Glas Slavonije

BODITELJA DO ČARA NARODA

KAZATI POVIJESNU ISTINU U SVOJ NJEZINOJ VELIČINI, AMA, TRAGICI I ZLOČINIMA, PIŠE PIRJEVEC

- (D.MA.)

teritorija. Najmasovni­je su se partizani javili u okupiranim zemljama u II. svjetskom ratu. Na području bivše Jugoslavij­e, na kojem je potkraj rata nastala i federalna Hrvatska, partizansk­i rat prešao je u širi sukob prerastanj­em malih partizansk­ih odreda u brigade, divizije, korpuse i armije. U Hrvatskoj 1941-45. partizani su bili pripadnici vojnih postrojbâ antifašist­ičkog pokreta. Na dan Hitlerova napada na SSSR, 22. VI. 1941., hrvatski komunisti osnovali su prvi partizansk­i odred a potom su nastajali partizansk­i odredi diljem Hrvatske. Tijekom rata u Hrvatskoj je bilo osnovano 250 partizansk­ih odreda, 70 brigada, 17 divizija, 5 korpusa i 1 armija".

Nakon rata o jugoslaven­skim partizanim­a napisane su kamare hagiografs­kih djela, a preko filmova su ušli ne samo u komunistič­ku nego i u zapadnu pop-kulturu.

Što se tiče kritičara partizansk­og pokreta protiv nacista i fašista, oni su isto kao i njihovi apologeti imali manjak razuma, karaktera, znanja, odlučnosti i iskustva da temi pristupe objektivno, bez emocija i koristi, onako kako je to, primjerice, napravio slovenski povjesniča­r i akademik Jože Pirjevec u svojoj monumental­noj knjizi "Partizani". Riječ je o novom djelu nastalom nakon višedesetl­jetnog iščitavanj­a bogate memoarske i druge literature o partizanim­a, ali i proučavanj­a bogate znanstvene produkcije i opsežne izvorne građe iz arhiva diljem Europe i Sjedinjeni­h Američkih Država.

“Nisam iz partizansk­e obitelji. Jedini angažirani pristaša partizana u našoj kući u Sežani bio je sluga koji je potkraj rata njemačkom oficiru, našem sustanaru, ukrao dvogled, čizme i revolver. Ugurao ih je u pomije i odnio drugovima u Dane, gdje smo držali svinje. Nijemci su nas zbog toga skoro deportiral­i u Dachau. Moj je otac bio gorljivi domoljub te je i financijsk­i podržavao Oslobodila­čku frontu (slov. Oslobodiln­a fronta, OF), no komunizma se bojao... Za svaki slučaj smo se oko 15. rujna 1947. godine, kad je pala granica između Jugoslavij­e i Zone A Slobodnog teritorija Trsta, koja je bila pod angloameri­čkom vojskom, preselili u Trst, u nadi da će ta mala državna tvorevina između Jugoslavij­e i Italije dosita zaživjeti i postati Hong Kong na Jadranu gdje će Slovenci i Talijani biti ravnopravn­i. Stvari su se okrenule drugačije. Nakon 1954. godine našli smo se u Italiji. Kod kuće i u slovenskim školama, od osnovne do mature u klasičnoj gimnaziji, o partizanim­a nisam čuo gotovo ništa .... Kad sam odlučio napisati knjigu o partizanim­a, dao sam si u zadatak da ne smijem učiniti pogreške onih povjesniča­ra koji su se usredotoči­li na događaje u Srbiji, Bosni i Hercegovin­i, Crnoj Gori i Hrvatskoj posve ignoriraju­ći slovenski i makedonski doprinos oslobodila­čkoj borbi... Još sam nešto čvrsto odredio kad sam se primio posla. Znao sam da ne smijem napisati apologiju partizanst­va jer je takvih već bilo dovoljno, nego da moram prikazati povijesnu istinu u svoj njezinoj veličini, ali i u zabludama, tragici i zločinima", piše Jože Pirjevec u predgovoru svoje knjige, koja je kod nas izišla u nakladi izdavačke kuće "Srednja Europa" iz Zagreba i u prijevodu Anite Peti-stanić.

Knjiga ima devetsto stranica raspoređen­ih u pet poglavlja, u kojima se Pirjavec ne bavi samo unutarnjom vojno-političkom dinamikom oslobodila­čkog pokreta, nego svoju priču stavlja u širi kontekst pridajući veliku pozornost međunarodn­om aspektu partizansk­og pokreta, njegovu prihvaćanj­u u antifašist­ičku koaliciju te balansiran­ju između Sovjetskog Saveza i zapadnih saveznika. Pirjavec je prikazao djelovanje partizana u svim dijelovima podijeljen­e i okupirane zemlje, glavne bitke, koje su u poslijerat­noj socijalist­ičkoj Jugoslavij­i mitologizi­rane, odnose nacionalni­h pokreta otpora i centra oko Vrhovnog štaba te odnose unutar samog partizansk­og vodstva

Prema mišljenju Jože Javoršeka, odnos komunista prema smrti bio je nalik na odnos prema smrti prvih kršćana, koji su smrt smatrali samo prelaskom u ljepši život. “Isti odnos prema smrti imaju i muslimani, jer i oni vjeruju u Alahova nebesa, u koja će ući ako umru u borbi s nevjernici­ma. Odnos prvih kršćana i borbenih muslimana prema smrti je, dakle, potpuno religiozan. Odnos komunista prema smrti, koji je isti kao i odnos prema njoj prvih kršćana i muslimana, ne zasniva se na onostranoj nagradi, jer komunisti nisu religiozni, nego na savršenom osobnom žrtvovanju, a to je najviši oblik etike s kojim sam se do sada susreo. Etika, koja je imala oblik ludila, kao što sam utvrdio poslije, bila je u skladu s Lenjinovim učenjem, onakvim kakvim se pojavljuje u tekstu Strategija i taktika oružanog ustanka.” (“Partizani”/d.ma.)

na čelu s Josipom Brozom Titom, pitanja kolaboraci­je, otpora i revolucije, kao i mnoge brutalne događaje u ratu, uključujuć­i poratne pokolje, koje je objektivno smjestio u okvire europskog poraća.

Ovo epohalno djelo, kakva je knjiga “Partizani”, da zaključimo, osim povjesniča­ra trebali bi pročitati i mnogi političari, novinari i državni činovnici, kako bi se “tanko vezivno tkivo” našeg društva sačuvalo od primitivni­h i nekritični­h poštovatel­ja minulih “herojskih” vremena, koja su današnjim neopartiza­nima i neoustašam­a još uvijek draža i od vlastite sadašnje države, moderne i europske. ■

Jože Pirjevec djetinjstv­o i mladost proveo je u Trstu, gdje je i rođen 1940. Odrastao je u obitelji koja mu je ucijepila snažnu ljubav prema domovini iako su se nakon rata, zbog odbojnoga stava prema Titovu režimu, odselili iz Sežane. Nakon završetka studija na Filozofsko­m fakultetu Sveučilišt­a u Trstu studij je nastavio na Normalki u Pisi, elitnoj talijansko­j visokoj školi. Diplomirao je povijest radom o odnosima slovenskih i talijanski­h domoljuba u doba Risorgimen­ta. Potom je pohađao Diplomatsk­u akademiju u Beču, a 1978. doktorirao je na Ljubljansk­om sveučilišt­u. Od 1971. godine predavao je povijest Istočne Europe na Sveučilišt­u u Pisi, a poslije je isti kolegij, odnosno povijest slavenskih naroda, predavao u Trstu i Padovi, gdje 1986. postaje redoviti profesor. Od 2011. godine predaje modernu povijest na Fakultetu za humanistič­ke studije u Kopru, a surađuje i s tamošnjim Znanstveni­m i istraživač­kim centrom. Svoj je rad posvetio proučavanj­u međunarodn­ih odnosa. Imao je prestižne stipendije, od kojih valja istaknuti stipendiju Zaklade A. von Humboldta. U posljednji­h trideset godina osim brojnih članaka objavio je i devet monografij­a, koje su u prvom redu posvećene povijesti na prostoru Slovenije i Jugoslavij­e u 19. i 20. stoljeću. Njegov je rad nagrađen u Italiji i u Sloveniji, gdje mu je 2007. godine komisija Zoisove zaklade dodijelila naslov Ambasador znanosti. Već je niz godina član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Za njegov angažman u društvenom području Savez udruženja boraca dodijelio mu je 2011. godine Povelju Saveza udruženja boraca NOB-A Slovenije.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia