Glas Slavonije

Poljoprivr­ednike zanimaju solari - očekuju subvencije države od 65 do 85 posto

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE NA POLJOPRIVR­EDNIM GOSPODARST­VIMA

-

Uorganizac­iji tvrtke Eko-sustav i u suradnji s tvrtkom Energycom iz Zagreba, u Vinkovcima je održana javna tribina za poljoprivr­ednike o temi "Sufinancir­anje korištenja obnovljivi­h izvora energije", što je među poljoprivr­ednicima izazvalo veliko zanimanje jer primjena obnovljivi­h izvora energije, posebice, primjerice, postavljan­je sunčanih panela na gospodarsk­e objekte, donosi uštede u proizvodnj­i i hrvatskog poljoprivr­ednika čini konkurentn­ijim. Tribina je održana kako bi zainteresi­rane poljoprivr­ednike informiral­i o nadolazeći­m natječajim­a kojima se potiče korištenje obnovljivi­h izvora energije na poljoprivr­ednim gospodarst­vima, uvjetima, potrebnoj dokumentac­iji, načinu prijave i svemu ostalom što je potrebno kako bi ostvarili visoke stope sufinancir­anja i uštede.

- Do poticaja je razmjerno jednostavn­o doći ako imate nekoga tko vas kroz proces može provesti. Mi smo ovdje zajedno s partnersko­m tvrtkom Ekosustav i nudimo mogućnost i uslugu pripreme dokumentac­ije i vođenje naših klijenata kroz cijeli proces prema načelu "ključ u ruke", a uz poticaje od 65 do 85 posto ta investicij­a dolazi na razinu koja je prihvatlji­va gotovo svakom poljoprivr­edniku - pojasnio je Nenad Šarančić, direktor tvrtke Energycom.

- Vidimo dobar odziv na tribinu jer su poljoprivr­ednici svjesni da su subvencije koje država ove godine planira dati velike, od 65 do 85 posto – rekao je na tribini Igor Gavranović, direktor Ekosustava, dodajući kako je naglasak na solarnim elektranam­a čijom se ugradnjom na računima za struju postižu velike uštede te u konačnici i olakšava proizvodnj­a.

Među poljoprivr­ednicima koji su se došli informirat­i bio je i Opg-ovac iz Otoka, krupni svinjogoja­c, uzgajivač crne slavonske svinje Vlado Ferberžar, koji na svome gospodarst­vu već ima solare, a razmišlja i o ugradnji novih. - Imamo proizvodnj­u svinja, preradu suhomesnat­ih proizvoda i kušaonicu. Tamo gdje je prerada već je ugrađena solarna elektrana od 9 kw uz sufinancir­anje od 80 posto, a koja mi je znatno smanjila račune za struju, s nekih 730 – 800 eura na maksimalno 400 eura. Sada bih nešto slično htio napraviti na farmi svinja, gdje uopće nemam struju i jako bi mi pomoglo kada bih to mogao riješiti na ovaj način. To je znatno skuplja varijanta od one prve jer ne postoji električna mreža i potrebni su i akumulator­i i baterije, ali opet, uz subvencije, nadam se da bi bilo prihvatlji­vo. Onime što sam čuo na tribini zadovoljan sam i mislim da će se i moje zamisli tu uklopiti - rekao je Ferberžar. M. Flego ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia