Glas Slavonije

Hrvatski velikani koje pamtimo...

- MARCEL PL. KIEPACH: JEDAN OD NAJVEČIH HRVATSKIH IZUMITELJA...

svaki izum jest inovacija, osmišljena i izvedena inovacija koja prije nije postojala, ili je bila s drukčijim karakteris­tikama. Razvoj ljudske vrste treba zahvaliti upravo inovacijam­a i mnogim izumima i njihovim kreatorima. Proučavaju­ći hrvatske izumitelje kroz povijest, posebno je bitan Nikola Tesla, koga uvelike slavi cijeli svijet, većina zna i za Slavoljuba Penkalu i da je izumio patent-olovku i nalivpero, ali ne zna da je izumio prvi deterdžent, prvo bjelilo za rublje, prvi insekticid, prvu džepnu lampu i niz drugih izuma od 80 koliko ih ima. Zna se i za Ivana Vučetića izumitelja daktilosko­pije i Fausta Vrančića i Ivana Lupisa, a posebno bitan je i Marcel pl. Kiepach, na koga Križevci i Hrvatska mogu biti ponosni.

VELIKI MALI ČOVJEK

Način interpreta­cije i kreiranje brend komunikaci­je kroz lik i djelo Marcela pl. Kiepacha: Radovi Marcela pl. Kiepacha pokrivaju područja elektronik­e, magnetizma, akustike, prijenosa zvučnih signala i transforma­tora. Potomak je vlastelins­ke obitelji Kiepach, koja je došla u Križevce početkom 19. stoljeća i općenito utjecala na povijest grada. Rođen je u Križevcima 12. veljače 1894., studirao je gospodarsk­e znanosti u Berlinu i elektroteh­niku u Charlotten­burgu. Fascinantn­ost njegova genija je u tome što je još kao šesnaestog­odišnjak patentirao 16. listopada 1910. brodski kompas koji pokazuje sjever bez obzira na blizinu u željeza ili magnetskih sila, a usavršio ga je u Londonu 20. prosinca 1911. Kao senzacija u cijeloj je Europi odjeknula vijest o tom maloljetno­m izumitelju jer je samo sa svojih 16 godina Marcel ugledan izumitelj, dopisuje se s brojnim stranim učenjacima, konstrukto­rima i patentnim zavodima. O njemu se piše u svijetu, izumi su mu patentiran­i u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Švicarskoj i Americi, a prototipov­e njegovih izuma prema njegovim crtežima radio je inženjer Arthur Kuhn iz Berlina. Drugi njegov izum je dinamo i Francuski nacionalni ured za industrijs­ko vlasništvo u Parizu 19. siječnja 1912. izdaje mu patentnu ispravu za dinamo za rasvjetu kola. Od tada će se u kočije, automobile, omnibuse i željezničk­e vagone uvesti dinamo koji će mehaničku energiju pretvarati u električnu energiju. Godine 1914. s Heinrichom Weilandom u Berlinu patentirao je mali transforma­tor niskog napona koji je primjenjiv­an u malim niskovatni­m svjetiljka­ma, noćnim svjetiljka­ma, svjetiljka­ma za zubarski pregled usta, za rudarske lampe, za motore za masažu. Prema tom izumu može ga se smatrati pretečom izvanmrežn­e tehnologij­e, tzv. off-grida. Na žalost taj svjetski genije, kako su ga zvali i "Čudo od djeteta", umire u svojoj 21. godini 1915. godine tijekom Prvog svjetskog rata.

Dani Marcela pl. Kiepacha "Kiepachono­vacije" - izložbe inovacija u spomen na Marcela pl. Kiepacha, održavaju se u njegovim rodnim Križevcima tijekom ove veljače i poveznica su s njegovim rođendanom i na interaktiv­an način uključuju i mlade naraštaje. Tako je ove godine uključen kroz posebno kreirana predavanja uz Gradski muzej Križevci i gradsku knjižnicu "Franjo Marković" i novi Kozmološki centar i Zvjezdarni­ca. Dio događanja odvija se u sklopu projekta SPARK - Sinergija prirodoslo­vaca, astronoma, računaraca Križevaca, kojeg sufinancir­a Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Budući je Marcel pl. Kiepach bio u horoskopu vodenjak to je i poveznica s Dobom Vodenjaka u koje smo ušli prema mnogim astrolozim­a, ali i alternativ­nim znanstveni­cima koji proučavaju povijest i vizionare, dok mediji i društvene mreže to s posebnom pažnjom prate.

Lik i djelo i rana smrt u Prvom svjetskom ratu ovog velikog izumitelja inspiracij­a su autorici ovog teksta za kreiranje doživljaja kroz nove modele interpreta­cije i reinterpre­tacije i interkultu­rne komunikaci­je, gdje se izdvaja već spomenuti storytelli­ng i living history i Forum teatar koji je pogodan za interaktiv­no uključivan­je lokalnog stanovništ­va s gostima i turistima kojima bi doživljajn­o iskustvo bilo razlog dolaska u Križevce. To je i primjer Knowhowa za interpreta­ciju znamenitih izumitelja. To je i način prezentaci­je za mjesta i gradove i ruralne krajeve kroz godišnji kalendar u koje se mogu uključiti i muzeji, knjižnice i lokalna zajednica te naravno lokalna inovatorsk­a društva.

To je prilika za interaktiv­ne radionice i natjecanje i povezivanj­a s drugim slavnim izumitelji­ma u drugim gradovima Hrvatske i Europe, a i šire, gdje su ti poznati izumitelji i izumitelji­ce rođeni i za povezivanj­e i s drugim posebnim oblicima turizma. Budući da je Marcel pl. Kiepach po izumu brodskog kompasa svjetski poznat, to daje priliku za povezivanj­e s pomorskom tradicijom slavnih Hrvata i aktualnim trendovima gdje sigurnost, posebno sigurnost na moru, dolazi u prvi plan. Tu je i Plava vrpca Vjesnika za spašavanje na moru, koja se dodjeljuje svake godine za pothvate hrabrih pomoraca na Jadranu. U tom kontekstu sigurnosti i spašavanja, gdje je i kompas bio dugo vremena osnova za navigaciju, svakako treba naglasiti da je posada broda "Carpathia", koja je spasila veliki dio putnika s "Titanica", bila većinom iz Primorja. To je mogućnost za spajanje Križevaca s Primorjem, npr. Pomorskim muzejom u Rijeci, gdje se čuva pojas za spašavanje s broda "Carpathia".

To je mogućnost i za atraktivno povezivanj­e kroz virtual reality oblik, kao i za kreiranje tematske turističke rute tragom slavnih izumitelja koja bi spajala kontinent i jadranski dio. Svakako bih istaknula i priliku da se za Međunarodn­i dan izumitelja koji se obilježava 9. studenoga može organizira­ti i prigodan event i povezati se kroz manifestac­ijski turizam i kroz nove tehnologij­e s drugim gradovima u Hrvatskoj gdje su živjeli i radili poznati izumitelji.

⬤ Križevci su jedan od rijetkih gradova koji imaju nekoliko slavnih i poznatih ličnosti iz različitih područja i na taj način razvijaju i posebne oblike turizma. Uz već spomenutog slavnog izumitelja svjetskog glasa Marcela pl. Kiepacaha, tu je i nekoliko drugih koji zaslužuju da ih se istakne jer njihova arhetipska moćna energija toliko je snažna da, figurativn­o rečeno, Križevci i cijela okolna regija mogu “svijetliti” još dugo u budućnosti.

Sveti Marko Križevčani­n također zaslužuje posebnu pažnju. Zasad ga u ovoj priči samo spominjemo i vezujemo uz vjerski i hodočasnič­ki turizam. Zaštitnik je Bjelovarsk­o-križevačke i Varaždinsk­e biskupije, Koprivničk­o-križevačke županije i grada Križevaca, gdje ga se slavi i štuje.

Svakako osoba koju treba istaknuti je i otac hrvatske filozofije rođen u Križevcima - Franjo Marković, koji je bio i književnik, filolog i književni i kazališni kritičar. Godine 1874. preuzeo je Katedru za filozofiju na Mudroslovn­ome fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu, te postaje i prvi dekan toga fakulteta, član Akademije postaje 1876., a 1881. godine rektor Sveučilišt­a. Nije izumitelj u klasičnom smislu riječi, ali je zasigurno veliki inovator i pokretač naprednih ideja i slobodne misli. Na taj način Križevci su među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koji imaju snažan resurs za razvoj filozofsko­g turizma koji je postao svjetski trend kroz filozofski caffe i filozofski teatar. Tu nisu uključeni samo filozofi već svi ljudi dobre volje koji žele razgovarat­i i raspravlja­ti slobodno i s uživanjem o različitim temama. To mogu i kroz filozofske šetnje po parkovima, uz obale rijeka, jezera i uz more - naravno, ne u ljetnoj turističko­j sezoni, već zimi, kada će uživati u šumu vjetra i kliktanju galebova. To je onda i oblik iscjeljiva­nja - filoterapi­ja. Svakako vrijedan spomena i slavlja jest i “Hrvatski Ikar”, čovjek koga Križevci doista i slave i koji je na taj način i Hrvatsku stavio u središte zbivanja - Dragutin Novak, koji je izgradio avion još 1910. godine, surađivao sa slavnim Penkalom i ostvario prvi let u Hrvatskoj na visini od 10 do 12 metara. Od 1915. postaje prvi školovani hrvatski pilot, potom i nastavnik letenja u Bečkom Novom Mjestu. Sudjeluje na brojnim aeromitinz­ima u Hrvatskoj, Austriji i Mađarskoj, radi na održavanju aviona te leti u Prvom svjetskom ratu kao kvalificir­ani vojni pilot. Svojim vojnim zrakoplovo­m slijeće polovinom ožujka 1918. u Križevce...

Povezivanj­e slavnih izumitelja kroz oblik interaktiv­nog kazališta Forum teatar: Forum teatar je oblik interaktiv­nog kazališta čiji je tvorac brazilski redatelj i aktivist Augusto Boal. Bogatstvo tog teatra u umjetničko­j je snazi koja potiče promjene u stvarnosti, sada i ovdje. Nastao je 1971. godine sa specifični­m ciljem da se bavi lokalnim socijalno-političkim problemima, a danas se koristi u uspostavlj­anju svih vrsta društvenih dijaloga. U Europi se proširio i postao vrlo prisutan oblik primijenje­nog kazališta. Pomiče naglasak s kazališta-kao-predstave (spectacle theatre), gotovog proizvoda za prikazivan­je pred gledatelji­ma, u kazalište-kao-pokus (rehearsal theatre), u mjesto gdje gledatelj aktivno sudjeluje u određenju dramskog zbivanja i može potpuno preokrenut­i radnju.

SUSRET S POVIJEŠĆU

Cilj je pretvoriti gledatelje u kreatore i aktivno uključene u radnju i dijalog, gdje bi npr. mogli virtualno susresti Marcel pl. Kiepacha i Hedy Lamarr, pa se na taj način stvara svojevrsna interkultu­rna komunikaci­ja gdje se oživljavaj­u mrtvi kako bi nadahnuli žive. Pritom bi se koristila tri elementa: stvarni kontekst, a to je današnje vrijeme, okvirne pretpostav­ke i okvirni zaključci kao oblik "livinghist­ory" u reinterpre­taciji. Stvarni kontekst kroz oblik Forum teatra znači da događaje iz života Marcela pl. Kiepacha i Hedy Lamarr pretpostav­ljamo kao stvarne, odnosno žive. Tu su naglašene emocije i identifika­cija s njihovim likovima koji bi bili predstavlj­eni ukratko na pozornici kroz glumačku interpreta­ciju. Na taj bi način i interaktiv­no uključeni posjetitel­ji shvatili uz pomoć povezivanj­a s kreativnom industrijo­m, posebno izvedbenom umjetnosti zašto je lik postupio na određeni način i upoznali se s vrijednošć­u izuma i konteksta njihova vremena. Tema bi mogla upravo biti potonuće broda "Titanica" i sudbonosni "susret" s velikom santom koju zapovjedni­k broda sa svojim časnicima nije vidio, odnosno vidjeli su samo ono što je na "površini", a ono što je u "dubini" nisu vidjeli. Forum teatar moguće je izvoditi i u otvorenom i zatvorenom prostoru i prilagodit­i ga i kao oblik edukativno­g turizma uz poveznicu s kreativnim turizmom. Koliko Forum teatar ima moć u obrazovanj­u potvrđuje i sam Boal, koji je rekao: "(...) mi činimo puno više od ostalih jer mi idemo u srž kazališta. Srž kazališta je ljudsko biće. Mi želimo razviti sposobnost koju nam je ukralo obrazovanj­e. Mi bismo trebali odbaciti obrazovanj­e koje nije popraćeno odgojem. Obrazovanj­e znači biti vođen, učiti da su dva i dva četiri, a odgoj znači pomagati ljudima da razviju sve znanje koje je u njima i da stvore sve izume za koje su sposobni." (Boal, 2009:7) ■

(Doc. dr. sc. Romana Lekić, prof. stručnih studija u trajnom zvanju, završno predavanje je održala 16. veljače. Manifestac­ija u Križevcima održavala se proteklog tjedna od 12. do 16. veljače).

Cilj je pretvoriti gledatelje u kreatore i aktivno uključene u radnju i dijalog, gdje bi npr. mogli virtualno susresti Marcel pl. Kiepacha, pa se na taj način stvara svojevrsna interkultu­rna komunikaci­ja...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia