Glas Slavonije

Tihomir Dumančić 900 je puta odijevao nošnju i vatrogasnu “uniformu”

Svira brač u tri KUD-A i tenor u Gradskoj limenoj glazbi, daruje krv i vodi veterane stolnog tenisa

- Snježana FRIDL DONJI MIHOLJAC

Već desetljeći­ma Tihomira Dumančića (62) iz Donjeg Miholjca po cijeloj Miholjštin­i možete vidjeti s bračom, berdom i tenorom u rukama, na pozornicam­a ili mimohodima.

Voditelj je tamburaški­h sekcija u tri KUD-A i zamjenik dirigenta u Gradskoj limenoj glazbi. Vodio je tamburaške sekcije Kud-ova u Svetom Đurđu, Marijancim­a, Bocanjevci­ma, Podravskoj Moslavini i Šljivoševc­ima. Danas vodi tamburaše KUD-U Đeram Viljevo i KUD-A "Sveta Ana" Radikovci, a svira i u KUD-U "Matija Gubec" Donji Miholjac.

- Na probama i nastupima proveo sam 23.000 sati, a oko 500 puta sam oblačio narodnu nošnju. Uniformu limene glazbe, vatrogasnu uniformu i kombinezon oblačio samo oko 400 puta. Otpratio sam oko 350 sahrana, 300 svatova, a proba je bilo između 3000 i 4000 - izračunao je Dumančić.

Iako mu je primarni instrument brač, Tihomir svira i berdu. Nekada je svirao i harmoniku te kratko vrijeme radio i kao nastavnik u Osnovnoj glazbenoj školi u Donjem Miholjcu. Svirao je i klarinet. U svijet glazbe ušao je u osnovnoj školi. - Sve je krenulo u četvrtom razredu, kada me otac upisao u glazbenu školu, smjer harmonika, a onda sam počeo svirati i tamburu. U šestom razredu krenuo sam i u limenu glazbu koja je bila pri DVD-U. Svidio mi se tenor i od tada sviram taj instrument. Naš školski tamburaški orkestar, sjećam se, nastupio je na muzičkoj smotri omladine i osvojili smo treće mjesto. Upisao sam i Srednju glazbenu školu u Osijeku, klarinet, ali nakon dvije godine, zbog nedostatka novčanih sredstava i nemogućnos­ti redovitog pohađanja, ispisao sam se - prisjetio se Tihomir. Nakon povratka iz JNA osam godina svirao je u grupi San, s kojom je odradio, kaže, oko 300 zabava i svatova, ali i zaradio novaca.

- Novca je bilo tada k'o blata. Kuću sam sagradio od svirke i kredita koje sam mogao podići. Bila su to lijepa vremena - kaže.

Sjetio se da je i osamdeseti­h godina prošlog stoljeća tamburaški orkestar

KUD-A "Matija Gubec" Donji Miholjac 13 puta nastupio s Verom Svobodom, a mali tamburaški sastav jednom je pratio Krunoslava Kiću Slabinca.

- Volim sviranje i glazba je moj život. Ne znaš što donosi sutra, ali dokle god ću moći, svirat ću - poručuje Tihomir, koji posljednji­h 18 godina radi kao informatič­ki referent na Prehramben­o-tehnološko­m fakultetu u Osijeku. Na pitanje kako usklađuje obiteljske, poslovne i društvene obveze, odgovara: - Ponekad je teško. Što dalje, sve više mi je muka, ali teško da ću to moći ostaviti preko noći. Obitelj naj

 ?? ?? Tihomir Dumančić (u sredini) u limenoj glazbi svira 50 godina
Tihomir Dumančić (u sredini) u limenoj glazbi svira 50 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia