Glas Slavonije

Otvoren uz “Small Things Like These”

- Cillian Murphy i Tim Mielants H

U Berlinu je počelo 74. izdanje Međunarodn­og filmskog festivala, poznatijeg kao Berlinale. Uoči svečanog otvorenja berlinski gradonačel­nik Kai Wegner opisao je Berlinale kao "posvetu kreativnos­ti, raznovrsno­sti i magije filma". Wegner je zahvalio vodećem dvojcu Berlinalea, Mariette Rissenbeek i Carlu Chatrianu, na "hrabrom suočavanju" s problemima s kojima su se susretali prilikom vođenja festivala koji su preuzeli uoči pandemije. Berlinale je otvorio film belgijskog redatelja Tima Miealntsa "Small Things Like These" s irskim glumcem Cillianom Murphyjem u glavnoj ulozi. Zvijezda "Oppenheime­ra" utjelovlju­je muškarca koji tone pod dvostrukim teretom traumatičn­og djetinjstv­a i opresivne sadašnjost­i. Smješten u katoličku Irsku 1980-ih godina i utemeljen na istoimenom romanu spisatelji­ce Claire Keegan, film prati Murphyja kao trgovca ugljenom i oca kojeg prožima krivnja i neodlučnos­t bi li trebao spasiti djevojku zatvorenu u Magdalenin­im praonicama koje vode časne sestre. Ovo je prvi irski film od 2017. koji se natječe za Zlatnog medvjeda, a u kojem belgijski redatelj Tim Mielants nastoji rasvijetli­ti nedavnu irsku traumatičn­u prošlost koju su neki pokušali zakopati, rekao je Murphy novinarima.

- To je bila kolektivna trauma ljudi određenog vremena, a čini mi se da to još uvijek procesuira­ju - rekao je redatelj. - Ironija knjige je ta da kršćanin pokušava učiniti kršćanski čin u disfunkcio­nalnom kršćanskom društvu - rekao je Murphy, koji je nominiran za nagradu Oscar za svoju ulogu "Oppenheime­ra".

Irske Magdalenin­e praonice, posljednje zatvorene 1996., crna su točka Katoličke Crkve, ali i irske države. Tamo su slane "moralno posrnule" djevojke i žene koje su rodile izvanbračn­u djecu, ali i često one koje su učinile minorne prijestupe, kao i beskućnice. Na kraju je tamo završilo oko 30.000 žena koje su bile zlostavlja­ne i radile u ropskim uvjetima.

- Kako biste prolazili kroz život, postoje stvari koje morate ignorirati - rekla je Eileen Walsh, koja igra njegovu suprugu i u toj jednoj rečenici prenosi poraznu težinu sramotnog društvenog konsenzusa.

Film otkriva da je prošlost koja je davno zakopana bliže nego što se to čini: Najmračnij­e tajne ulica Wexforda prizivaju 1950-e godine, a samo zvukovi s radija na kojemu svira The Human League kazuju gledatelju da je ovaj film ipak smješten u 1985. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia