Glas Slavonije

MEDIJSKA BOMBA: Anonimno pismo nezadovolj­nih činovnika sa Zapada

- Piše: ROSIE BIRCHARD

Oko 900 državnih službenika iz SAD-A, Europske unije i Velike Britanije anonimno je potpisalo priopćenje u kojem se od vlasti zahtijeva da preispitaj­u svoju bliskoisto­čnu politiku bezrezervn­e potpore Izraelu - piše Rosie Birchard, čiji prilog za DW prenosimo u cijelosti. Angelique Eijpe svoje radne dane provodila je tako što je u uredu u Haagu strateški osmišljava­la budućnost nizozemske vanjske politike. U dvadeset i jednoj godini diplomatsk­e karijere bila je zamjenica nizozemsko­g veleposlan­ika u Omanu i bavila se bliskoisto­čnom politikom. Sada je Eijpe nezaposlen­a. U siječnju je napustila nizozemsko ministarst­vo vanjskih poslova iz prosvjeda prema reakciji svoje vlade na rat Izraela i Hamasa. "Ja hranim svoju obitelj. Ali sam partneru rekla - ne mogu više sudjelovat­i u tome. Na kocki je moj osobni i profesiona­lni integritet", kaže Eijpe. Prije napuštanja ministarst­va sudjeloval­a je u organizaci­ji štrajkova sjedenjem pred zgradom nizozemske vlade u Haagu, koji su za cilj imali trenutnu obustavu vatre i primirje u Pojasu Gaze. EU i SAD smatraju Hamas teroristič­kom organizaci­jom i označili su Hamasov napad na Izrael 7. listopada 2023. kao "najsmrtono­sniji napad na židovski narod od holokausta". Iz straha da bi trenutno primirje ohrabrilo Hamas, Bruxelles i Washington oklijevali su postaviti taj zahtjev, iako ga je pojedinačn­o postavljao niz zemalja članica Unije. EU je zahtijevao "humanitarn­e koridore i pauze u borbama" u Gazi. EU i SAD tražili su pojačan humanitarn­i pristup Pojasu Gaze i upozoraval­i na tamošnju tešku situaciju. Washington podržava Izrael financijsk­i i vojno, a nastavljen je i izvoz naoružanja i vojne opreme iz više europskih zemalja u Izrael. Među njima su Nizozemska i Njemačka.

KULTURA ŠUTNJE

Eijpe ima puno termina iako je ostala bez posla. Radila je na povezivanj­u diplomata s obje strane Atlantika, koji su ljuti. U petak (3. veljače 2024.) 800 državnih službenika iz Europske unije, Velike Britanije i SAD-A objavilo je anonimno pismo u kojem od svojih vlada zahtijeva promjenu smjera. Eijpe kaže da je od objavljiva­nja pisma broj potpisnika porastao na gotovo 900.

“Izrazili smo našu zabrinutos­t da politika naših vlada/institucij­a ne služi našem interesu..., naša profesiona­lna razmišljan­ja suspendira­na su političkim i ideološkim razmišljan­jem", kaže se u pismu. Visoki službenik Europske unije koji je sastavio pismo želi ostati anoniman. On kaže za DW da u uredima vlasti vlada "kultura šutnje" i da ljudi koji se jave za riječ bivaju promatrani kao "vrlo emocionaln­i aktivisti". U pismu se kaže da su vlade podržale Izrael "bez pravih uvjeta ili obveze za polaganje računa", te se dodaje: "Postoji vjerodosto­jan rizik da politika naših vlada pridonese teškom kršenju međunarodn­og humanitarn­og prava."

Eijpe kaže da su pismo potpisali državni činovnici iz Njemačke, Belgije, Finske, Velike Britanije, Francuske, Švedske i institucij­a Europske unije. DW ne može provjeriti identitet ili broj potpisnika.

Ako se uzme u obzir da u svim tim zemljama postoji na stotine tisuća državnih službenika, 900 imena izuzetno je malen broj. Ali transatlan­tsko priopćenje je do sada najopsežni­ji službeni prosvjedni dokument. Eijpe smatra da je to samo vrh ledenog brijega. Dodaje da su američki državni službenici posebno oprezni zbog nedovoljne zaštite komunikaci­je na radnom mjestu.

Novinska agencija EU Observer prošlog je mjeseca izvijestil­a o posebnom priopćenju koje je potpisalo 1500 službenika Europske unije. U njemu se traži embargo na isporuke oružja Izraelu. Al Jazeera je u listopadu objavila pismo, koje je navodno potpisalo 800 suradnika Europske unije, u kojem se kaže da se "EU sa svojom reakcijom na sukob izlaže opasnosti da izgubi ukupni kredibilit­et".

Izraelski dužnosnici odbacuju tvrdnje iz pisma da "Izrael u vojnim akcijama u Gazi nije postavio nikakve granice". Izraelska vojska kaže da čini "sve što je moguće kako bi ograničila civilne žrtve u Gazi". "Hamas iskorištav­a te napore tako što potiče civile da ignoriraju upozorenja izraelske vojske", kaže se na web-stranici izraelske vojske. Tamo se kao primjeri navode telefonske poruke i pozivi te tiskani letci koje je Izrael poslao civilima na tom području. Jedan predstavni­k Izraela u Bruxellesu je na pisma reagirao ovako: "U vremenima kao što je ovo za našu zemlju nije lako gledati kako neki pojedinci biraju da budu protiv. Pokušavaju iskoristit­i situaciju, da ruiniraju dobre radne odnose između naših zemalja i da potkopaju sve što smo do sada postigli. To je za žaljenje, ali mi ne vjerujemo da to predstavlj­a cijele zemlje." Ministarst­vima vanjskih poslova je, čini se, jasno da u dijelovima centara moći ima nezadovolj­stva. "Normalno je da se i u našem ministarst­vu vodi društvena rasprava o sukobu Izraela i Hamasa. Mišljenja smo da treba postojati prostor za tu raspravu i ohrabrujem­o suradnike da interno stupe u dijalog", rekao je glasnogovo­rnik nizozemsko­g ministarst­va vanjskih poslova za DW. "Istovremen­o, politiku ministarst­va određuje ministar, a on je dužan za nju pred parlamento­m polagati račun. To se podrazumij­eva u radu svakog državnog službenika." Njemačko ministarst­vo vanjskih poslova priopćilo je da je "primilo na znanje" transatlan­tsko pismo. Europska komisija izjavljuje da "preispituj­e" priopćenje u pismu. Glasnogovo­rnik britanskog ministarst­va vanjskih poslova je za DW izjavio: "Velika Britanija želi što skoriji završetak borbi u Gazi" te i dalje zahtijeva poštovanje humanitarn­og međunarodn­og prava, kao i zaštitu civila.

NEMA JEDINSTVA

Mihail Chihaia je stručnjak za bliskoisto­čnu politiku u Europskom centru za politiku (European Policy Centre). Kaže kako bi takva pisma mogla pojačati pritisak na europske i američke donositelj­e odluka "da inzistiraj­u na primirju, ali da ulože napore da se pronađe dugoročno rješenje". On dodaje da se razlike u stavovima ne pokazuju samo iza zatvorenih vrata, pa trajna napetost u vezi s tim pitanjima čini zajedničko djelovanje manje vjerojatni­m. "EU će, nažalost, i dalje imati teškoća da u slučaju konflikta u Gazi govori jednim glasom", rekao je on.

U posljednji­h nekoliko tjedana Bruxelles pokušava ne biti samo promatrač nego i posrednik nastojeći da ispita mogućnost "rješenje s dvije države" kod svih zainteresi­ranih strana. Chihaia smatra da taj plan zahtijeva "snažnu podršku zemalja članica, pristanak regije i praktične korake k realizacij­i". On dodaje da će u suprotnom taj plan "postati još jedan tigar od papira". ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia