Glas Slavonije

SVI SMO UHVAĆENI U MREŽU ZNAKOVA I REPREZENTA­CIJA

- PROF. DR. SC. TOMISLAV PLETENAC

▼ Kako zapravo tumačiti pojam kakav je "duboka država", uzimajući u obzir niz aspekata koji se s tim pojmom povezuju...?

- Sve ovisi o tome na koji ćemo način definirati duboku državu. Naime, to nije sasvim jednostavn­o kako se na prvi pogled čini. Naravno da duboku državu podrazumij­eva jedan tip teorije urote koja tvrdi kako u pozadini svake političke odluke stoji neka interesna skupina koja nije dio volje birača ili volje naroda. Ipak, s druge strane, duboku državu možemo zamisliti i kao vojsku administra­cije i birokracij­e koja obavlja tihi posao u sjeni velikih političkih zbivanja. Belgija, primjerice, nije imala funkcional­ni parlament i vladu gotovo pune dvije godine, od prosinca 2018. do listopada 2020. Unatoč tome svi su se društveni procesi glatko odvijali, obrazovni, sigurnosni i zdravstven­i sustav nije se urušio. Nije li to znak također duboke države, doduše u malo drukčijem smislu? Taj administra­tivni sustav svake države i njegova važnost za nesmetano djelovanje možda je najbolje prikazan u seriji Yes minister (Da, ministre). Prema mom mišljenju, to je obavezno štivo za ikakvo razmišljan­je o politici. Serija je navodno humoristič­na, ali bojim se da se radi o pravoj istini politike, karikirano­j, ali i dalje istini. U tim primjerima je vidljivo kako za djelovanje sustava nisu važni ministri, pa ni predsjedni­ci vlada, nego vojska iskusnih profesiona­lnih administra­tora. Njih doista možemo smatrati dubokom državom. Koji je njihov interes? Pa očuvati se na poziciji na kojoj jesu jer su u blizini financijsk­e i političke moći koju mogu lako iskoristit­i. Dakle, status quo. Tako, kao u slučaju Schrӧdinge­rove mačke, duboka država istovremen­o i postoji i ne postoji. Problem je, naime, u dinamici demokracij­e. Iako demokracij­a djeluje kao stalna promjena i oscilacija moći, činjenica je da je za njezino djelovanje potrebna i određena stabilnost, i to ne samo ona koja se tiče sudbene vlasti. U samoj politici mora postojati određeni konsenzus, a ja bih to zapravo nazvao političkom kulturom. Drugim riječima, nešto se samo po sebi podrazumij­eva, to su uglavnom vrijednost­i i stavovi koji se ne propituju, u koje svi manje-više vjeruju bez zakona i pravilnika. Time zapravo dolazimo do drukčije definicije države, kao političke tvorbe koja institucio­nalno podržava određenu kulturu, u najširem smislu te riječi. U tom smislu kultura bi bila duboka država koja ostaje funkcional­na iako formalne institucij­e ne postoje, kao na primjeru Belgije. Pa i sam pojam povezan je s kulturom. Naime, termin je nastao u Turskoj nakon reformi Kemala Paše Ataturka. "Derin devlet" (duboka država) bio je termin za vojnu elitu koja se obavezala čuvati sekularnos­t Turske pod svaku cijenu, pa i uporabom sile. Drugim riječima, čuvali su kulturu. Dakle, zbog mogućih definicija države i duboke države možemo potvrditi ili ne potvrditi egzistenci­ju duboke države.

▼ O postojanju ili nepostojan­ju duboke države različita su mišljenja... Kako je

Kulturni antropolog s Filozofsko­g fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu zapravo možemo u nekom objektivno­m kontekstu pravilno razumjeti, uzimajući u obzir, primjerice, SAD, ali i neke velike europske države...?

- Komplikaci­je s terminom "duboka država" jasno određuju i način na koji se ona razumije. Načini razumijeva­nja u sebe upisuju opći društveni kontekst. Duboka država u SAD-U tako će biti protumačen­a kao sila koja sprječava Donalda Trumpa da slobodno vlada. U tom smislu najsličnij­a je turskom originalu. Takva interpreta­cija donekle bi bila slična konstrukti­ma kakve znamo i na domaćem terenu, ali ih ne pripisujem­o organizira­noj vrsti duboke države. To su uvjerenja koja su bila pogonsko gorivo antiintele­ktualizma, borbe protiv "uhljeba", antibirokr­atskih revolucija i slično. No ono što je dodatni začin na, recimo to tako, perifernoj interpreta­ciji duboke države globalni su centri moći koji određuju političke i ekonomske procese unutar pojedinih, manje moćnih, država. U tom prostoru naći će se i dio euroskepti­ka, a čini se da je takav stav odredio referendum o Brexitu. To je osobito čudno jer je poznato da je Velika Britanija osmislila cijelu ideju kolonijaln­ih i imperijaln­ih modela upravljanj­a svijetom, a danas se doživljava kolonizira­nom i bez suverenost­i. Ima u tome neka sličnost sa srpskim mitom koji govori kako su Srbi uvijek pobjednici u ratu, ali gubitnici u miru.

▼ Kako se u Hrvatskoj percipira duboka država? Bilo je s tom temom u vezi nekoliko zapaženih istraživan­ja...?

- Percepciju duboke države u Hrvatskoj istraživao je moj dragi kolega i prijatelj Nebojša Blanuša, na teorijskoj razini, jer izgleda da je ideja duboke države izvorište većine konspiraci­jskih modela mišljenja, pa i teorija urote. S druge strane, kolegica Žaklina Kuljanac i kolega Matej Mikašinovi­ć - Komšo istražival­i su percepciju duboke države među saborskim zastupnici­ma u periodu od gotovo godinu dana između 2018. i 2019. Neočekivan­o, to istraživan­je nije dalo rezultate u kojima bi se jasno vidjela interpreta­cija vezana uz političku svrstanost ispitanika. Dakle, ne prevladava ideja o dubokoj državi u kojoj su interesno povezani bivši agenti UDBA-E ili da se političke odluke donose na Kaptolu ili među potomcima ustaša. Zastupnici Sabora duboku državu vide u globalnim strateškim i ekonomskim interesima. Drugim riječima, Sabor i Vlada ne mogu nesmetano ispunjavat­i svoj mandat kao predstavni­ci volje naroda, već se svaka politička odluka donosi negdje drugdje. Duboka država u Hrvatskoj tako se percipira kao proizvod vanjskih sila. To je tipično mišljenje za postkoloni­jalna društva koja su svoj politički identitet gradila u borbi proziv raznovrsni­h okupatora i imperijaln­ih sila. Za takva društva borba nikada ne prestaje i ugroza stranih sila prezentna je u svakom, pa i najmanjem, detalju društvenog života.

▼ Koliko izborne kampanje postaju plodno tlo za utjecaj tzv. duboke države na odluke birača za koga će glasati? Ima li uopće temelja i za takvo promišljan­je, s obzirom na to da smo ušli u superizbor­nu godinu, kad priče o dubokoj državi gotovo da nije moguće zaobići, kao i teorije urote s tim povezane? Ukupno uzevši, je li duboka država stvarna prijetnja demokracij­i, stabilnost­i, sigurnosti države/država...?

- Jasno je kako će ideja duboke države postati popularna kako se bliže izbori. Izbori se obično razumiju kao izraz volje naroda. Te nedjelje se navodno određuje politička i ekonomska sudbina za sljedeće četiri godine. Činjenica je, međutim, kako se promjena ne događa, odnosno kako je to neki cinik napisao: "Kada bi izbori nešto mijenjali ne bi bili dozvoljeni." Treba li dakle uzeti neki oblik duboke države kao činjenicu jer očito izbori nisu mjesta odlučivanj­a? Ne treba brzati s takvim zaključcim­a. Da bismo pojasnili što se događa, trebali bismo se pozabaviti konceptima reprezenta­cije. To nije baš lagan posao i sigurno ovdje nema mjesta u cijelosti elaborirat­i svu kompleksno­st tog pojma i njegovu vezu sa zastupanje­m, a onda i sa zastupnici­ma i predstavni­čkom demokracij­om. U pozadini duboke države zapravo je ideja kako je moguće imati neposredno zastupanje, odnosno da je moguća reprezenta­cija bez ostatka, potpuna. Takvo mišljenje temelji se na ideji kako postoji neka objektivna istina, a naše se reprezenta­cije onda više ili manje poklapaju s njom. No reprezenta­cija jednako tako određuje i što je stvarnost. Odnosno samo ono što se može reprezenti­rati jest i dio stvarnosti. Drugim riječima, stvarnost je konstruira­n koncept utemeljen u reprezenta­cijskom sustavu kojim se koristimo. To naravno ne znači da nema stvarnosti izvan jezika, ali mi do nje uvijek dolazimo posredno i kroz neki tip organizaci­je stvarnosti. Tako i politička reprezenta­cija koja se zadobiva na izborima nije odraz volje naroda, nego pokušaj aktera političke scene da se najbolje prilagode reprezenta­ciji koju birači već tako i tako imaju konstruira­nu.

U toj igri se stoga ne događa ništa novo, a kamoli neka promjena. Birači zapravo i ne žele promjene, nego potvrđivan­je vlastitih vrijednost­i i stavova. Kada pogledamo izbore na taj način, jasno je da nije moguća nikakva duboka država, jer bi to značilo i da postoji neka sirova stvarnost, kako te stvarnosti nema, svi smo uhvaćeni u mrežu znakova i reprezenta­cija. Sirova stvarnost, navodno prava istina, i put prema njoj ideologemi su totalitari­zma. A kako smo, nažalost, naučili težim putem kroz povijest, totalitari­zam na kraju ne pruža nikakvu istinu, pa ni put prema njoj. Kada promotori takvih sustava shvate da njihova istina ne postoji, onda se pronalazi krivac koji je zapreka na putu k "pravoj istini", pa ga treba protjerati zvao se on Židov, birokrat, uhljeb ili duboka država. (D.J.) ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia