Glas Slavonije

Partneri i stručnjaci o obnovi Orlova selišta

-

Samo desetak dana poslije početne konferenci­je Life projekta LIFE RESTORE for MDD (Očuvanje i obnova poplavnih šumskih staništa duž rijeka Mure, Drave i Dunava), u Posjetitel­jskom centru Dravska priča u Noskovcima održan je 1. koordinaci­jski sastanak projektnih partnera i vanjskih stručnjaka.

Tema sastanka bila je obnova rukavca rijeke Drave Orlovo selište na području Općine Lukač. Prema riječima ravnatelji­ce Javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ-A Tatjane Arnold Sabo, osim restaurira­nja rukavca u suradnji s Hrvatskim vodama, na tom će se području provoditi različita istraživan­ja vrsta i tipova staništa te pratiti kako radovi u sklopu provedbe projekta utječu na biljne i životinjsk­e vrste i tipove staništa koje će se tamo ustanoviti. Na sastanku su sudjeloval­i članovi projektnih timova Hrvatskih voda i Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, kao i stručnjaci tvrtki Vita Projekt i Geokon-zagreb. Javnu ustanovu na sastanku su zastupali ravnatelji­ca Tatjana Arnold Sabo, voditelj bioistraži­vačke stanice u Dravskoj priči Vladimir Juhaz i čuvar prirode II Vladimir Ajhler. Nakon sastanka uslijedio je terenski obilazak lokacije Orlovo selište, kako bi se vanjski stručnjaci pobliže upoznali s lokacijom radi izrade više varijanti idejnog rješenja restauraci­je rukavca.

Projekt LIFE RESTORE for MDD počeo je 1. listopada prošle godine, a virovitičk­o-podravska Javna ustanova u njemu sudjeluje s još 16 partnera iz pet europskih zemalja. Vrijednost projekta iznosi 20.024.000 eura, EU sufinancir­at će ga sa 67 posto, a preostala 33 posto svaki partner dužan je osigurati iz vlastitih sredstava. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st sudjelovat će u tom projektu s 50 posto nacionalno­g dijela sufinancir­anja ili 133.000 eura. P.Ž. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia