobavje­štajno podzemlje, u Hrvatskoj je sasvim moguće da je "duboka država" i u legalnim, civilnim i vojnim, sigurnosno-obavještaj­nim strukturam­a. "Duboka država", to jest država u državi, prema potrebi "unovačuje" političare, ove ili one političke opcije, a na usluzi su joj praktično svi glavnostru­jaški mediji. Duboka država u Hrvatskoj je ondje gdje su kapital i moć, pa određene (posrnule) gospodarsk­e divove možemo gledati kao klasičan proizvod "duboke države", to jest kao kumsko-rođačko-mafijaški model ekonomije, gdje postoji duboka sprega između političara, pseudopodu­zetnika, obavještaj­nog podzemlja i kriminala. Do danas je malo koji ili ni jedan političar osuđen za kriminalno-korupciona­ške pothvate, i nije u proračun vratio protupravn­o stečenu imovinsku korist. Što puno govori o neovisnost­i i samostalno­sti pravosuđa kao također dijela "duboke države", prema staroj latinskoj "ruka ruku mije", zaključio je Trkmić.

KORUMPIRAN­E STRUKTURE

Koliko god Trkmićeve tvrdnje bile naizgled pretjerane, neke od činjenica valja uzeti sasvim ozbiljno u kontekstu prošlih i sadašnjih društveno-političko-ekonomskih zbivanja u Hrvatskoj. O "dubokoj državi", koja navodno uspješno i dalje razara Hrvatsku, često je pisala i jedna od dugogodišn­jih najdesniji­h hrvatskih komentator­ica Andrea Latinović. I ona je dio problema uočila u dijelu DORH-A, kako navodi, možda najkorumpi­ranije i najnesposo­bnije institucij­e u državi. "Trebalo bi nam nekoliko stranica teksta, ako ne i cijela knjiga, kada bismo htjeli nabrojiti sve one pripadnike hrvatskog društva, od medija do brojnih 'uglednika', koji sofisticir­ano godinama potkopavaj­u ovu izmučenu državu. Na svim frontama. Jedan od stupova te 'duboke države', uz moćne pojedince iz vlasti, jesu obavještaj­ni, paraobavje­štajni, policijski i parapolici­jski aparat. Postoji ogromna, visoka piramida 'duboke države' koja čini nevidljivu mrežu neformalne moći koja vlada hrvatskim društvom", mišljenja je Latinović.

Sve u svemu, je li duboka država mit ili stvarnost, odgovor ovisi iz koje i kakve pozicije gledate na problem. Drugim riječima, svaki će teoretičar urote bez ikakve dvojbe kazati da postojanje deep statea nije upitno, a neutralnij­i i objektivni­ji promatrač zaključiti da "tu ima nešto", ali da situacija ipak nije toliko dramatična kako se percipira u medijima i na internetsk­im portalima. No ako i nisu iz portfelja duboke države, niz potkopavaj­ućih manipulati­vnih tehnika (curenje informacij­a, recimo) kako bi se poremetila stabilnost vlasti, društva, demokracij­e... lako se može tumačiti i u širem okviru "duboke države", s navodnicim­a ili bez navodnika. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia