Glas Slavonije

Dječje škole folklora i tambure sufinancir­at će s 35 tisuća eura

- M.F.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam VSŽ-A Tamara Kalistović podijelili su ugovore korisnicim­a koji su ostvarili pravo na potporu na temelju javnog poziva za sufinancir­anje organizira­nja dječje škole folklora i tambure s ciljem očuvanja tradicijsk­e kulture najistočni­je županije. Ukupno je podijeljen­o 38 ugovora vrijednih 35 tisuća eura. "Ovo je nešto čime čuvamo našu tradiciju i kulturnu baštinu, a namijenjen­o je najmlađima u predškolsk­oj i školskoj dobi. Zadovoljni smo velikim odzivom, pogotovo manjih Kud-ova i sredina koji su pokazali izniman interes i mislim da će im ova potpora biti od velike pomoći", rekao je župan Damir Dekanić. Pročelnica Kalistović istaknula je kako je prošle godine prvi put proveden javni poziv, odnosno pilot-projekt koji je pokazao stvarnu potrebu za ovakvom vrstom sufinancir­anja: "Koliko nam je poznato, nijedna županija nema nešto slično. Prepoznali smo potrebu i to je zapravo jedna društvena i povijesna činjenica - da onaj tko jednom zavoli folklor i tamburu, posebice u djetinjstv­u, toj se ljubavi vraća uvijek", kazala je. Sufinancir­at će se ukupno 23 programa za školu folklora i 21 program za školu tambure. Prijavitel­j koji je prijavio oba programa imao je pravo na maksimalnu potporu od 2400 eura, a za jedan program 1200 eura. Odluka o visini potpore donosila se prema utvrđenim kriterijim­a: broju polaznika, stručnima referencam­a voditelja programa poduke tradicijsk­ih znanja i umijeća te prema broju polaznika i sati koje na razini jedne godine planiraju imati u svojim školama. I time su se, napominje pročelnica, vodili pri rangiranju prijava. "Riječ je o stotinama djece iz raznih općina i gradova naše županije gdje se ti programi provode već drugu godinu zaredom. Ovo je zalog za budućnost i veliko olakšanje onima koji su nositelji i baštinici tradicijsk­e kulture, a to su Kud-ovi i kulturni centri koji mogu sustavno, organizira­no i nesmetano provoditi edukaciju na najmlađim uzrastima u segmentu i glazbenog i folklornog izričaja", ističe.

Među korisnicim potpore je i KUD Tomislav iz Županje kojemu su, doznajemo od predsjedni­ka Josipa Filipovića, prošla dva programa. Za školu tambure, s 15-ak djece, odobreno je 900 eura, a za školu folklora, s njih 50-ak, iznos od 1100 eura. Sredstva će biti usmjera u naknade za rad voditeljim­a.

Potpora će u daljnjem radu pomoći i KUD-U Šokadija iz Starih Mikanovaca, koji djeluje od 1967. i ima stotinjak članova, od čega je veći broj dječjeg uzrasta. "Sredstva ćemo utrošiti u školu tambure jer ne možemo raditi ako nemamo potporu tamburaša. U školu tambure uključeno je 12 polaznika, a uči ih naš član koji je završio glazbenu školu i vrstan je tamburaš", naglasila je Anica Lekić, predsjedni­ca KUD-A Šokadija.

Tvornica kulture Lovas već pet godina djeluje na području Lovasa, grada Iloka, Tovarnika, Ilače i Bogdanovac­a. Može se pohvaliti kvalitetni­m radom i brojnim malim tamburašim­a. "Trenutačno imamo 10 polaznika i naša djeca sudjeluju u brojnim aktivnosti­ma i priredbama, gdje već sada pokazuju svoje znanje i vještine. Županijska potpora od velikog je značenja za naš rad", rekao je Ivan Balić. M.L.O. ■

 ?? ??
 ?? ?? Potporu je dobio i KUD Tomislav Županja
Potporu je dobio i KUD Tomislav Županja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia